Kolektory jsou podzemní tunely, v nichž vedou inženýrské sítě. V Praze je tato síť dlouhá 94 kilometrů a město se chystá stavět další. Podzemní voda, která do těchto tunelů přirozeně prosakuje, se dříve musela odčerpávat buď do kanalizace nebo do Vltavy. V prostoru pod Uhelným trhem se v hloubce 30 metrů nachází podzemní rezervoár na průsakovou vodu, který je dostatečně velký na to, aby se voda z něj dala po vyčerpání využít. Zařízení je schopno zachytit až 100 metrů krychlových vody.

V době, kdy je voda jednou z nejvzácnějších komodit, si nemůžeme dovolit s ní takto plýtvat. Proto jsem velmi rád, že se nám povedlo zprovoznit tuto nádrž. Doufám, že s tímto pilotním projektem načerpáme potřebné zkušenosti, abychom mohli podobně postupovat i jinde,“ řekl novinářům Petr Hejma, starosta Prahy 1.

Voda na zalévání a mytí ulic

Magistrát tento pilotní projekt spustil s městskými společnostmi Kolektory Praha a Pražskými službami. „Instalace technologie pro čerpání vody z podzemí do cisteren začala na podzim. Celý projekt vyšel na 1,5 milionu korun, přičemž pumpa je schopná naplnit prázdnou cisternu o objemu 8 m krychlových za patnáct minut,“ vysvětlil náměstek primátora hl. m. Prahy pro oblast životního prostředí Petr Hlubuček. „Navíc voda prošla všemi testy, je zdravotně nezávadná, a tak není problém ji využívat právě například na závlahu zeleně nebo ke kropení ulic a snížit tak prašnost,“ dodal.

Kromě Prahy 3 přibude i metro

Ředitel městské společnosti Kolektory Praha Petr Švec také připomněl, že v nejbližších měsících se spustí stejný projekt i na Praze 3, kde je ale třeba nejprve umístit nádrž, která podzemní vodu pojme. „Jsou tu ale další místa, kde podzemní voda prosakuje mnohem více, a to jsou linky metra. Zvlášť místa, kdy metro vede pod Vltavou. Byl bych moc rád, kdybychom začali využívat i tuhle vodu,“ dodal. „Protože jsem mimo jiné i člen dozorčí rady Dopravního podniku hl. m. Prahy, budu na DP apelovat, aby vhodné rezervoáry průsakové vody v metru vytipoval,“ doplnil ředitele radní Hlubuček.

Musí se to vyplatit

Prověřujeme také možnost využití vody z Vltavy, ale vždy je důležité si uvědomit poměr cena/výkon. Podle našich studií, když musí jet cisterna pro vodu více než sedm kilometrů, tak se to ekonomicky nevyplatí a je lepší použít pitnou vodu z vodovodů,“ uzavřel Petr Hlubuček.

Ministr životního prostředí ve středu na tiskové konferenci označil letošní situaci se suchem za katastrofální a ještě horší než v minulých letech. Praha již v minulosti zahájila opatření, která mají boji se suchem napomoci. Jde například o budování nových vodních ploch, meandrů na vodních tocích, podporu ekologického zemědělství a podobně.

Fotogalerie
22 fotografií