Slovenská herecká scéna přišla v poslední době o několik mladých nadaných umělců. Jako kdyby snad Slovenské národní divadlo (SND) bylo prokleté, jelikož až podezřele často si v něm sahají herci na život… Když minulý podzim oplakával zdejší ansámbl talentovanou Moniku Potokárovou (†27) a krátce před ní režisérku Máriu Rumanovou (†30), jen málokdo z veřejnosti tušil, že pár let nazpátek se zabil také jiný člen SND – herec Peter Mankovecký. Nikdo z jeho okolí přitom tehdy neměl ponětí, s jakými démony tajemný mladý muž bojuje – do posledních chvil totiž hrál a působil tak bezstarostně...

S činohrou SND byl Mankovecký intenzivně spjat již od počátků své herecké kariéry, už jako student se objevil v titulní roli Romea v inscenaci Romeo a Julie (1992). Také zkomponoval hudbu k třiapadesáti inscenacím SND a dohromady napsal hudbu k více než osmdesáti divadelním vystoupením pro různá slovenská, česká i zahraniční divadla. Hrál rovněž v několika filmech, například v romantickém snímku Fontána pro Zuzanu 2, Slepý Geronimo a jeho brat nebo kritikou chváleném televizním filmu Zurvalec. Objevil se i v seriálu Štúrovci.

O práci tedy rozhodně neměl nouzi, neměl ani problémy v milostném životě, byl šťastně ženat a měl tři děti. Před sedmi lety tak všechny hrozně zaskočila zpráva, že Mankoveckého našli v jeho bytě bez známek života. Spáchal sebevraždu: oběsil se. K tragédii došlo ve čtvrtek a jen pár dní předtím Peter stál na divadelních prknech SND. Z jeho chování prý rozhodně nikdo nepoznal, že se potýká s nějakými problémy nebo duševní nerovnováhou.

„Minulou neděli jsem s ním hrála v představení Zkrocení zlé ženy. Jsem absolutně šokovaná, vůbec jsem to nečekala. Nedokážu si ani pořádně uvědomit, že zde již není. Vůbec jsem neměla pocit, že by něco nebylo v pořádku,“ uvedla pro slovenský magazín Topky.sk herečka Diana Mórová (50), která se do povědomí českých diváků dostala především údajným románkem s hercem Jakubem Prachařem (36).

Pokud máte psychické potíže či jakékoliv trápení, obraťte se na odborníky například na Lince důvěry 800 155 555 nebo v Centru krizové intervence 284 016 666. Služby jsou poskytovány nonstop.

Fotogalerie
8 fotografií