Nalézacím soudům totiž vytkl, že se dostatečně nevypořádaly s rozpornými znaleckými posudky. Jeden z nich totiž připouštěl, že v době vraždy byl Antonín Pospíšil závislý na alkoholu, druhý to vylučoval. Tato skutečnost přitom mohla mít vliv na právní kvalifikaci a tím i výši trestu.

Pospíšil se k vraždě přiznal a počkal na policii. Napil se na kuráž a tchána Ludvíka N. zastřelil zezadu u televize dvěma ranami do hlavy. „Nemohl jsem už vydržet, jak trvale ponižuje a uráží moji manželku. Byl plný pýchy a arogance. Choval se k nám jako vzteklinou postižený pes,“ uvedl u soudu Pospíšil.

Ponižování od tchána, přecházející po smrti jeho manželky do týrání, snášela rodina neuvěřitelných 40 let.

Za vraha se zarušili sousedé i farníci

Krajský soud v Brně poslal Pospíšila za vraždu na 13 let za mříže. Nad horní hranicí trestní sazby. Nepomohla ani záruka sousedů z obce, ani farníků. Muž si trest odpykává v břeclavské věznici, jeho manželka prodělala dvě srdeční selhání.

Obhajoba až dosud marně u všech soudů opakovaně žádala překvalifikování činu z vraždy na zabití, a tím pádem i mírnější trest. K tomu nyní otevřel možnou cestu Ústavní soud.

Nové důkazy

Pospíšilův obhájce zároveň přišel údajně s novými argumenty. „Soudy opřely svůj rozsudek jen o slovní útoky a psychické týrání. Psychicky a zdravotně zlomená napadená žena ale u soudu nebyla schopna říci, že v den útoku jí otec vrazil koleno do břicha a škrtil ji. To už byl útok na její holý život,“ tvrdí.

V takovém případě lze totiž odsouzeného vraha hájit s tím, že tchána zastřelil po dlouholetém zavrženíhodném jednání oběti.

Zda krajský soud proces skutečně obnoví, není zatím známo. Rozhodovat o tom bude tentýž senát, který Pospíšila do kriminálu poslal.

Uložený trest 13 let kriminálu je souhrnný za vraždu a nedovolené ozbrojování. Pistoli si totiž muž v roce 1975 vyrobil ve firmě, kde tehdy pracoval.

VIDEO: Chybí 900 utajených bytů pro týrané Čechy. Expertka: „Násilník je pronásleduje a bije na ulici!“