Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Plaga pod palbou kvůli maturitám u expertů i opozice: Klaus ml. zmínil chaos, rýpli si Feri i Fiala

Autor: Sabina Dračková - 
5. května 2020
05:05

Nejen opoziční politici, ale i učitelé a experti se v posledních době pozastavují nad kroky ministerstva školství. To rozhodlo o tom, že školy otevřou pro deváťáky a maturanty 11. května, experti ale kritizují nejen komunikaci resortu i vlády, ale i konkrétní rozhodnutí. Řada studentů ani teď nezná přesný termín maturity. Teď se navíc začalo mluvit o údajném obcházení zákona, podle kterého by se měly maturity konat až po návratu žáků do škol. Kritiku resort vyvrací.

Školy se uzavřely 11. března. Studenti, které čekala zkouška dospělosti i přijímačky, byli jako na trní. Co s nimi bude, se dozvěděli po dvou týdnech. „Maturitní zkouška bude zahájena nejdříve 21 dnů po obnovení možnosti osobní přítomnosti žáků na středním vzdělávání ve škole, nejpozději však do 30. června 2020,“ píše se v zákoně, na který se dlouho čekalo. 

Pokud se školy neotevřou do 1. června, maturitní zkoušky má letos nahradit průměr známek z posledních tří vysvědčení střední školy. Plošně se žáci a studenti do škol vracet nebudou. Možnost chodit do školy ale bude dobrovolná třeba právě pro maturanty, aby se na zkoušky mohli připravovat.

Maturity až když bude škola pro všechny?

A to je problém podle senátora Zdeňka Hraby (STAN). Ten tvrdí, že tak ministerstvo obchází svůj vlastní zákon, protože standardní školní docházka obnovená nebude. Maturity tak podle něj nemůžou proběhnout.

Ministerstvo je ale chce. Šéf resortu Robert Plaga (za ANO) se nechal slyšet, že by chtěl, aby byly maturity v červnu. Termín ale ještě neoznámil. Podle Hraby hrozí státu velké množství soudních sporů.

Ministerstvo má podle senátorova výkladu zákona jen dvě možnosti. Buď obnovit docházku pro všechny, a pak by maturity mohly být, nebo neobnovovat a tím pádem maturity nepořádat. „Neznamená to, že se může obnovit pouze pro žáky například čtvrtých ročníků gymnázií a pak se může konat maturita. Tuto podmínku zákon nezná,“ upozorňuje Hraba.

„Ministerstvo školství se chystá posláním studentů posledních ročníků do škol 11. května porušit stále platné vládní usnesení, které přítomnost žáků a studentů ve školách výslovně zakazuje,“ upozornil také Hraba s tím, že Plagova nečinnost ohrožuje žáky a studenty.

„Před každou vlnou uvolnění opatření dojde k přijetí rozhodnutí, kterým se vymezí, jací žáci mohou do škol docházet a v jakém režimu,“ uvedlo na to ministerstvo školství.

Plaga: Co tím myslíte?

Na senátorova slova o obcházení zákona ministr školství Robert Plaga reagoval na twitteru. „Vážený pane senátore, pokud Vás mohu poprosit o dovysvětlení, tak obcházením zákona myslíte konkrétně co?“ ptal se. 

„Vážený pane ministře, děkuji za reakci. Pokud se maturity uskuteční tak, jak MŠMT zamýšlí a zároveň nedojde k otevření škol, bude to přímo v rozporu s § 20 zák. č. 135/2020 Sb.,“ odpověděl Hraba. Dál už ale Plaga nereagoval. 

„Zákonnou podmínkou není přítomnost všech žáků ve středních školách. V tomto případě je důležité naplnit záměr, aby se žáci v posledních ročnících mohli připravovat na zkoušky ve školách,“ objevilo se pak na stránkách resortu.

Feri volá po politické odpovědnosti za maturity

Někdejší šéf školského výboru a také bývalý ředitel gymnázia Václav Klaus ml. si zase myslí, že do škol by se měli žáci vrátit co nejdřív. „To, že někdo napíše nějaké testy, asi není epidemiologicky nejhrůznější situace, čili není sebemenší důvod ty věci odsouvat,“ říká.

„Chaos, přijímání řešení ne podle reality, ale podle nálad veřejného mínění. Děti už mají jít do školy,“ řekl Blesk Zprávám kritický Klaus.

O tom, jak se situace ve školství vyvíjí, informuje své příznivce na instagramu nejmladší z poslanců Dominik Feri (TOP 09), který má sám před státnicemi. Feri za to u svých sledujících sklízí chválu a slova díků. Objevují se totiž názory, že komunikace ministerstva školství není dostatečná. Například záložka „Nejčastější dotazy ke školství a koronaviru“ na hlavní stránce webu ministerstva školství je nefunkční.

