Zatímco pondělní nejvyšší odpolední teploty vystoupí ještě na 14 až 18 °C, po přechodu studené fronty, to už v úterý a ve středu budou nejvyšší teploty nejčastěji do 15 °C.

Studená budou také rána – v úterý budou nejnižší ranní teploty klesat na 5 až 1 °C a očekáváme místy přízemní mrazíky, tj. teploty pod bodem mrazu v 5 cm nad zemí.

Sledujte proměnlivé počasí na radaru Blesku

Ve středu a ve čtvrtek budou teploty po ránu v nížinách klesat jen ke 3 až -1°C, v horských oblastech bude až -5 °C. Páteční ráno bude zřejmě chladné jako to úterní tj. v ranních minimech naměříme 5 až 1 °C, ale počítat musíme s četnými přízemními mrazíky.

Květy stromů budou mrznout

Noční mrazy jsou nebezpečné pro zemědělské plodiny – zejména potom pro zeleninu a pro kvetoucí stromy. Kvůli teplému a na sluneční svit extrémně bohatému dubnu (na některých stanicích byla délka slunečního svitu letos nejdelší od počátku meteorologického měření) už ale v nížinách většina ovocných stromů odkvetla, takže nebezpečí zmrznutí květů hrozí zejména ve vyšších nadmořských výškách.

Na horách bude sněžit

Už o víkendu se na vrcholcích hor déšť měnil na déšť se sněhem nebo sněžení. To očekáváme v úterý a ve středu od nadmořské výšky 1000 m nad mořem. Sněhové vločky nejsou v květnu nic neobvyklého – vloni sněžilo 5. května v Čechách od nadmořské výšky 400 m nad mořem a v roce 1997 sněžilo i v Praze 28. května a v Liberci 31. května o dva roky později. 

Letní teploty o víkendu

Koncem týdne bude přechodně do střední Evropy proudit teplejší vzduch od jihozápadu, který přinese přechodné výrazné oteplení. Nejvyšší odpolední teploty budou o víkendu šplhat na letní hodnoty a v neděli zřejmě naměříme až 28 °C. Výrazné ochlazení a deštivé počasí ale přijde hned po víkendu – přinesou ho tzv. Ledoví muži, které v kalendáři najdeme od 12. do 14. května. V 21. století je pravděpodobnost výskytu Ledových mužů 30 %.

Fotogalerie
57 fotografií