Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Recidivista Gančarčík před 30 lety ubodal tři ženy: Nejmladší Mirku (†18) znásilnil, dopadli ho po 13 letech

Autor: chal - 
1. května 2020
09:46

Uběhlo třicet let od brutálního zločinu recidivisty Jaroslava Gančarčíka z Českého Těšína. Tehdy teprve 21letý mladík zavraždil trojici žen, v jejichž domě chtěl původně jen loupit. Gančarčík ubodal matku s mladými dcerami, z nichž jednu navíc znásilnil. Vrah byl jako smyslů zbavený, o své oběti dokonce zlomil dva nože! Policisté pachatele dopadli až po 13 letech díky testům DNA.

Dlouhých 14 let spravedlnosti unikal Jaroslav Gančarčík, který v noci z 29. na 30. dubna roku 1990 ubodal tři obyvatelky domu v Klučově u Českého Brodu.

Gančarčík byl problémový už jako student, hodně pil alkohol a kradl. V roce 1989 byl za krádež zavřený do vězení, odkud se dostal díky prezidentské amnestii. Životní šanci ale využil tím nejhorším možným způsobem. Usadil se v Brně a pravidelně jezdil vlakem do Prahy.

Při jedné takové cestě ho ale průvodčí vysadil, protože byl opilý a neměl jízdenku. Gančarčík se ocitl v obci Klučov zcela bez prostředků, a tak se rozhodl, že vykrade dům. Odemčenými dveřmi se pak dostal do domu nedaleko nádraží. Uvnitř ho ale překvapily tři ženy. Šlo o matku Ivanku (†45) se dvěma mladými dcerami Ivanou (†22) a Mirkou (†18).

Gančarčík, vybavený řeznickými noži, které našel na chodbě domu, všechny tři ženy ubodal. Jeho útok byl tak zběsilý, že dva nože o své oběti dokonce zlomil! Osmnáctiletou Mirku Gančarčík navíc znásilnil. Když bylo po všem, odešel z domu a s penězi odjel do Prahy.

Policisté po vrahovi pátrali 13 let. Měli sice k dispozici vzorek DNA ze spermatu z místa činu, ale neměli ho s čím srovnat. Až v roce 2002 vznikla Národní databáze DNA, díky které byl později Gančarčík usvědčen z trojnásobné vraždy.

Recidivista dostal v roce 2005 trest 25 let odnětí svobody, jelikož ale už předtím dostal osm let a devět měsíců za několik znásilnění, trest musel být souhrnný a nemohl přesáhnout 25 let. Reálně tak Gančarčík za tři vraždy vyfasoval pouze 16 let. Na svobodu by se měl dostat v roce 2030.

Uživatel_5549149 ( 19. května 2022 21:17 )

16 let za tři /vlastně čtyři- Mirka byla těhotná / zmařené životy je výsměch, ten "člověk" už by nikdy neměl opustit vězení

Renata Amadi ( 1. května 2020 13:46 )

Nase zakony uplne nechapu. Treba proc Kajinek za udajne dve vrazdy mafianu dostal dozivoti a tento t,p za trojnasobnou vrazdu tri normalnich zen jen 25 let? Neni to zvlastni? Vubec jsou u nas za vrazdy nizke tresty, jako kdyz hodnota lidskeho zivota je nula. Take nechapu jak muze byt vrazda nekdy promlcena. Jsme opravdu zvlastni stat. Skoda

mika ( 1. května 2020 12:21 )

nechápu proč se u nás tresty nenačítají, jako někde v jiné zemi. to je za 3 vraždy --- trest 3x 25 let...... u nás vlastně když už má nějaký trest, tak má slevu???? je to výsměch pozůstalým.

kdoasi ( 1. května 2020 12:13 )

bullshit: Taky nechapu Takovej sr.ac je na svete uplne zbytecnej a kdyz uz neni trest smrti, nemel by vubec vystrcit rypak z basy.

bullshit ( 1. května 2020 11:54 )

Není mi jasné, proč neobdržel doživotí...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání