Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Riziko nákazy seniorů není nulové, varuje po zmírnění zákazů hygienička! Na co si dát největší pozor?

Autor: Petra Holakovská - 
17. května 2020
06:00

Zdá se, že vládní restrikce virus částečně potlačily, řečí statistik je na ústupu. Už se řeší, jak psychicky zvládneme návrat do běžného života, ale co nejohroženější skupina? Senioři nejvíce omezili pohyb, sociální styky a obavy mají stále. Řešíme bezpečí důchodců? Mohou být klidní? Odpovídá ředitelka pražské hygienické stanice MUDr. Zdeňka Jágrová (68).

Paní ředitelko, jaká je podle vás teď aktuálně situace? Můžeme být optimisty?

Situace je velmi optimistická, je však třeba obezřetnosti. Jsou státy, kde s rozvolněním došlo k dalším, byť spíše lokálním epidemiím. Tomu se chceme pomalým rozvolňováním vyhnout.

Zdá se ale, že vše se vyvíjí pozitivně…

Striktními opatřeními, která byla zavedena, se podařilo omezit množství zdrojů nákazy v populaci, a tím došlo ke snížení počtu hlášených onemocnění. Pokles počtu onemocnění znamenal též zmenšení počtu závažných průběhů onemocnění a dostatek ventilovaných lůžek pro všechny, kteří je potřebovali.

Ředitelka hygienické stanice hlavního města Prahy Zdeňka Jágrová Ředitelka hygienické stanice hlavního města Prahy Zdeňka Jágrová | Blesk:Jakub Poláček

Co znamenají vládní uvolnění pro nejohroženější skupinu, tedy seniory? Jinými slovy, co z toho, co senior do této chvíle nemohl, již může?

V současné době je riziko možné nákazy seniorů výrazně, několikanásobně nižší, než tomu bylo začátkem roku. Není však nulové. Virus se v populaci stále vyskytuje a je třeba se chránit.

Jak se tedy může senior vracet do společnosti?

Obezřetně. Doporučuji nadále chodit nakupovat v pro seniory určenou dobu, vyhýbat se shlukování osob. Je lepší upřednostnit setkávání s přáteli venku, mimo uzavřené prostory. Vynechat kontakt s přáteli, kteří v uplynulých 14 dnech byli hospitalizováni, účastnili se hromadných akcí s větším počtem osob.

Myslíte si, že uvolňování je adekvátní situaci, nebo na to jde vláda příliš rychle?

Vláda zrychlila uvolňování opatření, dosavadní výsledky nenasvědčují žádným problémům, nyní je třeba vyčkat. Na hodnocení je příliš brzy.

Většina seniorů je od vyhlášení nouzového stavu skutečně pouze doma, vše jim obstarává rodina. Mohou již vyrazit například na farmářské trhy?

Určitě. Riziko možné nákazy mimo uzavřené prostory je nižší. Vybrala bych si čas, kdy nejsou trhy maximálně zaplněny. Samozřejmě bych dále používala roušku, po návratu domu si umyla ruce teplou vodou a mýdlem. Dodržovala bych také doporučené rozestupy, zboží vybírala »očima«.

Mohou už si pozvat na návštěvu rodinu?

Za předpokladu, že nikdo z rodiny nedorazí s respiračním infektem, ani se v uplynulých 14 dnech nevystavil zvýšenému riziku možné nákazy, bych další sociální izolaci nedržela.

Jak by taková návštěva měla probíhat?

Určitě je vhodnější setkat se na zahradě, pokud je to možné. Dezinfekci bytu bych neprováděla, doporučuji, aby si návštěva po příchodu umyla ruce vodou a mýdlem. Měla by se uskutečnit jedině tehdy, jsou-li všichni zcela zdraví.

Co setkání seniorů s vnoučaty a pravnoučaty, tedy s jejich největší hrozbou?

Pokud je matka doma izolována s dětmi, nevidím důvod, proč by všichni nemohli vykonat návštěvu u seniorů.

Co roušky, je stále na místě jejich nošení?

Roušky, i ty doma vyrobené, zabraňují šíření kapének, což je v této době stěžejní. Byť jejich nošení je příjemné málokomu, efekt nošení je přes všechny výhrady značný. Virus je stále mezi námi a toto je jedna z jednoduchých a efektivních ochran.

Čeká nás na podzim druhá vlna, která má být podle některých odborníků ještě silnější?

Nelze předjímat.

Lze se na podzim nějak připravit?

Důležitá je psychická pohoda. První ataku nákazy jsme zvládli, mnoho seniorů může na léto vycestovat na chaty a chalupy, být co nejvíce v přírodě, na zahradě. Zlepšit si svůj imunitní stav konzumací čerstvé zeleniny a ovoce, přiměřeným pohybem.

Máme nejhorší za sebou?

Obávám se, že toto nelze potvrdit nelze předjímat. Je třeba nadále dodržovat některá nepopulární opatření a omezení proto, aby nedošlo k tzv. 2. vlně onemocnění, kterou známe z jiných infekčních nemocí.  Není to neobvyklý ani vzácný průběh v některých epidemiích. Takový vývoj by mohl znamenat výrazně vyšší počet nemocných než v 1. vlně přenosu infekce. Druhá vlna onemocnění je známa i z jiných infekčních nemocí, není to neobvyklý  průběh některých epidemických výskytů.“

RADY SENIORŮM

1. Nejdůležitější je vyhnout se velkému shluku lidí.

2. Stále platí nutnost omezit fyzický kontakt s větším počtem osob.

3. Je vhodné přijímat pouze návštěvy osob, které mají omezený počet kontaktů mezi lidmi.

4. Naopak nepřijímat návštěvy osob s projevy respiračního onemocnění.

5. Doporučuje se chodit na procházky do přírody, doplňovat si stravu čerstvým ovocem a zeleninou vitaminy.

6. Lze přijímat i potravní doplňky vitaminy, zejména vitamín D.

7. Důraz se stále klade na osobní hygienu: mytí rukou teplou vodou a mýdlem - tím dojde k narušení viru, který nemůže dotyčného dál nakazit.

Video  Zaorálek o divadlech pro 500 lidí, poukázkách na kulturu a papučích na hradech  - Blesk TV
Video se připravuje ...

avina ( 23. května 2020 15:50 )

Ovarovec ze svého koplexu blbne na n tou. Blíží se mu konec,klepne ho....Závidí,že pan prezident ve svém věku pohodově má vše přehledně srovnané,že se stal i v důchodu prezidentem,že si užívá pohody.Prokázal,že je na svém místě a že nebyl a není nikdo lepší. Znalost poli­tiky,­sečtě­lost,p­ohodo­vost MZ je k závisti těm nulám. Mě to potěšilo,že MZ je prezidentem,prvním- z přímé volby občanů. Poser se,závistivej "ovar..".Ze závisti si asponˇpřezdívku dal-trouba,trpí blbeček-kritikou.

krissx ( 17. května 2020 20:37 )

Dnes jsem se nějak dostal do debaty, kde se více lidí shodlo a pozastavilo nad tím, že se vlastně nikdo nesetkal s nikým kdo měl koronu nebo o nikom neví a to ani z doslechu. Kromě zpráv a čísel z medií. A když nad tím přemýšlím, tak je to i můj případ. Dokonce obdobné názory se sdílejí i v sousedních zemích. Neví někdo jak to vlastně celé je? Je to divné...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa