„Během těch šesti týdnů jsme transplantovali jediného pacienta, který byl ve stavu bezprostředního ohrožení života,“ řekl šéf kliniky. Pro něj se naštěstí ještě podařilo najít dárce.

Vzhledem ke skutečnosti, že anesteziologická oddělení a jednotky intenzivní péče se orientovaly takřka výhradně na péči o pacienty s koronavirem, transplantační program v Brně ustal. Nebylo totiž odkud brát orgány.

Nebylo kde brát orgány

Během normálního provozu by podle docenta Němce za šest týdnů v Brně transplantovali 15 až 20 pacientů. „Teď nebylo odkud získávat dárce,“ řekl docent Němec. „Měli jsme obrovské štěstí, že se nám během karantény neobjevil v přímém ohrožení života žádný člověk s nemocnými játry nebo ledvinami,“ oddechl si šéf kliniky.

Od 1. května funguje brněnská klinika v „normálním“ provozu. „Je jisté, že náběh do normálního stavu potrvá. Ta doba bude určitě delší než kratší,“ upozornil docent Němec. „Pro pacienty ale uděláme vše. Bude teď hlavně záležet, jak rychle se obnoví normální provozy v anesteziologicko-resuscitačních odděleních a na jednotkách intenzivní péče v nemocnicích,“ zdůraznil.

Čekací doby

* Echokardiografické vyšetření transtorakální: 4 až 6 týdnů

* Srdeční katetrizace: 2 až 4 týdny

* Kardiologické vyšetření: 4 až 6 týdnů

* Kardiovaskulární chirurgie – neakutní operační výkony: 4 až 6 týdnů

Ostatní vyšetření a výkony jsou prováděny průběžně ve lhůtách od tří týdnů do dvou měsíců.

VIDEO: Transplantace ledvin.