Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Drzý bloger „provokoval spory a dělal problémy“: Dostal 15 let natvrdo

Ilustrační foto
Ilustrační foto  (Autor: Profimedia.cz)
Autor: yks - 
1. května 2020
22:39

To, že upozorňovat na nešvary mocných může být nebezpečné, platí asi všude na světě. V Číně se o tom přesvědčil na vlastní kůži bloger a bývalý novinář Chen Jieren. Toho ve čtvrtek soud v provincii Hunan poslal za mříže na 15 let. 

Před listopadovým převratem koloval vtip. „A co se vám nelíbí? Svobodu projevu máme, každý si může říct, co chce,“ diví se v něm státní hodnostář. „To ano,“ připustí občan, „ale já bych rád i svobodu po projevu.“

Podobnou, bohužel zdaleka ne tak vtipnou lekci, uštědřil čínský soud novináři a blogerovi Chenu Jierenovi, který ve svých příspěvcích na internetové platformě WeChat kritizoval údajnou korupci vrcholných představitelů zmíněné provincie. Jak informuje CNN, v polovině roku 2018 byl zatčen a nyní soud vynesl trest. 

Chen Jieren byl shledán vinným z vymáhání výpalného, vydírání, podplácení a v neposlední řadě také z toho, že vyvolával spory a působil potíže, píše CNN s odvoláním na čínské zdroje. Jak soud prý  prohlásil, novinář měl útočit na Komunistickou stranu a vládu a očerňovat je tím, že publikoval „nepravdivé informace“ a „zlovolné spekulace“.

Jak již dříve uvedla CNN, Jieren po publikaci těchto informací na měsíc zmizel kdovíkde, stejně jako jeho manželka a dva bratři. Teprve později vyšlo najevo, že byl zadržen, a jak tehdy úřady informovaly jeho právníka, nemá právo na advokáta.

Chen Jieren není jediný nepohodlný občan, který v Číně tvrdě narazil. Známý je také případ lékaře Li Wen-lianga z Wu-chanu, který už v prosinci psal o podivné chorobě připomínající SARS. Byl tehdy obviněn z toho, že šíří lživé zprávy, bohužel později se sám nakazil koronavirem a zemřel na nemoc covid-19.

nemocna ( 2. května 2020 01:03 )

Pomstíme naše blízké které nám zabili že kupovat od nich nic nebudeme a tak je od nás vypudíme, Zeman at se i na hlavu staví obchodovat s Čínou nás nedonutí

nemocna ( 2. května 2020 00:42 )

Čínani virusáci nakazili celý svět aby si přilepšili a obohatili, od USA na výzkum 92 milionů dostali a at ví jak virus působí na lidi část vypustili, obětovali tak lidstvo pro vědu a planetě ulevili že přelidněni snížili, prodejem roušek a lékařských potřeb dostanou další miliardy i když pošlou zmetky nefunkční a tím další umírat budou at svět má z nich strach že biologickou mají zbran, není však jediná a použít mohou další at svět ovládnou celý, svět se však spojil a Čínu odsoudil, nejen penále platit budou a další za zničenou ekonomiku všem nahrazovat budou, hájí se a lžou že za to nemůžou to netopýři na vině jsou a tak vyvraždili i nebohá zvířata která za nic nemohou, z oken věžáků létali psy, kočky i jiná zvířata aby předstírali že nemoc roznášejí, bezcitní a tyrani jsou však svět neoklamou

Zobrazit celou diskusi