Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

S koronavirem už navždy: Bude se vracet jako sezónní chřipka, říkají přední vědci

Autor: Mii - 
30. dubna 2020
05:02

Není pravděpodobné, že současnou nákazu koronavirem SARS-CoV-2 zcela vymýtíme, jako se to povedlo u SARS a MERS. Bude tu s námi dlouho, navíc se bude vracet sezónně, stejně jako chřipka. Tvrdí to přední čínští vědci, jak informuje web Bloomberg News. Podle nich je to způsobeno tím, že virus se přenáší především pomocí jedinců, kteří nemají žádné příznaky, tudíž je nelze izolovat. Neexistuje navíc způsob rychlého a masového testování.

Velké množství asymptomatických jedinců je jeden z hlavních aspektů, který odlišuje současný koronavirus od jeho „bratra“ SARS. U staršího viru bylo obvyklé, že jakmile se jím člověk nakazil, rychle mu bylo velmi špatně. Bylo tak možné nemocnou osobu umístit do karantény a rychle ji otestovat, zda chorobou skutečně trpí.

S aktuálním koronavirem je podobný postup složitější. U podstatné části populace se vir nijak neprojeví, takže ho šíří dál. Lidé to nedělají schválně, jen vůbec netuší, že jsou nakažení. Jak velké procento takových osob existuje, není jisté, hovoří se o tom, že jich může být většina. Přítomnost „anomálních“ lidí nicméně znamená, že tu koronavirus může být ukrytý dlouhé roky.

„Je to nejspíš epidemie, která tu bude s lidmi koexistovat velmi dlouho. Stane se sezónní záležitostí, protože bude skrytá v lidských tělech,“ říká Ji Qi, šéf Institutu biologie patogenů z Čínské akademie lékařských věd.

Teplo nemusí mít žádný vliv

Podobně již dříve hovořil epidemiolog krizového štábu Bílého domu a šéf amerického Národního institutu alergií a infekčních chorob Anthony Fauci. I on říká, že koronavirus SARS-CoV-2 bude sezónní chorobou, která se bude vracet v pravidelných časových úsecích.

„Do stavu před koronavirem se zřejmě nikdy nedostaneme, protože hrozba viru tu bude neustále,“ myslí si lékař. To, co nás podle něj čeká, je fungování společnosti s koronavirem. Jako důkaz pro sezónnost uváděl, že nákaza se nyní začíná objevovat na jižní hemisféře Země, která přichází do zimního období.

Teorii tepla, které koronavirus zabíjí, a zimy, která mu naopak vyhovuje, však čínští vědci odmítají. „Virus je citlivý na teplo, ale až tehdy, kdy je vystavený 56 stupňům Celsia minimálně 30 minut. Tohle počasí nikdy nedokáže,“ upozornil Wang Guiqiang, šéf oddělení infekčních nemocí První fakultní nemocnice Pekingské lékařské univerzity. „Takže i během léta je globálně velmi malá šance, že počet případů půjde výrazně dolů,“ domnívá se.

levicove-smegma ( 30. dubna 2020 09:59 )

My levicoví šmejdi totiž máme v hlavách jen lopatu kompostu bez vlastních nápadů a proto jen předěláváme cizí fráze.
Čest práci!

sorgedoktor ( 30. dubna 2020 08:34 )

prostim obcvane doufaji, ze snad za pulo roku bude vakci­na..Pr­oocko­vanst by zde hrala velkou roli

blah.. ( 30. dubna 2020 08:28 )

A to su ti isti vedci co vo Wuhane ten virus vypustili na verejnost, alebo ini?

brano34 ( 30. dubna 2020 07:58 )

Budeme mít infekční vládu po celý rok

takabra ( 30. dubna 2020 07:54 )

Takze jako uz navzdy se bude chodit v rouskach, dodrzovat rozestupy 1.5 metru, veskery kulturni zivot skonci, hranice budou zavreny.... Zlaty komunisti! Ty by to ututlali

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa