Na konci listopadu 2019 opustil 1. oddělení vražd legendární vyšetřovatel Josef Mareš, který stál v čele pražské mordparty v letech 2001 až 2004 a pak následně od roku 2011 do konce letošního listopadu. Jedním z důvodů jeho odchodu byly právě neshody s jeho nadřízenou Radkou Drexlerovou.

Ta v minulém roce v rozhovoru pro Blesk.cz detektiva chválila, ale dodávala, že „na druhou stranu ani policie jako celek, tím méně pražská policie, nestojí na jednom člověku a nepadá s ním. I v minulosti odešla od policie velká jména, a jak se říká, kára se tlačí stále dál. U policie je více než kde jinde nezbytná kontinuita.“ Teď se bude stěhovat sama do nové kanceláře v rámci policie.

Dobrovolný odchod?

Její konec potvrdila pro Blesk.cz mluvčí pražské policie Eva Kropáčová: „Mohu potvrdit, že od 1. května 2020 byla Radka Drexlerová na základě žádosti převedena na pozici náměstka Úřadu služby kriminální policie a vyšetřování spadající pod Policejní prezidium. Obsazení pozice proběhne standardně, bude na ni vypsáno výběrové řízení.“ sdělila mluvčí.

Podle informací MF DNES za změnou stály i odchody elitních a zkušených policistů, kteří zmiňovali jako důvod odchodu právě Drexlerovou. Takže její přesun nebyl úplně dobrovolný. Drexlerová svůj přesun odmítla komentovat.

Dobrá zpráva pro Mareše

Konec bývalé vedoucí pak sám Josef Mareš uvítal: „Je to dobrá zpráva nejen pro mě, ale pro všechny kriminalisty na krajském ředitelství v Praze. Doufám, že s novým náměstkem se zlepší nálada a celková atmosféra na SKPV (pozn. red. Služba kriminální policie a vyšetřování), která díky paní Drexlerové mířila k bodu mrazu, “ řekl pro Blesk.cz bývalý šéf mordparty Josef Mareš.

Fotogalerie
7 fotografií