Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Dechberoucí zahrady z celého světa: Najdeme je v Thajsku i v Čechách

/
  • Dechberoucí zahrady z celého světa
    13. května 2020 ● 05:15

    Tyto nádherné zahrady jsou opravdu unikátní. Při pohledu na ně se tají dech a určitě stojí za to je vidět naživo. Minimálně do dvou z nich můžete klidně vyrazit, aniž byste za cestu zaplatili balík, nachází se totiž v České republice.

  • 1.

    Brazílie: Park Enrique Lage

    Tento nádherný park se zámečkem a fontánou najdeme v Riu de Janeiru v Brazílii. Je výchozím bodem pro všechny, kteří se chystají vystoupat k slavné soše Krista Spasitele, protože park se nachází na úpatí hory Corcovado a na jejím vrcholu je právě tato proslulá socha. 

    Park byl původně soukromý a ve dvacátých letech jej přestavěl italský architekt. Od šedesátých let je přístupný veřejnosti a v roce 2004 se stal součástí Národního parku Tijuca. Tento areál zaujal zjevně také rappera Snoop Dogga, v jehož klipu k písni Beautiful se objevil.

    Park Enrique Lage, Brazílie
    Autor: profimedia
    Park Enrique Lage, Brazílie
    Autor: profimedia
  • 2.

    Vellká Británie: Královské botanické zahrady

    Tyto rozsáhlé zahrady najdeme v samém srdci Velké Británie v Londýně. Mají velmi dlouhou historii. Začaly vznikat již v osmnáctém století a v polovině století devatenáctého byly prohlášeny za národní botanickou zahradu.

    V areálu údajně najdeme více než 50 tisíc rostlin a je zde také knihovna obsahující četné herbáře. Velkou turistickou atrakcí je také patnáctimetrová pagoda. Jedná se o věžovou buddhistickou stavbu, která pochází z dálného Orientu.

    Královské botanické zahrady (Kew), Británie
    Autor: profimedia
    Královské botanické zahrady (Kew), Británie
    Autor: profimedia
  • 3.

    Itálie: Villa d'Este

    Oblíbenou turistickou atrakcí se strhujícím exteriérem je Villa d'Este. Jedná se o historický komplex ze šestnáctého století a známá je především díky visutým renesančním zahradám, na nichž se nachází velké množství rozmanitých fontán.

    Za touhle krásnou podívanou musíte vyrazit do Itálie. Nachází se ve městě Tivoli nedaleko Říma.

    Villa d'Este, Itálie
    Autor: profimedia
    Villa d'Este, Itálie
    Autor: profimedia
     

  • 4.

    Francie: Zahrada Clauda Moneta

    Tato zahrada je opravdový unikát. Právě ona byla totiž inspirací slavného francouzského impresionisty Clauda Moneta. Ten byl vášnivým zahradníkem, a když se usadil ve francouzské vesnici Giverny, rozhodl se nudný sad přeměnit v kouzelné, barvami zářící místo.

    Monet údajně nechal vykácet jabloně a nahradil je třešněmi a japonskými meruňkami. Po celé zahradě vysázel tisíce barevných květin od narcisů po pivoňky. Když si zahradu pořádně prohlédneme, najdeme zde i po letech tisíce koutů, které dobře známe z obrazů impresionisty.

     

    Giverny, Francie
    Autor: profimedia
    Giverny, Francie
    Autor: profimedia
  • 5.

    Francie: Versailleský park

    Jedná se o rozlehlý park, který patří k bývalému královskému zámku Versailles. Ten najdeme ve Franci pouhých pár kilometrů od hlavního města, Paříže.

    800 hektarové zahrady založené v polovině 17. století zaujmou na první pohled. Pozoruhodná je například pravidelnost jejich barokního uspořádání, či to, že fontány v zahradách používají stále stejný systém, jako když byly vybudovány. Zvláštním klenotem je pak zámeček Malý Trianon (Petit Trianon), který nechali zbudovat pro královnu Marii Antoinettu.

    Versailles, Francie
    Autor: profimedia
    Versailles, Francie
    Autor: profimedia
  • 6.

