Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Proč jen jednoho, když můžete poznat 113 superhrdinů?! A zrodí se hvězdy…

Proč jen jednoho, když můžete poznat 113 superhrdinů?! A zrodí se hvězdy…
Proč jen jednoho, když můžete poznat 113 superhrdinů?! A zrodí se hvězdy…  (Autor: Comics Centrum, archiv)
Autor: Ivan D. Hladík - 
3. května 2020
20:56

Jednoznačný letní hit se ještě „dopéká“ v tiskárně, už teď je ale jasné, že je oč stát. Nová kolosální komiksová kniha A zrodí se hvězdy… nabízí komplet příběhů mistra svého oboru J. Michaela Straczynskiho (65).

Jeho jméno možná nezasvěceným zpočátku nic neřekne, stačí ale přidat některé autorovy seriálové (scenáristické) práce… Nejenže je podepsán pod televizními hity jako Babylon 5 (1994 až 1998) nebo Osmý smysl (2015 až 2018), ale třeba také pod několika díly veleslavných sérií To je vražda, napsala (1984), Jake a Tlusťoch (1987) nebo Walker, Texas Ranger (1993). Doména Josepha Michaela Straczynskiho, známého prostě jako Joe, jsou ale komiksy. Student Státní univerzity v San Diegu, kde ovládl psychologii, sociologii, filozofii a literaturu, je držitelem řady ocenění: Eisner Award, Hugo Award, Bram Stoker Award, Eagle Award a dalších. A teď jeho dílo mohou ocenit i čeští milovníci pořádných komiksových nářezů!

Jeho jméno možná nezasvěceným zpočátku nic neřekne, stačí ale přidat některé J. Michaela Straczynskiho (vpravo) seriálové práce… Jeho jméno možná nezasvěceným zpočátku nic neřekne, stačí ale přidat některé J. Michaela Straczynskiho (vpravo) seriálové práce… | Comics Centrum, archiv

A to díky kolosální knize A zrodí se hvězdy… s příběhem vyprávějícím rovnou o sto třinácti lidských bytostech nadaných nejrůznějšími zvláštními schopnostmi. Ten začal ve Spojených státech vycházet pod hlavičkou nakladatelství Top Cow už roku 1999. „Česká verze se na pultech objevila před více než deseti lety, avšak bohužel jen v základním příběhu a byla ukončena lehce za polovinou,“ připomíná vydavatel nové verze, Comics Centrum. Kompletní příběh obsáhne kromě všech 24 sešitů původní série také čtyři bonusové sešity od Straczynskiho a tři samostatné spin-offy (14 sešitů) rozvíjející osudy některých postav, jejichž scenáristkou je Fiona K. Averyová (Straczynskiho žačka).

Prolistujte si ukázku z komiksu:

„Vydávání celé série poznamenala roztržka Michala J. Straczynskiho a nakladatelství Top Cow. Nechtěl totiž svolit se zfilmováním A zrodí se hvězdy..., proto se svým imprintem Joe Comics odešel k Marvelu a série byla přerušena po 22. dílu. Tam se mu ale příliš nedařilo a tak se vrátil zpět do Top Cow a sérii dokončil,“ prozradil Blesku ředitel Comics Centra Václav Dort a dodal, že budoucí majitele tohoto doslova exponátu čeká navíc obsáhlá galerie obálek. Chybět nesmí jmenný seznam všech kupujících, z nichž každý obdrží výtisk s unikátním číslem. Získat A zrodí se hvězdy… pak může každý správný fanoušek komiksů do 17. května 2020.

„Příběh je vztahovou science fiction s detektivními prvky a sociálním přesahem, která zkoumá vztah mezi 113 lidmi obdařenými zvláštními schopnostmi a většinovou společností,“ popsal Dort. „Jistě bude pro milovníky superhrdinů velkým překvapením, protože řeší problémy, se kterými se v jejich oblíbených příbězích ještě nesetkali. Pro znalce by se dal svým pohledem na superhrdiny připodobnit ke Strážcům Alana Moorea,“ dodal. Nezbývá než dodat, že u tohohle „zrodu hvězd“ vás bude bavit být.

Hodnocení: 100 %

J. Michael Straczynski, Fiona K. Averyová

A zrodí se hvězdy...

Vydavatel: Comics Centrum, 2020

Počet stran: 1008

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi