„Někteří paliativní pacienti se dostanou do tak závažného stavu, že nejsou schopni přijet na kontrolu do nemocnice. Dosud si museli volat záchrannou službu a nechat se přivézt na centrální příjem. Od května bude náš tým schopen za těmito pacienty vyjíždět a poskytovat jim lékařskou péči doma,” uvedl vedoucí lékař Podpůrného a paliativního týmu Fakultní nemocnice Královské Vinohrady Adam Houska. Doplnil, že díky tomu bude možné překlenout období, kdy pacienti vzhledem k pokročilé nemoci již neprofitují z převozu do nemocnice, ale ještě nejsou v péči mobilního nebo lůžkového hospicu.

Kromě zlepšení péče o paliativní pacienty tak lze podle přednosty I. interní kliniky, kde tým působí, Ivana Rychlíka, očekávat i snížení zátěže centrálního příjmu interních klinik a zkrácení délky hospitalizace u vybraných pacientů. Podpůrné paliativní týmy poskytují péči nemocným s nevyléčitelnou chorobou, a to nejen v jejím konečném stadiu, ale často již od okamžiku, kdy je choroba diagnostikována.

Nejvíce pacientů trpí rakovinou

Podpůrný a paliativní tým vinohradské nemocnice byl založen v roce 2016 a pečuje o více než 400 nemocných ročně. Tým pomáhá nemocným a jejich rodinám lépe žít s nevyléčitelnou nemocí. Podle mluvčí nemocnice Terezy Romanové tvoří 70 procent klientů týmu nemocní s nádorovými onemocněními. Na provoz služby dostala nemocnice vůz SEAT Toledo od společnosti Auto Jarov.