Láska dnešních teenagerů: Chytré telefony zvyšují žárlivost a usnadňují rozchody!

  • Láska dnešních teenagerů: Chytré telefony zvyšují žárlivost a usnadňují rozchody!
    ...
    Foto: istock
    Sdílej na facebooku
    4. května  2020 
     06:00

    Digitální revoluce změnila svět teenagerů. Ve všech směrech. I první lásky kvůli tomu dnes vypadají o dost jinak, než jak si je pamatujeme my z vlastních školních let. Jak mění sociální sítě, on-line chaty a mobilní aplikace seznamování puberťáků?

    Zapomeňte na to, jak vypadaly první lásky v době vašeho dospívání. Vaše zkušenosti by dnešním klukům a holkám moc neřekly, protože vztahy v době chytrých telefonů a sociálních sítí vypadají úplně jinak. 

  • Mami, jsi z pravěku!

    ...
    ...
    Autor: istock

    Zapomeňte na složené lístečky se zamilovanými vzkazy putující z ruky do ruky, nesmělé vodění se za ručičky a básničky nenápadně zastrčené do sešitu nebo učebnice… Vzájemné oťukávání se, komunikace a navazování vztahů se pravděpodobně zásadně liší od vašich zkušeností a zážitků ze střední školy, na které nostalgicky a rádi vzpomínáte. Jak se změnila „seznamovací scéna“ a jak moc ovlivňují technologické vymoženosti zamilovanou omladinu?

  • Bohatší možnosti

    ...
    ...
    Autor: istock

    Takhle jste to měla vy: Spektrum vašich možností k seznámení se pravděpodobně omezovalo na spolužáky z vaší třídy, maximálně školy, případně atletického oddílu nebo jazykového kurzu. V úvahu připadali ještě „objekty zájmu“ bydlící v sousedství. A pokud jste měla velké štěstí, možná vás starší bratr nebo bratranec představili kamarádům z fotbalu nebo karate.

    Takhle to mají dospívající dnes: Váš teenager může snadno navázat kontakt s kýmkoli po celém světě. Sociální média poskytují nekonečné možnosti, jak se během okamžiku spojit s přáteli i přáteli přátel, stejně tak jako s úplně cizími lidmi, ať žijí kdekoli. Podle posledních výzkumů centra Pew uvádí asi osm procent dospívajících, že začali chodit s člověkem, se kterým se poprvé setkali on-line.

  • Flirt nemusí být tváří v tvář

    Autor: istock

    Takhle jste to měla vy: Nesmělé úsměvy, klopení očí, svůdné pomrkávání, vtipné slovní narážky…Vaše příležitosti k flirtování se svou středoškolskou láskou se zřejmě odehrávaly během vyučování přímo ve třídě, ve školní jídelně, při „náhodném“ setkání během povinného přestávkového korzování po chodbě nebo hřišti na tělocviku.

    Takhle to mají dospívající dnes: Flirtování se přesunulo do virtuálního světa, na sociální sítě. A zároveň podstatně přitvrdilo, bývá poněkud přímočaré. Veškeré emoce a pocity se dají snadno skrýt a nahradit roztodivnými animovanými emotikony. Červenání, mrkání, objímání i polibek, na to všechno máme k dispozici potřebného „smajlíka“. Podle výzkumů dalo až 50 % dospívajících alespoň jednou někomu najevo, že se o něj zajímají, právě prostřednictvím sociálních sítí.

  • Dotěrné obtěžování je častější

    ...
    ...
    Autor: istock

    Takhle jste to měla vy: V dobách bez internetu a chytrých telefonů se tento problém omezoval maximálně na otravné telefonáty na pevnou linku k vám domů s následným zavěšením. Případně pokud byl „pronásledovatel“ hodně otrlý, projížděl se celé odpoledne na kole vaší ulicí, aby se ujistil, že jste doma.

    Takhle to mají dospívající dnes: Obtěžování a pronásledování nabralo s nástupem on-line komunikačních platforem a sociálních médií zcela jiné obrátky. A značně pokročilo, pokud jde o formu, nevybíravost i intenzitu. Vaše dítě se může stát obětí kyberšikany i sexuálního obtěžování prostřednictvím Facebooku, e-mailu, Instagramu a dalších aplikací. Až čtvrtina všech dospívajících uvádí, že museli zablokovat nebo odhlásit někoho, kdo se choval nevhodně, vtíravě nebo vulgárně.

