Zámecký park v Lánech se podle běžné návštěvní doby podle mluvčího Hradu Jiřího Ovčáčka otevře 11. května, otevření areálu Pražského hradu „podle standardních podmínek“ je naplánováno na 25. května. Ovčáček na dotaz, zda veřejnost bude mít od tohoto data možnost navštívit i všechny běžně přístupné hradní objekty, odpověděl, že další podrobnosti Pražský hrad teprve zveřejní. „Nyní jsme považovali za klíčové poskytnout základní a zároveň nejdůležitější informaci,“ uvedl.

Na hrad v roušce

Ve stejném harmonogramu se otevírají i další státní hrady, zámky a další objekty. Národní památkový ústav je veřejnosti zpřístupní 25. května, o 14 dní dříve se otevřou zahrady a parky. Prohlídky objektů se budou konat za dodržení přísných hygienických pravidel. Podle původního plánu vlády se měly hrady a zámky otevřít 8. června, vláda ale pravidla spjatá se snahou potlačit šíření koronaviru minulý týden uvolnila.

Pražský hrad omezil provoz ve svém areálu v souvislosti s krizí postupně. Nejprve uzavřel pouze některé návštěvnické trasy, později znepřístupnil všechny návštěvnické a výstavní objekty. Zrušeno také bylo slavnostní střídání Hradní stráže na prvním hradním nádvoří. Celý areál Hradu byl uzavřen 12. března.

Pražský hrad patří mezi nejnavštěvovanější české památky. Ročně do jeho areálu přijde přes dva miliony lidí. Zároveň slouží jako sídlo prezidenta republiky, který pobývá podle svého uvážení i na lánském zámku na Kladensku.

Fotogalerie
88 fotografií