Střední část historické budovy Národního muzea se rozzářila ve 21:00 abstraktní hrou světel. Ta se ve dvouminutové projekci střídala v živých barvách a vytvářela unikátní show, až se na jejím konci na muzeu rozsvítilo obrovské srdce a nápis Děkujeme.

Projekci připravily spolu s kolegy v rámci projektu Lidé lidem jeho zakladatelky, umělkyně Eva Nečesalová a Katka Eichlerová. „Vznikl nápad, že rozsvítíme Prahu děkovnými vzkazy jako poctu všem, kteří v současné náročné situaci pomáhají. Nejen jako díky složkám integrovaného záchranného systému, ale i všem, kteří šili roušky, míchali dezinfekce nebo se jakkoliv zapojili se do pomoci, zkrátka celému národu,“ řekla Blesk.cz Nečesalová, jak celý nápad vznikal.

Právě na dnešek také připadá celosvětová akce Giving Tuesday Now - speciální den dárcovství a jednoty v reakci na mimořádné události související s covidem-19, k níž se projekt projekcí na Národní muzeum symbolicky připojil. V Praze ji podporuje Asociace společenské odpovědnosti, která se k projektu připojí například rozsvícením Petřína nebo Černínského paláce.

Promítání 2minutového videomappingu na budovu Národního muzea, které probíhá ve středu od 21:00 do 23:00 po zhruba pětiminutových intervalech, však není jedinou součástí projektu.

Díky od českých hvězd

V rámci něj totiž - také jako poděkování - vzniká video, které připravují pražští umělci. „Chtěli jsme všem lidem nějakým způsobem za uměleckou scénu poděkovat. Dali jsme dohromady nejlepší tanečníky v Čechách, sólistku Národního divadla, muzikálové tanečníky i například tanečníky ze StarDance, a natočili jsme video, které má děkovat národu za českou uměleckou scénu,“ vysvětluje Nečesalová. 

Děkovné video, v němž lidé uvidí tančit české hvězdy, vznikalo v posledních dnech na pražských střechách. Tanečníci v nich mají stejné roušky, hudbu namixoval Michael Burian. „Nakonec jsme připojili děkovné vzkazy české umělecké scény z jiných sfér – poděkují například Terezie Kovalová, kapela Mirai, Jana Plodková, Ester Geislerová a další,“ dodává Nečesalová.

Video
Video se připravuje ...

Národní muzeum rozzářilo srdce! Videomapping jako unikátní poděkování lidem za vzájemnou pomoc David Malík

Fotogalerie
26 fotografií