  • Sociální sítě podporují žárlivost

    ...
    ...
    Autor: istock

    Takhle jste to měla vy: Pamatujete, jak jste se mohla zadusit žárlivostí i jen ve chvíli, kdy jste viděla, jak se vaše láska baví před školou nebo na zastávce autobusu se spolužačkou, která má delší nohy a hezčí vlasy? Kdy k záchvatu paniky stačilo jen pomyšlení, že se objekt vašeho zájmu a něžných citů mohl na lyžáku svézt na vleku s hezčí konkurentkou? A co s vámi udělalo, když jste nechtěně zaslechla skupinku výrostků z basketbalového týmu, jak hodnotí vaše pozadí nebo pobaveně rozebírají váš zájem o jejich kapitána…

    Takhle to mají dospívající dnes: Jen si zkuste představit, že se o svém milovaném a vaší „romanci“ do největších podrobností dočtete na Facebooku…Stejně tak jako rychlostí blesku zjistíte, kde byl včera a s kým, včetně fotodokumentace a stovek ne vždy vybíravých komentářů… Sociální média jsou největším zdrojem a spouštěčem žárlivého chování u teenagerů. V přímém přenosu mohou sledovat konverzace a přečíst si vzkazy svého vyvoleného ostatním, z první ruky mají přehled o jeho aktivitách a známostech, okamžitě vidí, kdo komentuje jeho příspěvky, navíc si často mohou vysvětlit komentáře a vtípky úplně jinak, než byly zamýšleny. To je velké riziko psaného slova, když člověku nevidíte do tváře a nejste v osobním kontaktu.

  • Co asi teď zrovna dělá?

    ...
    ...
    Autor: istock

    Takhle jste to měla vy: Pravděpodobně jste seděla doma a čekala, jestli váš miláček večer zavolá nebo vás někam o víkendu pozve. A když opravdu zavolal, nejspíš zvedl telefon jako první některý z rodičů. Pevná linka byla prostě jen jedna a její používání bývalo pod dohledem. A když jste se na ničem nedomluvili, neviděla jste ho celý víkend a musela jste počkat na pondělí do školy, abyste zjistila, co se přihodilo a proč se neozval.

    Takhle to mají dospívající dnes: Vaše dospívající ratolesti pravděpodobně velice dobře vědí, co dělá jejich zbožňovaný protějšek v pátek večer nebo v sobotu odpoledne, když není s nimi. Mají zpravidla přehled i o tom, kdy vstával, co měl k snídani a v kolik hodin vyrazí na procházku se psem. V on-line světě dokonce až 85 % teenagerů přiznává, že očekává zprávu nebo vzkaz od svého partnera minimálně jednou, spíše ale víckrát za den, 11 % z nich dokonce uvedlo, že o něm uslyší každou hodinu.

  • Je snadnější říct „končíme“

    ...
    ...
    Autor: istock

    Takhle jste to měla vy: O tom, že váš vztah končí a partner se s vámi chce rozejít, vám obvykle řekl sám. Pravda, ti méně odvážní si pak troufali jen po telefonu nebo jste se dočetla špatné zprávy v dopise. Ručně psaném.

    Takhle to mají dospívající dnes: Dnes existují mnohem rychlejší a pohodlnější způsoby, jak oznámit, že je po všem. Není třeba se osobně angažovat, moderní technologie nabízejí spoustu příležitostí, jak se nepříjemnému rozhovoru vyhnout a ušetřit si pohled na slzičky a cizí bolest. Rozchody pomocí textové zprávy nebo krátkého vzkazu poslaného přes messenger nejsou ničím neobvyklým.

/
Autor: Simona Procházková
Sdílej na facebooku

Diskuse ke článku

.
Video

Pomůžeme vám vybrat porodnici!

Těhotné ženy čeká jedno důležité rozhodnutí. Musí si vybrat porodnici, v níž přivedou svoje dítě na svět. Mezi zařízeními jsou velké rozdíly - některé se ani za posledních třicet let nijak moc nezměnily k lepšímu a stále používají rutinní škodlivé postupy, jiné nabízejí příjemné prostředí, individuální přístup, respektují porodní přání a jsou nakloněné alternativnějším metodám. Případně si tam třeba můžete přivést svoji porodní asistentku nebo dulu.

Která porodnice je nejlepší? Která nejvíce vyhoví vašim představám o tom, jakým způsobem chcete svého potomka přivést na svět? Jaké jsou přednost a zápory jednotlivých porodnických zařízení? Podívejte se na přehled všech porodnic na webu maminka.cz a přečtěte si, jak dopadly v hodnocení ostatních žen. Dozvíte se, které porodnice získaly nejvyšší počet bodů a které naopak úplně propadly, přečtete si zkušenosti rodiček a získáte spoustu informací, které vám pomohou zorientovat se v nabídce a vybrat si tu pravou.

Už máte jeden nebo dokonce víc porodů za sebou? Budeme rádi, když nám i vy napíšete svoje zkušenosti z porodnice a pomůžete tak dalším matkám, aby se rozhodly správně.

PORODNICE

Horoskopy


Zobrazit domovskou stránku