Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Čína koronavirus tajila a musí nést odpovědnost, míní advokát Rozehnal. A co odškodnění?

Autor: Markéta Volfová, pah - 
29. dubna 2020
20:00

Počínání Číny v reakci na epidemii koronaviru je trnem oku mnoha světových lídrů. Například americký prezident Donald Trump ve svém úterním prohlášení vyjádřil nutnost skutečného vyšetřování i požadavek na odškodnění. Český advokát Aleš Rozehnal věří, že Čína svým jednáním porušila mezinárodní právo a musí za to tedy nést odpovědnost. O tom, proč by měla nahradit všechny škody, které toto její porušení práva způsobilo, i jak chování Evropy Číně ideologicky přihrálo, promluvil Rozehnal pro Blesk Zprávy v pořadu Epicentrum.

Kýžený výsledek žaloby proti Číně bude podle advokáta Aleše Rozehnala záviset na to, jak se k tomu postaví světové společenství, protože mezinárodní právo funguje poměrně složitě a naráží na právní suverenitu jednotlivých států.

To, že by se Čína podrobila jurisdikci Mezinárodního soudního dvora, neočekává. Stále tu však existují jiné právní nástroje, kterými by se dalo nějakého rozsudku dosáhnout, a Čína by tak byla dohnána k odpovědnosti za to, že porušila předpisy, které se týkají šíření nakažlivých chorob. Například tlak na Čínu v některých mezinárodních organizacích na to, aby jí bylo pozastaveno členství, případně, aby byla i vyloučena,“ vyjmenoval Rozehnal ve středečním Epicentru některé možné varianty.

Video  Epicentrum - Aleš Rozehnal  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Nejen Spojené státy však požadují od Číny i hmotné odškodnění. Jenže právě to zkušený advokát považuje za málo pravděpodobné.

„Byli jsme svědky toho, že různé korporace uplatňují své nároky na Čínu ve Spojených státech, nicméně tady by musela Čína vyjádřit souhlas s americkou jurisdikcí a k tomu se obávám, že nedojde,“ zmínil. Jak jednotlivé státy přišly na konkrétní finanční vyčíslení sumy odškodnění, nepovažuje za nějaké komplikované počty.

„Hrubý domácí produkt se dá předvídat s velmi malou odchylkou a dá se spočítat, jaké HDP bylo za dobu epidemie vyprodukováno. Navíc to nejsou pouze ušlé zisky, ale i reálná škoda, která těm jednotlivým zemím vznikla, protože na boj s pandemií se musely vynaložit obrovitánské prostředky, vždyť jen Česká republika dala údajně na nákup hygienických prostředků 12 -13 miliard korun,“ zmínil Rozehnal.

Nesolidární Evropa

Někteří odborníci se domnívají, že Čína ze současné situace může vyjít dokonce posílena. Advokát Rozehnal připustil, že chování Evropy Číně ideologicky nahrálo.

„Úplně nezafungovala evropská solidarita, evropské státy neposkytly těm nejvíce zasaženým státům žádnou pomoc a potom to vypadá, že tu jedinou pomoc v uvozovkách, byť to není pomoc, ale normální prodej, poskytla Čína. A ta z toho mimořádně ideologicky profituje,“ konstatoval host Epicentra.

Čína nemoc bagatelizovala a tajila

Hlavní problém vidí Rozehnal v chybějící transparentnosti Číny a nedostatku spolupráce s mezinárodními organizacemi.

„Nemůžeme a nechceme vinit Čínu z toho, že tam ta nemoc vznikla, za to může vyšší moc a za tu nenese odpovědnost nikdo. Tady by měla být náhrada odpovědnosti za to, že tu nemoc utajovala a bagatelizovala, to je to samotné porušení mezinárodního práva, ne vznik té nemoci,“ zmínil advokát a zkritizoval hradbu mlčení, kterou se obrnily čínské úřady.

„Uváděli světové společenství v omyl, například tvrdili, že nebyl zaznamenán přenos choroby z člověka a člověka, uváděli, že šíření té pandemie bylo zastaveno a podobně... Orgány státu se chovaly nezodpovědně. Mezinárodní závazky mají platit pro všechny a pokud je stát poruší, tak by měl nést zodpovědnost,“ řekl na závěr advokát Aleš Rozehnal.

gejzovic ( 30. dubna 2020 11:30 )

Zkratka obchodni valka USA nevisla podle predstav, tak se to udelalo jinak,co je na tom noveho

gejzovic ( 30. dubna 2020 11:25 )

Doufam ze zalobu bude chtit proplati u vlady,krecek jeden

Maximilian ( 29. dubna 2020 21:15 )

EU snad také bude po osobě,která nechala vir šířit požadovat náhradu škod,lidský život je ale stejně nenahraditelny

soorry ( 29. dubna 2020 21:11 )

Jo Čína, vir pustí do světa, pak prodává předražné roušky,respirátory, i vadné. Oni byli vždy king. vystavili zeď aby nikdo neviděl co dělají. Hedvábí, porcelán, jedovaté hračky, šuntelektroniku, viry, miliarda lidí musí něco dělat.

e.lesanova ( 29. dubna 2020 21:08 )

"Obvinit" kohokoliv bez důkazů je snadné...já si zase můžu myslet, že prsty v tom má Rozehnal....

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa