Křižovatka U Jána v současné podobě byla dokončena před 27 lety a moc přátelská k chodcům není. „S výjimkou lávky přes ulici U Prazdroje není žádný způsob, jak jednotlivá ramena křižovatky legálně pěšky přejít,“ uvedl primátor Martin Baxa.

Cílem chystané rekonstrukce je, aby chodci bez problémů překonali všechny jízdní pruhy. „Vyžaduje to stavební zásah do celé křižovatky. Je potřeba vytvořit čekací prostory na chodnících a doplnit dělicí ostrůvky pro zkrácení délek přechodů. Všechny přechody a místa pro přecházení budou bezbariérové a řízené světelnou signalizací,“ řekl náměstek primátora Michal Vozobule.

Projedou i cyklisté

Myšleno je i na cyklisty. „V souběhu s přechody pro ně budou postaveny přejezdy, takže dojde k propojení cyklotras z Denisova nábřeží a podél Tyršovy ulice ve směru do Nádražní ulice a na Doubravku,“ vysvětlil Vozobule.

Křižovatkou projede v pracovní dny přes 50 tisíc vozidel a na šest stovek tramvají. „Stavební zásahy budou dosti komplikované. V Sirkové ulici bude po přestavbě o jeden řadicí pruh méně. Zůstanou ale stále tři pruhy. Naopak výjezd z Pražské ulice posílíme o další pruh pro směr přímo,“ popsal Ondřej Vohradský ze Správy veřejného statku.

Přibudou chodníky

Rekonstrukce se dotkne i podzemních inženýrských sítí, tedy vodovodu a kanalizace. „Dále obnovíme trakční trolejové vedení, veřejné osvětlení i světelnou signalizaci. Novinkou budou chodníky podél Sirkové ulice,“ dodal Vohradský s tím, že nakonec se budou v místě provádět úpravy zeleně.

VIDEO: Takhle začínala v Plzni před třemi roky oprava mostu gen. Pattona.