Zobrazit příspěvek na Instagramu

Ve skupinách do 15 žáků

Příspěvek sdílený Dominik Feri (@choco_afro),

„Mohu si o chaotickém jednání a mizerné komunikaci ministerstva myslet, co chci,“ napsal Feri a přisadil: „Ale důležitou informací ke sdělení nyní je, že se i nadále postupuje podle harmonogramu. Ano, vím, že na Slovensku bude maturita na základě průměru. Česká vláda se ale rozhodla maturity konat a za tohle rozhodnutí politicky odpovídá.“

Fiala: Místo návratu do školy zmatky

Podle šéfa nejsilnější opoziční strany Petra Fialy (ODS) jsou rodiče, žáci, studenti i učitelé „absolutně znejistěni současným chaosem“. Školy podle něj nejsou připravené na omezenou výuku a není jasné ani to, jaká bude například ochrana učitelů.

„Studenti neví, jak a kdy budou maturovat, žáci nevědí, jak budou probíhat přijímací zkoušky – ví jen, že přišli o jeden pokus,“ připomíná někdejší ministr školství Fiala.

Za současného poklesu šíření nového typu koronaviru a při rozvolňování omezení v různých dalších oborech by se podle opoziční ODS mohly děti vrátit do škol 25. května. Předseda ODS Petr Fiala v úterý na tiskové konferenci před jednáním Poslanecké sněmovny uvedl, že děti a jejich rodiče by neměli žít v nejistotě, například kvůli podobě přijímacích řízení či maturit. Zatím ministerstvo školství plánuje návrat žáků jen omezeně, od 25. května by se  měli  ve skupinách do 15 vrátit do lavic žáci prvního stupně základních škol.

Místopředseda ODS Martin Baxa bude v pondělí chtít od ministra školství Roberta Plagy (ANO) slyšet ve Sněmovně informace, ze kterých by plynulo, že se do škol nemohou vrátit všechny děti. Pokud taková rizika neexistují, bude ODS usilovat o to, aby se školy před koncem měsíce otevřely v mnohem větším rozsahu, uvedl Baxa. Kritizoval, že dosud není jasný termín maturit a jednotných přijímacích zkoušek, ani manuál, pole kterého mají ředitelé připravit školy na návrat žáků.

Pozastavuje se také nad tím, které restrikce vláda uvolňuje a co naopak zůstává zakázáno. „Nikdo nechápe, proč jinde došlo k tak náhlému uvolnění, a přitom se to neprojevilo ve školství. Když k tomuto uvolnění došlo, logicky by měl následovat i návrat žáků a studentů do škol a maturitní zkoušky v červnu,“ řekl Blesk Zprávám Fiala a dodal: „Místo toho přišly další zmatky a nejistota například rodičů, jak to bude s ošetřovným a organizací školy vůbec. Všichni ve školství by si zasloužili jasné a odborně podložené rozhodnutí vlády, aby věděli na čem jsou a mohli se na to připravit.“

Další zákony chybí, čílí se učitelé

Sporné je také třeba to, že žáci nebo jejich zákonní zástupci musí před dobrovolným návratem do školy podepsat čestné prohlášení, že nejsou v rizikové skupině. Bez tohoto prohlášení do školy chodit nemohou. Lidé se tak ptají, jestli v takovém případě dostanou úřední maturitu.

Další kroky ministerstva školství kritizuje spolek Pedagogická komora. Těm vadí, že resort vydává pouze doporučení, čímž se zbavuje odpovědnosti zajistit školám adekvátní podmínky pro jejich fungování. Veškerá zodpovědnost tak zůstává na bedrech ředitelů škol.

„Chybějící legislativní pravidla nemohou být nahrazována doporučeními nebo manuály ministerstva školství, protože ty nejsou závazné,“ upozorňuje šéf spolku Radek Sárközi. „Základní pravidla musí být ukotvena v zákonech a vyhláškách, například školský zákon neobsahuje pojmy jako výuka na dálku nebo školní skupina; distanční výuku na základních školách neumožňuje vlastně vůbec, ta je možná jen na školách středních,“ doplňuje.

Dohady kolem roušek ve školkách

V některých obcích jsou už v pondělí otevřené mateřské školy.  Například v Hradci Králové se otevírá patnáct z jednadvaceti školek. O jejich uzavření ani ministerstvo nerozhodovalo, dalo k němu pouze doporučení.

A stejně nejasnou mají mateřské školy situaci teď. Řídí se zatím alespoň podle jiného vládního nařízení. To říká, že děti do sedmi let nebudou v mateřských školách muset nosit roušky. Zájem o to, aby jejich ratolesti chodily do školy, u rodičů zatím moc velký není. Přihlašovali je ale ještě před vydáním nových pravidel pro nošení roušek, možná se tak zájem ještě změní.

Podle manuálu, který ministerstvo vydalo, ale roušky musí naopak nosit ten, kdo děti do školky přivede. Dokument po školkách také chce, aby si děti umývaly ruce dvacet až třicet sekund a potřeba je také minimálně jednou za hodinu po dobu pěti minut větrat.

