Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Šmucler už se radoval ze sundání roušek, Hamáček ho brzdil. Co změní konec nouzového stavu?

Aktualizováno -
6. května 2020
19:23
Autor: Mii, ČTK - 
6. května 2020
15:45

Skončí s koncem nouzového stavu plošné nošení roušek, nebo ne? Tato debata se ve středu rozhořela v Česku. Prezident stomatologické komory Roman Šmucler nejdříve informoval, že Úřední krizový štáb, jehož je členem, rozhodl, že opatření skončí. A že povinnost zůstane pouze v MHD a uzavřených prostorách. Jenže šéf štábu Jan Hamáček (ČSSD) záhy reagoval, že štáb o ničem takovém nerozhodl, verdikt musí vydat ministerstvo zdravotnictví. Šmucler pro Blesk Zprávy poté vyjasnil, že o konci plošného nošení roušek dnes debatovali, ale finální rozhodnutí musí opravdu vydat až ministerstvo. A ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) pak ve Sněmovně řekl, že roušky bychom mohli odložit v červnu, povinné ale zůstanou v uzavřených prostorech, tedy třeba v MHD.

„Moje malá vítězství – plošné nošení roušek skončí s nouzovým stavem!“ radoval se Šmucler v příspěvku, ve kterém zprávu oznámil. Reakce Hamáčka přišla jen pár minut poté. „Ústřední krizový štáb nepřijal žádné rozhodnutí či doporučení k ukončení nošení roušek. Tato věc je v kompetenci ministerstva zdravotnictví a řídí se jeho mimořádným opatřením. Nošení roušek nemá vazbu na trvání nouzového stavu,“ napsal ministr vnitra na twitteru.

Jak to tedy celé je? Podle Šmuclera vznikl mírný informační šum. „Rozhodnutí je takové, že jsme se o tom bavili a rozhodnout definitivně musí vláda nebo ministerstvo,“ vyjasnil lékař pro Blesk Zprávy, co se kolem ukončení povinnosti plošného nošení roušek stalo.

„Já jsem to tam (na jednání Ústředního krizového štábu, pozn. red.) přenesl z rady poskytovatelů, to jsou zdravotníci, s kterými si myslíme, že nošení musí být racionální, model Německo, ale že plošné nemá smysl. Rozhodnout musí samozřejmě orgány, to my nemůžeme,“ dodal Šmucler.

Vojtěch: Musí o tom jednat epidemiologická skupina

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) v minulosti avizoval, že s rouškami budou muset Češi existovat minimálně do konce června. Také ve středu zmínil ve Sněmovně červen. Zároveň ale zdůraznil, že bude záležet na epidemiologické situaci.

„Jsme připraveni ukončit tu plošnou povinnost nosit roušky v průběhu června. Poté by nadále byla povinnost nosit roušky ve vnitřních prostorách včetně například MHD,“ řekl ministr.

Zákaz pohybu na veřejnosti bez roušek či šátků platí od 19. března. Vláda se tehdy usnesla, že všem osobám zakazuje pobyt a pohyb mimo bydliště bez ochranných prostředků dýchacích cest. Jako ochranné prostředky se počítají roušky, respirátory, ústenky, šátky, šály či jiné prostředky, které brání šíření kapének.

Výjimku mají například děti od dvou do sedmi let v mateřských školách nebo dětských skupinách, řidiči veřejné dopravy v uzavřených kabinách, členové domácnosti jedoucí v jednom autě, autisté, děti do dvou let nebo za určitých podmínek umělci provádějící autorské dílo.

 

hejhej ( 6. května 2020 17:55 )

Rozhodovat mají odborníci epidemiologie, virologie a mikrobiologie a ne zubař, který fušuje do i do jiných oborů ve zdravotnictví a blbě. Šmuclerovi jde v prvé řadě o peníze a rád se předvádí.

Uživatel_5357732 ( 6. května 2020 17:30 )

Už se vidím, jak jsem u vody s rouškou. Nebo v sauně, ve fitku....ať jde prymulka a spol. do hajzlu, budu roušku nosit do obchodu, a dost.

nespokojeny ( 6. května 2020 16:55 )

Pan Šmucler určitě není ten, kdo by to měl rozhodovat. Není odborník. Je to stomatolog, rád mluví a ještě raději se poslouchá.
Opatření s rouškami bude samozřejmě "změkčeno", půjde jen např. o obchodní centra, nemocnice, MHD atd. Jinak si do budoucna musíme zvyknout, že vidět člověka s rouškou je normální a záleží na rozhodnutí každého jednotlivce.

sukin-sa-vracia ( 6. května 2020 16:47 )

To hovadu zubařský nás asi chce pozabíjet

lunatic ( 6. května 2020 16:28 )

http­s://e­uroz­pravy­.cz/do­maci/­poli­tika/­poku­ta-10-tisic-na-miste-za-nenoseni-rousky-zakon-zacne-platit-az-v-kvetnu.72b7d0eb/ ... tak to bude za 10 a za kýchnutí do obličeje i možná příplatek

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa