Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Koronavirus obchází Bílý dům: Nakazila se asistentka Ivanky Trumpové i mluvčí viceprezidenta

Autor: ČTK, tsv - 
9. května 2020
09:37

Šéf amerického Úřadu pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) Stephen Hahn skončil v dvoutýdenní domácí karanténě poté, co se setkal s někým, u koho se prokázala nákaza koronavirem. S odvoláním na jeho mluvčího o tom informovala agentura Reuters. Přitomnost koronaviru se potvrdila i u mluvčí viceprezidenta Katie Millerové a asistentů Ivanky a Donalda Trumpových.

Hahn ihned podstoupil diagnostický test, jehož výsledek byl negativní, uvedl dále v e-mailové zprávě mluvčí FDA Michael Felberbaum.

Podle dřívější informace magazínu Politico byla oním nakaženým mluvčí amerického viceprezidenta Mikea Pence Katie Millerová. Oficiálně FDA nicméně nesdělila jméno nakažené osoby, se kterou se Hahn setkal.

U Millerové, která je zároveň manželkou jednoho z vysoce postavených poradců prezidenta Donalda Trumpa, se nákaza koronavirem prokázala v pátek, což vyvolalo obavy z možného šíření nemoci mezi nejvyššími představiteli Bílého domu.

Virus postihl asistentku Ivanky Trump

Osobní asistentka dcery a poradkyně prezidenta Spojených států Ivanky Trumpové byla pozitivně testována na koronavirus. Informaci přinesla s odkazem na své zdroje CNN.

Asistentka prý nebyla s dcerou Donalda Trumpa v osobním kontaktu několik týdnů. Ivanka Trumpová a její manžel Jared Kushner byli testováni v pátek, ani u jednoho se nákaza koronavirem nepotvrdila.

Nakažen je i Trumpův asistent

Nákaza koronavirem se potvrdila i u jednoho z asistentů Donalda Trumpa.

Nakaženým je podle informací CNN jeden z příslušníků námořnictva, kteří jsou do Bílého domu přiděleni prezidentovi jako osobní asistenti. U muže se projevily symptomy ve středu, tedy den po prezidentově návštěvě Arizony. CNN s odkazem na své zdroje uvedla, že prezidenta zpráva znepokojila.

„Byli jsme informováni lékařskou službou Bílého domu, že člen ozbrojených sil Spojených států, který pracuje v areálu Bílého domu, měl pozitivní test na koronavirus,“ uvedl v prohlášení Hogan Gidley z tiskového odboru prezidentovy kanceláře. „Prezident a viceprezident následně podstoupili s negativním výsledkem test na virus a oba se těší skvělému zdraví,“ dodal.

Nákaza koronavirem se podle agentury Reuters ve světě potvrdila u zhruba 3,9 milionu lidí, z toho téměř 1,27 milionu v USA. Celosvětově s nemocí covid-19 podle agentury zemřelo přes 270 000 lidí, z toho přes 75 000 ve Spojených státech. Specializovaný web Worldometers k dnešnímu ránu eviduje více než čtyři miliony potvrzených případů nákazy ve světě a přes 275 000 úmrtí.

j.p.toman ( 9. května 2020 12:06 )

Koronavirus neobchází Bílý dům, už je uvnitř. Američani, možná i vinou Trumpa měli srandu z roušek a teď přicházejí následky. Tramp prohlásil v televizi, že američani jsou nejzdravější národ na světě. Tak možná byli....

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa