Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Karantény měli plné zuby, tak vytáhli zbraně. Ozbrojený dav napochodoval na politiky

Aktualizováno -
1. května 2020
16:42
Autor: ČTK, for - 
1. května 2020
13:00

Před zákonodárným sborem amerického státu Michigan ve čtvrtek demonstrovaly stovky lidí proti karanténním opatřením vyhlášeným demokratickou guvernérkou Gretchen Whitmerovou. Mnozí demonstranti nosili viditelně střelné zbraně a část z nich poté i se zbraněmi v protestu pokračovala přímo v budově michiganského Kapitolu, kde zákonodárci sídlí. Portál BBC poznamenal, že viditelné nošení zbraní i v prostorách zákonodárného orgánu je v Michiganu legální.

Whitmerová, která na konci dubna karanténní opatření prodloužila do 15. května, čelí dlouhodobému nesouhlasu s postupem proti koronaviru. Kritici jí vyčítají, že omezení porušují osobní svobody. Guvernérka ale opatření považuje za nezbytné, aby se nákaza dostala pod kontrolu. V desetimilionovém Michiganu se infekce potvrdila u více než 41.000 lidí, z nichž asi 4800 komplikacím souvisejícím s koronavirem zemřelo.

„Nechte nás pracovat. Tohle je dům lidu, nemůžete nás držet pod zámkem,“ volali demonstranti z galerie pro návštěvníky v sále michiganského Senátu. Ostraha je do budovy vpustila poté, co jim změřila teplotu. Část protestujících se pokusila dostat až k lavicím senátorů, tomu ale státní policie a ostraha zabránila. Jedna ze senátorek k vyhrocené situaci řekla, že několik jejích kolegů zasedalo v neprůstřelných vestách. Za demonstranty se již dříve postavil republikánský prezident Donald Trump, který na twitteru vyzval k osvobození Michiganu.

Pár hodin poté, co demonstranti dorazili ke dveřím guvernérky se Trump na twitteru opět vyjádřil a postavil se na stranu rozlobených občanů. „Guvernérka by měla tento oheň uhasit. Jsou to hodní lidé, akorát rozlobení. Chtějí zpátky své životy. Podívejte se na ně, mluvte s nimi a udělejte dohodu,“ reagovala na incident americká hlava státu. 

Guvernérka zákonodárný sbor, který ovládají republikáni, požádala o další prodloužení krizových nařízení, ten to ale ve čtvrtek odmítl. Zákonodárci rovněž otevřeli cestu k tomu, aby mohla být souzena za to, jak proti pandemii postupuje.

V Michiganu protestovali lidé se zbraněmi proti rozhodnutí guvernérky Gretchen Whitmerové (1.5.2020). V Michiganu protestovali lidé se zbraněmi proti rozhodnutí guvernérky Gretchen Whitmerové (1.5.2020). | ČTK/AP - Nicole Hester

Za Whitmerovou se mezitím ve středu postavil soud, který odmítl žalobu pětice obyvatel státu, kteří chtěli karanténní opatření zrušit jako neústavní. Soud konstatoval, že i když chápe obtíže související s restrikcemi, jsou preventivní omezení pouze dočasná, ale úmrtí pacientů s covidem-19 trvalá.

al.bunda ( 1. května 2020 20:46 )

Jojo,2054 mrtvých za 24 hodin je prostě málo tak co kdybychom se ještě vystřílely, je třeba aby si šlehly nějaké Savo a ono se to uklidní

mikes15 ( 1. května 2020 20:45 )

Údajně to bylo tak, že guvernérka měla tajnou zásobu toaletního papíru.

jajas ( 1. května 2020 19:15 )

Amíci jsou prostě "marní". Tak nějak jim asi někdo stojí na vedení. Také by měli poděkovat svému Trampíkovi, za dobré rady ohledně desinfekce proti viru. Celá země je "marná"! Jinak, pokud jim náhodou nic není a jen je "štve" karanténa, se mohou projet třeba do Ruska, tam je to docela hustý!. A pak ať si vytahujou zbraně, b.l.b.e.č.c.i.! Oni prostě beze zbraní neumí nic řešit normál­ně..­...ch­udáci.

frantacizek ( 1. května 2020 17:44 )

a ted vystoupí duck, že ty kolty mají použít pro ventilaci tenze a začnou pouliční přestřelky

adam.jacques ( 1. května 2020 16:56 )

Tak to se má Adam Skutečně Vojtěch na co těšit 🤭😄😁

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa