Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Pojišťovny zaplatí léčbu pro Maxíka i Oliverka! Co s miliony na sbírce?

Aktualizováno -
30. dubna 2020
14:21
Autor: ptt, dce - 
30. dubna 2020
13:26

Rodiče malého Oliverka (22 měsíců) ze Sedlnice na Novojičínsku, který trpí spinální svalovou atrofií (SMA), si konečně mohou oddechnout. I jejich zdravotní pojišťovna schválila úhradu léčby z USA, která stojí přes 60 milionů korun. A stejně je na tom i druhý nemocný chlapec - Maxík. Jeho pojišťovna rovněž lék proplatí.

„Od vedení České průmyslové zdravotní pojišťovny jsme dostali ujištění, že léčbu uhradí, písemně bychom to měli dostat v pondělí,“ řekl otec Olivera Bohumil.

Rodině už chybělo jen několik milionů korun k tomu, aby se podařilo částku na úhradu léku získat ve sbírce. Nedávné prohlášení premiéra Andreje Babiše, že lék Zolgensma z USA pro tři nemocné děti v Česku uhradí pojišťovny, rodičům spíše zkomplikovalo život.

Lék chce proplatit i Oborová zdravotní pojišťovna malého Maxíka, který trpí stejným onemocněním. Právě jeho případ odstartoval velkou vlnu lidské vlídnosti, kdy se tisíce dobrodinců semklo, aby na draý lék přispěli. "Platbu jsme dnes schválili," řekl Blesku mluvčí Oborové zdravotní pojišťovny Jiří Sochor.

A rodiče Maxíka už dobrou zprávu slyšeli také. "Konečně můžeme vydechnout. S naší pojišťovnou jsme měli vždy ty nejlepší zkušenosti a opět jsme se nezklamali," napsali na Facebooku.

Vyšetření snad už za pár dnů

Oliverkovi, Maxíkovi i Adámkovi totiž běží čas, lék se musí podat do dvou let věku a jejich rodiče měli strach z oddalování kvůli úřední byrokracii.

„Vše snad proběhne ve zrychleném řízení, Oliverek by měl začít s lékařskými vyšetřeními v polovině května,“ dodal tatínek Oliverka Bohumil.

Lidé chtějí peníze zpět

Lidé mezitím dále posílají peníze na transparentní účty dětí, ale už se ozvali někteří dárci, že by v případě úhrady pojišťovnou chtěli své peníze zpět.

„Podobně nemocných dětí je v Česku více, všechny potřebují nějakou pomoc. Počítáme, že nějaké peníze ze sbírky dostane i Oliver na rehabilitace či pomůcky, jejichž cena jde do desetitisíců a rodiče to musí platit sami. Pokud ale samozřejmě někteří dárci budou chtít peníze zpět, dostanou je,“ řekla Anna Strnadová ze sdružení Život dětem, které transparentní účet a sbírku spravuje.

Miliony na účtě

Zatím je na účtu pro Oliverka více než padesát milionů korun. „Všechny rodiny, které mají děti se spinální svalovou atrofií, potřebují nějakou pomoc, peníze se sbírky určitě mohou pomoci i jim,“ dodal tatínek Oliverka.

Maxík už měl na lék peníze - celých 63 milionů - vybrané, před pár dny dokonce měl začít převod a zaplacení léku. "Mysleli jsme si, že test na protilátky bude to poslední, co Maxíka dělí od genové terapie. Bohužel tomu tak není a my žijeme zase ve stresu co se bude dít dál. V pondělí mělo dojít k převodu peněz a objednání léku. Místo toho se vše stoplo a my nemůžeme dělat vůbec nic, než čekat," napsali na Facebook jen chvíli před tím, než obdrželi zprávu o schválení proplacení pojišťovnou. 

VIDEO: Oliverek (1,5) trpí spinální svalovou atrofií, nadějí je pro něj superdrahý lék.

 

Video  Oliverek (1,5) trpí spinální svalovou atrofií, nadějí je pro něj superdrahý lék, na který rodina shání peníze.  - rodinný archiv
Video se připravuje ...