Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Zdravotní sestra Hana se nakazila covidem: „Každý se vás štítí, ztrácíte lidi,“ popsala po měsíci v izolaci

Autor: yks - 
8. května 2020
12:19

Oba jsou zdravotníci, nákaze nemocí covid-19 se však nevyhnuli. Hanu a Tomáše překvapila reakce okolí. Nemuseli bojovat jen s těžkými příznaky vážné nemoci, ale také s nenávistnými útoky okolí, lhostejností a samotou. Najednou se totiž ocitli v izolaci nejen fyzické, ale i sociální.

Dělali to, co si mysleli, že je správné. Ona i manžel se chovali zodpovědně. Přesto na Hanu a Tomáše z Opavy dolehla tíže nemoci i společenského odmítnutí. Se svým příběhem se svěřili České televizi.

Hana pracuje jako zdravotní sestra a také náměstkyně pro ošetřovatelskou péči Slezské nemocnice v Opavě. Když ji přepadla zákeřná nemoc, strávila dlouhých deset dní bojem o život. Trpěla dušností i horečkami. Snad stejně hrozná byla ale reakce okolí poté, co zpráva o její nemoci pronikla na veřejnosti. „Každý se vás bojí, štítí, ztrácíte lidi kolem sebe, každý se bojí k vám zazvonit,“ popsala zdravotní sestřička se slzami v očích ve zmíněné reportáži svou zkušenost z pandemie. Stále ji totiž trápí, že kvůli kromě nemoci, kterou si nezavinila, musela navíc čelit takové vlně zášti.

Následky přetrvávají

Ke všemu stejnou nemoc diagnostikovali i jejímu manželovi. Děsivé útoky probíhaly na sociálních sítích. S těmi se musely potýkat a odrážet je zejména děti nakaženého páru. Hanin manžel, zdravotník Tomáš by si to s jejich autory někdy rád vyříkal z očí do očí. „To zamávalo psychicky se všemi. Já bych si s těmi lidmi chtěl promluvit sám, kam tím směřují,“ řekl k tomu.

Přestože jejich testy už dvakrát vyšly negativně, do práce se zatím vrátit nemohou. Stále pociťují obtíže při dýchání. Těší se ale na to, že po dvou měsících uvidí své rodiče a po měsíčním odloučení i své děti. Konečně také mohou vyjít bez omezení ven. „Kdo to nezažil, nepochopí,“ řekla Hana ČT o zkušenosti, která jí změnila život.

vasek711 ( 9. května 2020 10:19 )

ti co napadaji Hanu a Tomase nejsou normalni, presneji receno, je to lidsky odpad.v nemocnici lidem dene pomahali, a nekteri ted na ne miri prstem. jestli vam muzu poradit, Hanko a Tomasi....prosim vas vyserte se na ne.

Brod12 ( 8. května 2020 18:48 )

Lidé jsou zlí a v nouzi poznáš přátelé

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa