„Situace se sice na chvíli zlepšila, ale na mnoha místech se tento způsob bezohledného podnikání opět rozběhl," upozorňuje vedení Prahy 1. Vláda zakázala krátkodobé pronájmy krátce po vyhlášení nouzového stavu, se kterým přišlo i omezení činnosti například hotelů a restaurací. Využít jich v současnosti mohou pouze cizinci do doby, než opustí ČR a ti s dlouhodobým pracovním povolením.

Airbnb lidem stále vadí

I přesto se podle obyvatel centra metropole v jejich domech stále objevují cizí lidé, o nichž nemají žádné informace.  „Trvale žijící lidé dodržují vládní nařízení, a přitom mají pocit, že jsou ohrožováni ziskuchtivostí a bezohledností krátkodobých ubytovatelů,“ říká  Bronislava Sitár Baboráková, předsedkyně Výboru proti vylidňování centra.

V domech se podle obyvatel centra objevovali v minulých týdnech lidé, kteří ani nenosili roušky a nikdo netuší, zda je vůbec majitelé bytů informovali o zavedených opatřeních kvůli epidemii koronaviru. Stále totiž fungují zaběhnuté praktiky, kdy se klíče od domů vyzvedávají v tzv. mrtvých schránkách někde na ulici a majitelé domů ze zahraničí nemusí mít vůbec ponětí o opatřeních české vlády. I proto se vedení městské části vydávalo spolu s policií na kontroly, zda jsou krátkodobí obyvatelé v domech legálně. 

Dopis pro ministryni

Starosta Petr Hejma (STAN) minulý týden spolu s vedením Prahy 1 také odeslal dopis ministryni pro místní rozvoj Kláře Dostálové (ANO), ve kterém volá po dlouhodobém zákazu této formy podnikání. „Naše městská část je dlouhodobě nejvíce zatížena dopady tohoto typu ubytování ," říká starosta.

Situace je však mnohem složitější, než si pražští politici představují. Zákaz krátkodobých pronájmů vydala vláda v souvislosti s pandemií koronaviru, samotné ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) však nemůže provoz platforem jako je Airbnb jen tak omezit.

„MMR nemá žádnou zákonnou pravomoc, jak omezit nebo zakázat krátkodobé pronájmy, a proto žádné podobné opatření nevydalo, a tudíž ani nemůže rozhodovat o prodloužení jeho platnosti," uvedl pro Blesk.cz mluvčí resortu Vilém Frček.

Regulace není tak jednoduchá

Upozornil však, že před časem vznikla novela zákona, která již čeká pouze na podpis prezidenta a podle které budou muset platformy jako je Airbnb na vyžádání úřadům poskytovat informace o ubytováni.

„Je však nutné si uvědomit, že se jedná o problematiku, která má přesah i do evropského práva," dodal Frček. Shodu na regulaci krátkodobého ubytování je tedy nutné prosadit na evropské úrovni. Pokud by Česko v tomto ohledu postupovalo samostatně, hrozí mu, že narazí u Soudního dvora EU.

Další zákazy nejsou potřeba?

Podle asociace soukromých pronajímatelů ČAPUS dostanou úřady novelou zákona dostatečnou možnost kontroly a další zákazy již nejsou třeba. Členem asociace je i například firma easyBNB, která se pro své klienty stará o krátkodobé pronájmy.

„Rozumíme i obavě Prahy 1, že by ze strany nepoctivých ubytovatelů nemuselo docházet k dodržování pravidel soužití a vládních nařízení. Tento problém se však již v době krizových opatření podařilo vyřešit na úrovni státu a není tak třeba dalších zákazů," uvedl předseda asociace Matěj Koutný.

Také si myslí, že další zákazy by mohly pouze prohloubit problémy majitelů nemovitostí v době, kdy se očekává celkový pokles ekonomiky.

Fotogalerie
16 fotografií