Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Pamětnice Marie (83) vzpomíná na válečnou hrůzu: Lidé z její rodné vesnice si museli sami vykopat hrob

Autor: jel - 
8. května 2020
09:33

Paní Marii bylo na konci války pouhých osm let, jedno z nejstrašnějších období naší historie tedy viděla ještě dětskýma očima. Sama říká, že když vidí v televizi válečné filmy nebo i když jenom zavře oči, hrůzné vzpomínky se jí neustále vrací.

„Maminka vždycky říkala ‚jdou sem Němci, děti, zalezte‘,“ vypráví paní Marie na krátkém videorozhovoru, který poskytla pro portál Paměti národa. Přestože byla ještě dítě, když válka skončila, některé okamžiky ji straší dodnes.

Marie Sehnoutková se narodila v roce 1937, její tatínek byl starosta vesnice Sušetice a ukrýval koncem války zbraně. V rozhovoru Marie vzpomíná, jak je Němci vyhnali ze školy a sami se v ní usadili, později tam také zadržovali některé lidi, včetně jejího strýčka – pekaře.

Video  Marie Sehnoutková, rozhovor s pamětnicí  - Paměti národa
Video se připravuje ...

„Když už Němci viděli, že prohrávají, vzali všechny lidi z té školy za město a tam si museli vykopat hrob a všechny je tam postříleli,“ popisuje příšernou krutost německých vojáků a dodává, že rodina onoho strýce, kterého také takto zavraždili, se v noci vydala k jámě s mrtvolami a tělo strýčka našla, aby mu mohla vystrojit pohřeb.

Během strýcova pohřbu, na který přišlo obrovské množství lidí, se však stalo další drama. V remízku se totiž schovávali Němci a někdo nečekaně vystřelil. „Teď ti lidé se báli v tom průvodu a všichni utíkali pryč. Já jsem se taky tatínkovi ztratila a utíkala jsem domů,“ dodává pamětnice.

Současné pandemie se prý nebojí, protože je otrlá. Ale údajně se už těší, až pojede na chalupu. Přes léto prý v Praze být nechce.

Petr Šlesinger ( 9. května 2020 07:57 )

Který lem_pl vydává T54 za druhoválečný tank.Nebo se mladé generaci snaží cosi podsouvat?

Zobrazit celou diskusi