Čtvrtina klientů bank i nebankovních společností měla v roce 2018 tři a více půjček. Přibližně 6,5 % klientů dokonce splácelo 5 a více půjček. A o tom, že někteří splácet závazky nezvládají a vytloukají půjčku půjčkou, svědčí i statistiky vyhledavače Google. Každý měsíc tu vyhledává zhruba 1 000 uživatelů pojmy, jako jsou půjčka pro nezaměstnané, půjčka bez příjmu, anebo půjčka od lichváře či půjčka s exekucí.

Kdy si vzít další půjčku? Výjimky existují  

Nicméně pozor, existují i výjimky, kdy dává „půjčka na půjčku“ smysl. Typickým příkladem jsou konsolidace půjček. Pokud narazíte na nabídku konsolidace, tedy sloučení stávajících úvěrů, za lepších podmínek, než které mají vaše stávající půjčky, není důvod je nesloučit.

Konsolidace jsou zpravidla výhodnější už jen proto, že místo dílčích poplatků u každého úvěru platíte jen jeden a splácení si můžete nastavit pohodlně podle potřeb. Pečlivě si ale pohlídejte všechny podmínky, ať vás i tak nepřekvapí některé poplatky – třeba za předčasné splacení. Díky konsolidaci všechny ostatní půjčky zaplatíte (respektive je za vás uhradí banka, u které se rozhodnete své úvěry spojit do jednoho) a dál splácíte už jen jedinou půjčku. Zároveň máte možnost si splácení nastavit tak, aby vám případně zbyla drobná rezerva pro nenadálé situace, nebo si navíc úvěr ještě o něco navýšit.

Půjčujte si jen na nezbytné věci. Půjčka na dovolenou nebo třeba na svatbu je neuvážlivá.
Autor: BNP Paribas Personal Finance SA odstepny zavod

Dalším příkladem pak mohou být neplánované situace, kdy se vám rozbije lednice, čeká vás nákladnější oprava auta nebo vám soused vytopí koupelnu. Tedy situace, které do výplaty bohužel nepočkají. Tady může pomoci rychlá půjčka, ale… před zažádáním si vše spočítejte na úvěrové kalkulačce, půjčte si jen částku, která je nezbytně nutná, a ideálně ji splaťte hned po výplatě. Nebo splátky nastavte tak, aby nijak výrazně nezasahovaly do měsíčního rozpočtu.

Co dělat, když nezvládáte splácet

Jste už v situaci, kdy nezvládáte splácet? Nestrkejte hlavu do písku a o problémech informujte společnost, u které jste si půjčili. Seriózní instituce s vámi bude situaci aktivně řešit – někde je možný odklad splátek nebo splátkový kalendář, jindy dává smysl už zmíněná konsolidace. Řešení vždycky existuje – musíte ale samozřejmě počítat s tím, že s sebou ponese i omezení na vaší straně.

Sepište si detailní osobní rozpočet se všemi příjmy a výdaji. A vyškrtejte z něj všechno, co můžete momentálně postrádat. Váš životní styl byste měli přizpůsobit aktuální situaci a tam, kde je to možné, se uskromnit. Pokud jste podnikli všechny výše zmíněné kroky a stále nevíte, jak z finanční tísně ven, obraťte se na odborníky z Asociace občanských poraden nebo z Poradny při finanční tísni.

Jsou vaše půjčky po splatnosti? Aktivně situaci řešte. Před problémy se neschováte.
Autor: BNP Paribas Personal Finance SA odstepny zavod

Vždy si dejte pozor na to, od koho si půjčujete

Řešením určitě není si znovu půjčit. Ostatně, seriózní bankovní i nebankovní společnosti vám ve vašem vlastním zájmu stejně nepůjčí. A půjčka u některého z úvěrových predátorů jen ještě rychleji roztočí dluhovou spirálu.

Obecně pak platí, že jakoukoli půjčku, ať už rychlou nebo dlouhodobě plánovanou, byste si vždy měli sjednat u licencovaného poskytovatele. Kompletní souhrn všech institucí, které mají od České národní banky oprávnění k poskytování finančních služeb, najdete v seznamu licencovaných poskytovatelů. Ten vám pomůže s prvním výběrem z „výhodných“ nabídek, kterých je plný internet.

Právě na ně velmi často lidé ve finanční nouzi slyší. A právě ty jsou nezřídka začátkem opravdu velkých finančních problémů. Pamatujte, že není ostuda ozvat se bance a situaci s ní aktivně řešit. Naopak pasivní přístup, zapírání se a hledání nestandardních řešení u neseriózních poskytovatelů je způsob, který vás v budoucnu může velmi mrzet.