Doby největší slávy jsou dávno pryč, přesto si ho diváci i léta od jeho posledního počinu pamatují a milují ho – díky četným reprízám. Štefan Kvietik, jeden z neobsazovanějších slovenských herců, předal břímě svému vnukovi Matúšovi, jenž se milovníkům nekonečných seriálů pravidelně zjevuje na televizních obrazovkách. Kvietik starší totiž na hraní a status celebrity už nemá sílu ani chuť.  Doba se prý změnila a tohle není svět pro něj.

„Že bych se někde realizoval jako herec, tak to ne. Mnohým věcem už nerozumím, mám jiný biorytmus na to, abych šel do nějakého seriálu a za pár hodin natočil tři čtyři díly. To bych nestíhal a ani nezvládal. A ani bych si nedokázal zapamatovat tolik textů,“ uvedl pro slovenský web Plus jeden deň. Uznal ovšem, že mu herectví čas od času chybí. Posledním Kvietikovým počinem je seriál Horská služba z roku 1998.

Na éru Slovenského národního divadla, jehož členem byl od roku 1959, vzpomíná herec rád. Celkově období, kdy působil na tamějších prknech, považuje představitel Viktora z filmu Romance pro křídlovku za nejšťastnější ve svém životě.

Kontroverze ho na začátku 21. století přinutily ke stažení do ústraní. Velký podíl na tom mohly mít v roce 2005 odtajněné dokumenty StB, ve svazcích se několikrát objevilo hercovo jméno. Údajně měl využívat i konspirační byt.

V poklidu života v důchodu stihl napsat autobiografii Život bez opony, na Slovensku beznadějně vyprodaný bestseller, u nás nedosažitelný titul. Volný čas i nadále nejraději tráví v divadle, tentokrát však v hledišti – nenechá si ujít žádnou vnukovu premiéru.

Fotogalerie
8 fotografií

Jak vysokou penzi budete brát a kdy dosáhnete důchodového věku? Napoví Vám naše důchodová kalkulačka pro rok 2020>>>