„Nerozumím tomu, proč bude nošení roušek nadále povinné všude kromě mateřských škol,“ uvádí učitelka MŠ Radmila Vojtková. „Z hygienického hlediska jsou právě školky nejvíce rizikové, a to především pro učitelky, které přímo s dětmi tráví minimálně šest hodin denně,“ kritizuje.

frantacizek ( 5. května 2020 14:25 )

takže soudruzi z vlády a ministerstva školství máte jen dvě možnosti, přičemž druhá nevylučuje první:
1) buď otevřít dokořán školy, což už se mělo udělat beztak tento týden..
2) zrušit maturity a vůbec se jimi nezabývat a poskytnout kantorům čas na alespoň částečné dohnání výuky minimálně v technických předmětech, které nelze učit kvalitně online výukou. A raději vytvořit 2. termín pro studenty základních škol pro příjímací řízení na střední školy. Opravdu netuším, jak si kolega Plaga může brát mandát a zodpovědnost za profesní růst těch, kteří v důsledku nervozity neuspějí u jím daného pouze jednoho termínu. Navíc kvůli nějakému viru. Dočista se zbláznil, mám ten pocit.

obě varianty jsou báječné a hlavně rozumné v téhle době improvizací. Vyváženost ČT nám nabízí dennodenně bohužel jen kantorky 1. stupně ZŠ, kterým výuka online nedělá problém - učí se paci, paci, pacičky a jedna a jedna hruška jsou hrušky dvě. Což budí dojem, že online výukou spasíme svět a nahradíme tu běžnou a oddaluje to pro některé hůře chápající politiky tu nutnost otevřít školy co nejdříve.
Pak je tady ale taky pohled z USA, kde se kantor matematiky obtěžoval u studentky starší až k ní domů, aby ji PŘES OKNO vysvětloval látku na tabuli, kterou nebyla schopna pochopit online, což je právě ta realita technických předmětů...

I Am Em ( 5. května 2020 11:26 )

Mě by teda spíš zajímalo, když nám škola oznámila že budeme chodit jenom jednou týdně, jak může MŠMT říct, že máme "21 dní otevřenou školu před maturitou", když tam budeme jen 3 dny. Protože bude ve škole vždy jen jedna třída. To prosím není obnovená školní docházka. My ještě ani pořádně nevíme otázky k praktické maturitě, navíc se bude nejspíš prolínat s přijímacími testy na vysokou. Na dotazy studentů nikdo nereaguje a naši učitelé nemají prý žádné informace. Prakticky nemůžu ani podepsat, že nejsem v rizikové skupině, protože mám problémy se srdcem. Dostala se nám informace že se nám prý možná bude prolínat matematika a angličtina, já maturuji z obojího, takže co? To přece nejde, ne? Prostě nevíme nic.

Maximilian ( 5. května 2020 10:59 )

Řídit bandu pedagogů je skoro osobní hrdinstvi

Maximilian ( 5. května 2020 10:56 )

Celý tenhle humbuk mi připadá zbytečný,kde se v květnu a červnu normálně učí?Jakmile se blíží prázdniny,učitele nic nedě­lají,­projek­tují,­výle­tují apod,takže tyhle měsíce už jsou pro děti na nic pokud jde o výuku,nijak jim ten vypadek ve vzdelanosti neublíží.

Židovské děti se neučily během války několik let,pokud přežily a odešly do Izraele staly se z nich i špičkový odborníci v různých oborech,ty léta zameskaneho vzdělání zvládly,proč by naše děti 3,5mesice nezvládly?to jim tak málo věříte opozice a spol ?To si o našem národů myslíte,že jsme tupci?

joun ( 5. května 2020 10:40 )

Hlavní rozhodnutí by měli dělat epidemiologové. Jedná se o pandemii a nakazit se může každý z nás. To je to, co nechceme. Na druhé straně jsou maturanti, kteří musí ukončit střední školu, mnozí z nich chtějí pokračovat na vysokých školách. Bez maturity to nepůjde. Takže si myslím, že rozhodnutí o tom, že nejdříve se pustí do škol 9. třídy a maturující, je správné. Všechny ostatní nižší ročníky mohou dohnat výuku v novém školním roce. Postupný příchod žáků do škol je dobrý, tak jako ostatní postupné rozvolňování. Potom následuje vyhodnocení a pokud se virus dále rozšiřovat nebude, může se vše uvolnit a žáci mohou do škol. Opatření české vlády jsou dobrá a dokázala zamezit šíření viru v ČR. Kéž by to takto bylo v Anglii, mé rodné zemi, nemuselo být tolik nešťastných lidí. Nejvíce mluví ti, kteří nemají žádnou zodpovědnost, ale je potřeba se včas ukázat, a to je pan Feri a pan Hraba. Pan Feri je student, zda v tomto vynuceném volnu šel pomáhat do nemocnic, či do seniorských domů, jako mnozí studenti vysokých a středních škol?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa