Senior uvěřil lákavému emailu, že by mohl zajímavě investovat a přijít si na neméně zajímavý příjem. Podezřelý mu přitom nebyl už požadavek na instalování obchodního robota do jeho počítače za 250 dolarů (6100 Kč). Když se mu elektronicky ozvali údajný manažer projekt Dominik Reed a finanční expert Martin Sató, penzista ztratil poslední zábrany.

„Ochotně poslal požadované dokumenty včetně údajů z platební karty a navíc si nechal do počítače nainstalovat speciální program pro vzdálenou správu počítače,“ popsal naivitu „investora“ policejní mluvčí Bohumil Malášek.

Neznámý podvodník pak v bance na seniora sjednal půjčku 10 tisíc dolarů (246 tisíc Kč) a uklidnil ho příslibem, že kryptoměnovými obchody částku splatí a poté mu umožní v této sféře virtuálního podnikání zbohatnout.

„Jak se ale ukázalo, peníze převedl do bitcoinové banky a následně na další účet a ukončil konverzaci,“ shrnul policista.

Přišel si na 5 milionů

Pražští kriminalisté v jiném případě pátrají pro změnu po poškozených, kteří sedli na lep pachateli, který jim nabídl koupi kryptoměny Chinoin. Internetový portál kryptofox.net nabízel vysoké zhodnocení, ze zájemců však neznámý podnikavec vytáhl 5 milionů korun!

Co je kryptoměna

Typ digitální měny či elektronických peněz. Podle vyjádření Generálního finančního ředitelství se však nejedná o měnu, ale o nehmotnou movitou věc. Jejím nejstarším a zároveň nejrozšířenějším zástupcem je Bitcoin. Aktuálně je ve světě známo na 1380 druhů kryptoměn.

Co radí policie

V žádném případě si nenechat nainstalovat do svého počítače speciální program pro vzdálenou správu počítače. Neposkytovat druhé straně z virtuálního světa citlivé údaje, přístupy a kódy ke svému bankovnímu účtu či kartě. V případě jakýchkoliv pochybností kontaktovat svou banku případně policii.