Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

OSVČ František: Stát škrtí malé podnikatele ve prospěch korporací. Pětadvacítka nestačí

Autor: ula - 
13. května 2020
05:30

František (39) pracuje celý život jako OSVČ v oblasti výroby televizních pořadů. S příchodem pandemie covid-19 se přestaly nové pořady natáčet a Františkovi klesly příjmy o 75 procent. Má hypotéku a těsně před pandemií si vzal půjčku a leasing na nákup většího auta. Se snoubenkou navíc plánují na podzim svatbu. František si zažádal o Pětadvacítku, splátky hypotéky neodložil, protože si spočítal, že by si na běžících úrocích připlatil 10 tisíc korun měsíčně.

František žije se svou snoubenkou, brát by se měli v létě. Svatbu plánují velkou, a tak doufají, že vláda povolí akce nad sto osob. Oba žijí v bytě, na který čerpal František hypotéku. A měsíc před propuknutím pandemie si vzal půjčku a leasing na nové auto.

František pracuje jako OSVČ v oblasti výroby televizních pořadů.  „Primární pokles mých příjmů zapříčinilo nucené omezení kontaktu televizních štábů s okolním světem i s personálem v televizních budovách, zavření či omezení provozu střižen, zvukových režií atd. Nenatáčí se nové pořady,“ vysvětlil František Blesk Zprávám.

„Moje měsíční příjmy se pohybují v rozmezí 80 až 120 000 Kč. Jelikož se kvůli krizi přestaly z velké části vyrábět veškeré typy mediálních výstupů, klesly mi příjmy o cca 75 %,“ dodává. Jiný zdroj příjmů nemá, ale zároveň měl finanční rezervy, které by mu podle jeho slov vystačily na několik měsíců, pokud by se mu podařilo zastavit veškeré měsíční splátky. Rozhodl se tedy využít nabízenou podporu státu, i když mu Pětadvacítka přišla nedostatečná.

„Státní opatření v podobě Pětadvacítky rozhodně dostatečná nejsou. Já rezervy mám a ve svém podnikání nemám zaměstnance a neplatím nájem provozovny. Ti, kdo tyto výdaje mají, určitě nevyjdou s tímto příspěvkem, natož pokud jde o jednorázové opatření. Návrh, byť jen v diskutabilní výši 15 000 měsíčně po dobu celého trvání krize, mi přišel adekvátnější,“ myslí si František.

Přiškrcuje stát malé a střední podnikatele?

Nejvíce ale Františkovi vadily neustálé změny, které kolem nařízení ze strany ministerstva financí panovaly.

„Přináší to chaos do podnikatelského sektoru a svědčí o nekoncepčnosti a nepromyšlenosti nastavených opatření. Chápu, že jde o novou situaci a všichni se učí za pochodu, ale ekonomická opatření se přeci jen dají domyslet a predikovat lépe než například vývoj ve zdravotnictví,“ říká na adresu opatření František a pokračuje: „Nebudu zastírat, že mi celá „nepodpora“ malých a středních podnikatelů přijde jako řízené přiškrcení tohoto sektoru ve prospěch velkých korporací, ale toť jen moje spekulace.“

František: Odklad hypotéky se prodraží

„Co se týče žádosti o podporu, bylo to naprosto jednoduché, na webu přes formulář jsem vyplnil pouze své základní údaje, IČO, odsouhlasil čestné prohlášení, které ovšem nebylo v onom webovém formuláři a člověk by si ho musel dohledávat jinde, a bylo hotovo. 25 tisíc dorazilo asi týden nebo dva od požádání,“ říká mladý muž s tím, že práce na výrobě televizních pořadů se zatím neobnovuje tak rychle, jak by čekal. A je jí stále málo. Doufá ale, že během května se vše vrátí do normálu.

Jediné, co si neodložil, byly splátky hypotéky. „Odkládat jsem ji nechtěl kvůli stále běžícím úrokům, které jsou v podstatě 50 % splátky, což činí zbytečně vyhozených cca 10 000 Kč měsíčně, a na to jsem nepřistoupil. U leasingu například pozastavíte vše, ale úroky, co běží během pauzy, se napočítají na konci splátek do další navíc,“ vypočítal si František a nabádá lidi, aby se ke splátkám co nejdříve vrátili, pokud to finanční situace dovolí.

Přijde změna na trhu práce?

František říká, že je velmi zvědavý, jak pandemie „zahýbe“ s trhem práce. Jeho snoubenka pracovala jako zaměstnanec z domova.

„Možná přijde nucená obměna přístupu zaměstnavatelů ke svým zaměstnancům v oborech, u kterých současná krize prokázala, že lze 100 % výkonu firmy zajistit z domova na home office. Myslím, že se objeví řady zaměstnanců, kteří budou naléhat na své šéfy, aby byl home office zařazen do běžného systému jejich práce, to bude ještě zajímavé sledovat,“ uzavírá František.

Video se připravuje ...
Další videa