    Čína: Klasické zahrady Su-čou

    Podle organizace UNESCO tyto úchvatné zahrady, které najdeme ve městě Su-čou v čínské provincii Ťiang-su, reprezentují vývoj čínské zahradní architektury po dobu 2000 let. Odrážejí metafyzický význam přírodní krásy v čínské kultuře.

    V průběhu let jich Číňané zbudovali nejméně dvě stě. Do seznamu UNESCO se dostalo devět zahrad, které patří do velkého komplexu celkem 69 dodnes zachovaných přírodních komplexů. 

    Klasické zahrady v Su-čou, Čína
    Autor: profimedia
    Klasické zahrady v Su-čou, Čína
    Autor: profimedia
  • 7.

    Thajsko: Tropická zahrada Nong Nooch

    Tropická botanická zahrada Nong Nooch v Thajsku je obrovským turistickým lákadlem. Můžete se zde totiž dokonce ubytovat v hotelu s bazénem a kromě prohlídky exotických rostlin se tu konají i náboženské obřady, ukázky bojových umění nebo výstavy slonů.

    Zajímavostí je, že zde najdeme také výzkumné centrum, které se zabývá cykasy, druhem velmi ohrožených, chráněných rostlin, které jsou jedněmi z nejstarobylejších živých organismů na planetě.

    Zahrady Nong Nooch, Thajsko
    Autor: profimedia
    Zahrady Nong Nooch, Thajsko
    Autor: profimedia
  • 8.

    Japonsko: Zahrada chrámu Rjóandži

    V Asii se nachází také úchvatná zahrada, patří k zenovému buddhistickému chrámu Rójandži. Ten najdeme ve městě Kjóto v Japonsku. Název Rójandži v překladu znamená Chrám mírumilovného draka.

    Zahrada patřící k chrámu je jednou z nejdokonalejších ukázek takzvané karesansui (suchá zahrada) a tvoří ji uhrabaný štěrk a patnáct mechem obrostlých kamenů. Ty jsou údajně uspořádány tak, že ať se díváte odkudkoliv, vidíte je všechny. Funkcí zahrady je podněcovat k meditaci.

    Zahrada patřící k chrámu Rójandži, Japonsko
    Autor: profimedia
    Zahrada patřící k chrámu Rójandži, Japonsko
    Autor: profimedia
  • 9.

    Česká republika: Růžová zahrada v Děčíně

    Mezi nejkrásnější zahrady světa patří i ta, kterou najdeme v Děčíně. Náleží k tamnímu zámku a byla založena během jeho velké barokní přestavby. Původně se jmenovala Lóžová.

    Tento malý div světa přivedl k největší kráse v 19. století zahradník Franz Josst (Jošt) a podle některých zpráv v ní v té době mělo růst až 2000 různých druhů růží. Správa zahrady však na svých stránkách uvádí, že tento údaj nejspíš vznikl nedorozuměním. „Přestože na počet pěstovaných druhů je dnes Růžová zahrada citelně chudší než na konci 19. století, stále patří mezi návštěvnicky nejatraktivnější části děčínského zámku,“ píše se na stránkách zahrady.

    Ružová zahrada, Česká republika
    Autor: profimedia
    Ružová zahrada, Česká republika
    Autor: profimedia

  • 10.

    Česká republika: Zahrady Lednicko-valtického areálu

    Desítku nejkrásnějších zahrad uzavírá další česká památka. Na hranici s Rakouskem najdeme jeden z nejpůvabnějších zámků v naší zemi, jedná se o zámek Lednice, který patří do rozsáhlého Lednicko-valtického areálu.

    K zámku také náleží nádherné zahrady, které rozhodně stojí za vidění. V parku se nachází také Lednický minaret. Jde o jediný minaret v České republice a důvod, proč byl postaven, není dodnes zcela jasný. Říká se ale, že Alois Lichtenstein chtěl postavit kostel, církev mu to ale nedovolila, a tak postavil minaret. 

    Jaká je vaše zahrada snů? Tipy najdete zde >>>

    Lednicko-valtický areál, Česká republika
    Autor: profimedia
    Zámek Lednice, Česká republika
    Autor: profimedia

    Fotogalerie
    29 fotografií

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Články odjinud

Dnešní horoskopy