Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Desítky hodin boje s ohnivým peklem na Náchodsku: Škoda přes 100 milionů!

Aktualizováno -
7. května 2020
14:53
Autor: ČTK - 
6. května 2020
06:37

Rozsáhlý požár zasáhl ve středu nad ránem jednu z firem v Polici nad Metují na Náchodsku. Hořelo na ploše o rozloze zhruba 500 metrů čtverečních. Hasiči po nekonečných devíti hodinách lokalizovali požár. Úplně ho zlikvidovali po 35 hodinách.

Jak uvedla ČTK, hořelo v areálu firmy Hauk, která vyrábí autodíly. Po téměř devíti hodinách se hasičům podařilo požár lokalizoval. Po  celkem 35 hodinách, ve čtvrtek odpoledne, požár zcela uhasili. Požářiště si tak může převzít majitel.

Hlášení o požáru hasiči dostali ve středu kolem 02:30. Když přijeli na místo, hala o rozloze 5000 metrů čtverečních už naplno hořela. Pod kontrolu se jim oheň podařilo dostat po devíti hodinách. „Nemám informace o tom, že by byl někdo zraněn,“ uvedla mluvčí hasičů Martina Götzová. Většinu továrního areálu se hasičům podařilo před shořením uchránit.

Video  Ohnivé peklo na Náchodsku: Škoda přesáhne 100 milionů  - HZS KHK
Video se připravuje ...

Ve čtvrtek dopoledne byly na místě požáru dvě jednotky hasičů, kteří rozebírali zborcené konstrukce haly a dohašovali zbylá ohniska. Přes noc na dnešek byla na místě dobrovolná jednotka hasičů z Police nad Metují.

Příčinu ohně dnes na místě zjišťovali vyšetřovatelé hasičů a policistů z Královéhradeckého kraje, vyšetřovací skupina z Technického ústavu požární ochrany a generálního ředitelství HZS ČR. „Jejich hlavním úkolem je nyní důkladné zdokumentování požářiště, zajištění stop a odebrání vzorků pro další analýzy,“ řekla mluvčí.

Shořelá tovární hala bývalé přádelny bavlny sloužila jako sklad materiálu strojírenské firmy Hauk. Na likvidaci ohně hasiči nasadili postupně 16 jednotek s téměř stovkou mužů a 35 kusy techniky.

Firma Hauk je dodavatelem dílů karoserií pro automobilku Škoda Auto. Výrobní provozy firmy jsou na jiném místě v Polici nad Metují a požár je nezasáhl, takže její dodávky odběratelům pokračují.

Požár se způsobenou škodu zařadil mezi čtyři největší požáry v novodobé historii Královéhradeckého kraje. V roce 2007 způsobil požár haly textilní továrny Lohmann & Rauscher v Nové Pace na Jičínsku škodu za 210 milionů korun. V roce 2012 oheň zničil část továrny textilky Mileta v Hořicích se škodou 200 milionů korun. Požár přádelny firmy Clasic Cotton v Jaroměři na Náchodsku způsobil v roce 2010 škodu 125 milionů korun.

nakobyl ( 6. května 2020 13:34 )

Zajímavé na tom je, že ohýnek plápolal cca 2 hodiny a novináři již věděli, že škoda bude přes 100 miliónů.

cepp ( 6. května 2020 07:19 )

Průšvih je, že se tam vyrábí automobilové díly pro Škodu, Seat i Audi.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání