Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Vyšší ošetřovné pro živnostníky: Jak správně žádat o pětistovku a nepřijít zbytečně o peníze?

  • Autor: dp,map - 
    7. 5. 2020
    05:15

    Živnostníci a další drobní podnikatelé dostanou vyšší ošetřovné na děti a staré či handicapované blízké. Nově to od dubna bude místo 424 rovných 500 korun. O peníze si bude nutné znovu říct, a to od 11. května. Úřady přitom nemohly kvůli chybám mnoho dosavadních žádostí vyřídit. Jak tedy neudělat chybu a nepřijít o peníze?

  • 1.Kdo má na peníze nárok?

    Všechny osoby samostatně výdělečně činné (OSVČ), které se musí kvůli uzavřeným školám starat o děti do 13 let nebo po zastavení provozu sociálních služeb o starší či handicapované blízké.

  • 2.Odkdy dokdy se pomoc vyplácí?

    Školy a školy se kvůli koronaviru uzavřely 11. března a o peníze za březen ve výši 424 korun na den mohly OSVČ žádat v dubnu. Nyní je částka zvýšena na 500 korun denně, a to zpětně od 1. dubna. Vyplácet se bude nejdéle do konce června.

  • 3.Proč se částka zvýšila?

    Podle ministra obchodu Karla Havlíčka (50, za ANO) je důvod jednoduchý: zaměstnancům bylo zvýšeno ošetřovné z 60 na 80 procent denního vyměřovacího základu. „Pro nás není rozdíl, zda dítě hlídá OSVČ, nebo zaměstnanec,“ vysvětlil Havlíček.

    Video  Havlíček připustil rychlejší otevření hospod. Přidal milenky na hotelu a „čočku“ ve Sněmovně  - Blesk TV
    Video se připravuje ...

  • 4.Bude nutné žádat znovu?

    Drobní podnikatelé, kteří si o peníze řekli už v březnu, budou muset svou žádost podat znovu. „Musíme vědět, kdo o něj bude žádat. A že ho chce a stále je v tom režimu (stará se o dítě, které nemůže do školy – pozn. red.). Třeba jsou lidé, kteří ošetřovné už teď nebudou využívat. Takže je třeba žádat. Navíc je to jiná, vyšší částka,“ vysvětlil Blesku Havlíček.

  • 5.Kolik žádostí se už vyřídilo?

    Ministerstvo dostalo podle Havlíčka zhruba 66 000 žádostí, do konce minulého týdne posoudilo 50 000. Tisícovku zamítlo, 17 000 vrátilo k doplnění a 32 000 schválilo. Peníze poslalo do konce dubna asi 25 000 žadatelům. Vyplatilo tak 180 milionů korun.

    peníze peníze | iStock

  • 6.Kde dělají živnostníci v žádostech chybu?

    Hodně žádostí se podle Havlíčka musí vracet, nejčastěji proto, že podnikatelé zapomněli k žádosti přidat potvrzení o uzavření školy. „Pokud budou OSVČ žádosti hned na první dobrou posílat správně, ušetří tím čas a práci úplně všem a dřív dostanou potřebné finance,“ řekl Havlíček.

  • 7.Proč je nutné přikládat potvrzení ze školy?

    Někteří živnostníci (a ostatně i zaměstnanci) považují za zbytečné dokládat potvrzení o uzavření školy, když to šmahem udělala vláda. Ministerstvo průmyslu se ale brání, že se nejedná o dávku, ale o dotaci a úředníci nemají kvůli ochraně osobních údajů přístup do registrů. Nemohou si tedy nijak ověřit, zda třeba dítě skutečně existuje a za běžného stavu chodí do školy.

  • 8.Jak podat žádost?

    Vyplnit formulář, který bude do konce týdne zveřejněn na webové stránce www.mpo.cz/osetrovneosvc a vlastnoručně ho podepsat. Připojit potvrzení o uzavření školy vydané ředitelem. Vše odeslat přes datovou schránku, e-mailem či poštou na adresu ministerstva průmyslu. O rady kolem správného vyplnění žádosti je možné požádat živnostenský úřad.

    Foto:  Profimedia

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa