Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Nový start pro pražské podnikatele? Zahrádky zely prázdnotou, kadeřnice měly narváno!

Autor: red - 
11. května 2020
19:01

Pro podnikatele v gastronomii to měl být konečně den, kdy se jejich byznys znovu alespoň částečně rozjede. Zahrádky v centru Prahy ale i po uvolnění opatření povětšinou zely prázdnotou. Rozjezd jim zazdilo pošmourné chladné počasí, které odpoledne doplnil déšť. Zato v kadeřnictví se netrhly dveře, lidé zamířili také do znovuotevřených obchodních center či do obchodního domu IKEA, kde se tvořily fronty už před otevřením.

Zahrádky plné lidí, kteří si pod slunečníky – v dostatečných odstupech – přiťukávají zlatavým mokem, smějí se a objednávají jeden drink za druhým i něco k snědku. Tak vypadala ideální představa majitelů restaurací a hospod o uvolnění opatření. Od 11. května smějí mít za dodržení hygienických podmínek otevřené zahrádky – po dvouměsíční pauze. V Praze ale přesto většina ze stolků před podniky zela prázdnotou. Plány totiž majitelům zhatilo počasí, které bylo v pondělí mlhavé, deštivé a chladné. 

„Tak jako na každém podniku, i na nás se neblaze podepsala koronavirová krize. Finanční ztráty odhadujeme v řádech statisíců, možná čtvrt milionu, protože když je pěkné počasí, bývá tady skutečně plno,“ prozradila Blesk.cz Nikola Mrákotová (21), provozní kavárny Šesťák na Vítězném náměstí v Praze 6. „Doufám, že zahrádka napomůže větší návštěvnosti. Je přitom zrovna paradox, že dnes, kdy se mají konečně otevřít alespoň zahrádky, není příliš hezké počasí,“ komentovala Mrákotová v pondělí ráno. Lidí nepřišlo mnoho, ti, co ale přišli posedět, prý byli ukáznění. „Nápoje konzumují daleko od sebe a roušky si sundávají opravdu jen při tom pití nebo při jídle,“ popsala. 

Oběd v „iglú“

První zákazníky přivítalo také Manifesto, které funguje na Florenci i na Smíchově. „Je to první vykročení do lepších časů po krizi, která přijde možná jednou za sto let,“ komentoval nový start provozu zakladatel konceptu Martin Barry. Provoz se nyní musel přizpůsobit nařízením vlády. Dlouhý stůl na Florenci mezi stánky nahradilo několik samostatných menších, které se musí pravidelně dezinfikovat.

Návštěvníkům se tu doporučuje dodržovat rozestupy tzv. „na délku koně“. Kromě toho nabízí i „iglú“ z plastu, ve kterém se mohou lidé schovat před nepřízní počasí i před koronavirem. Ani tady ale pondělní návštěvnost nebyla nijak přehnaná. „Počasí dnes není pro tenhle druh zážitku úplně ideální, ale pomáhá tomu, že tu není takový nával,“ dodala mluvčí projektu Radka Ondráčková.

V restauracích v centru Prahy, například na Staroměstském náměstí, kde na zahrádkách s příchodem jara obvykle vysedávají hloučky turistů, bylo v pondělí také takřka prázdno. Lidé si podle redaktorů Blesk.cz přišli dát tu oběd, tu pivo, žádné velké sešlosti a dlouhodobé vysedávání se ale nekonalo. Rušněji bylo snad jen v proslulé restauraci U Pinkasů na Jungmannově náměstí, kam ve své době chodili Jiří Voskovec s Janem Werichem, Bohumil Hrabal nebo třeba Josef Bican.

Žádaná kadeřnictví

Zato kadeřnictví měla o klienty postaráno. „Kadeřnice má plný diář na skoro tři neděle dopředu – má tam možná jednu dvě skulinky, lidé prosí, aby mohli přijít,“ řekl Blesk.cz Radovan Myslík, majitel kadeřnictví a manikúry Jezerka v ulici U Jezerky v Praze 4. Zákazníků stihla kadeřnice ostříhat v pondělí sedm, obvykle to přitom bývá až o čtyři více. „Kadeřnice nejede jednoho za druhým, ale dáváme si rozestupy, abychom měli čas vydezinfikovat věci,“ vysvětluje Myslík. Se dvěma měsíci netknutými frizurami mají plné ruce práce i další pražská kadeřnictví, také hlásí plné diáře na týdny dopředu.

Fronty před obchodem IKEA

Kromě kadeřnictví a předzahrádek se otevřela také obchodní centra, zájem byl i o obchodní dům IKEA – na pražském Černém Mostě i na Zličíně se už před otevřením v 9 ráno utvořily dlouhé fronty. „Během první hodiny přišlo 350 zákazníků,“ řekl Blesk.cz Ivan Jančo, ředitel obchodního domu na Černém Mostě. „Čekali jsme to, možná i trochu víc lidí. Za normálních okolností je rozdíl v tom, že je otevřená restaurace o půl hodiny dřív než obchodní dům, lidé si tam dají snídani a po deváté se přesunou na nákupy,“ dodal Jančo.

 

panda82 ( 12. května 2020 08:47 )

a nejen v Praze bylo prázdno, hospodští budou muset vyfáhnout nějaké eso, nejen ceny tahat nahoru

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa