Podle MUDr. Štěpána Machače z IVF Clinic je šance, že žena ve 48 letech otěhotní, velmi nízká, jen v jednotkách promile. „Hlavně je potřeba si uvědomit, že i když žena otěhotní, pořád je tam u více než 80 procent plodů riziko potratu z důvodu genetických problémů. Takže zhruba jen jedna z pěti tisíc žen v tomto věku má to štěstí, že je dítě v pořádku,“ vysvětluje gynekolog.

Vendula Pizingerová s manželem Josefem čekají dítě.
Autor: instagram

Opravdu obrovské štěstí...

Odborník také připomněl, že v Česku v tomto věku jsou ročně jen jedna nebo dvě ženy, které přirozeně otěhotněly a jejich těhotenství bylo v pořádku. „Je velký rozdíl, jestli otěhotníte ve 45 letech, kdy jsem za svých 25 let praxe takto zažil dvě ženy, a ve 48 letech. V tom vyšším věku jsem se s takovou pacientkou osobně nepotkal,“ říká Machač a pokračuje: „Byl bych velmi nerad, aby obecná populace dostala informaci, že otěhotnět ve 48 letech je normální, jednoduché a plánované. Toto je úplně scestné.“

Těhotenství Venduly Pizingerové je tak podle něj skutečnou kapkou naděje. „Pogratuloval bych jí, o dítě se určitě krásně postará. Je to ale opravdu obrovské štěstí a 99, 5 procent žen v jejím věku takové štěstí mít nebude,“ dodává.

MUDr. Štěpán Machač
Autor: archiv Blesku

Pozitivní přínos do života, říká Unzeitig

Radostnou událost Vendule Pizingerové přeje i docent Vít Unzeitig. „Fertilní režim u každé ženy je jiný, některá už ve 45 nemá ovulaci a některá je schopna ovulovat i v 50 letech, to je nutno posuzovat individuálně.  Navíc moderní medicína si už umí s lecčím poradit. Vidím to jako pozitivní přínos do života. Možná za vše může i syndrom prázdného hnízda, kdy děti dospějí a žena má touhu se zase o někoho starat,“ dodává Unzeitig.

Může snad za úspěch početí i výrazně mladší manžel? „Samozřejmě mladá spermie určitě mohla přispět, že ta šance byla vyšší. U muže je ale právě relativně jedno, jestli má 32 nebo 42, u žen nad 45 je naopak šance nízká,“ má jasno Štěpán Machač.

Porod "císařem"

Jak je to s těhotenskými riziky? Co v průběhu těhotenství hrozí a co musí lékaři pečlivě sledovat? „Když žena plánuje ve věku 45 let a výše těhotenství, doporučujeme, aby si nechala udělat test na cukrovku, EKG, interní vyšetření a mamografii.  Hrozí větší riziko vysokého tlaku a větší riziko těhotenské cukrovky,“ soudí Machač, podle něhož bude porod nejspíše probíhat císařským řezem.

„Cílem je, aby dítě i matka byly v pořádku. Dobře naplánovaný císařský řez má pro ženu a dítě menší riziko než přirozený porod. A lze očekávat, že závěr těhotenství dá organismu zabrat. Přirozený porod je pro ženu ve 48 letech přece jen zátěž,“ uzavírá Machač.

 

Video
Video se připravuje ...

Vendula Pizingerová strach o syna! Karanténa mu komplikuje budoucnost Kateřina Štíchová, Aleš Brunclík

 

Fotogalerie
63 fotografií