Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Už jste prodělali covid-19? V Praze bude v květnu fungovat celkem 12 odběrových míst

Aktualizováno -
30. dubna 2020
14:49
Autor: ČTK - 
29. dubna 2020
10:08

Ve Žlutých lázních v Praze-Podolí ve středu začalo fungovat nové odběrové místo, kde se lidé budou moci nechat otestovat na covid-19. Odběry jsou možné i přímo z auta, tedy metodou „drive in“. Vzorky budou odebírat pracovníci laboratoře Spadia Lab, uvedla vedoucí této diagnostické laboratoře Zuzana Semeráková. Dalším odběrovým místem se v květnu stane Poliklinika Agel v Italské ulici.

„V květnu se můžete přijít nechat otestovat do našeho odběrového stanu v Praze-Podolí, kde provedeme stěr z nosohltanu pro následný přímý průkaz viru metodou PCR,“ uvedla vedoucí diagnostické laboratoře Spadia Lab Praha a vedoucí klinické mikrobiologie Zuzana Semeráková. Na odběrovém místě ve Žlutých lázních budou také prokazovat pomocí rychlotestu, zda testovaný už nemoc covid-19 prodělal, dodala Semeráková.

Za PCR test zaplatí samoplátce 1990 korun, provedení orientačního rychlotestu bude stát 490 korun. Výsledek rychlotestu je známý do 20 minut a testovaný se jej dozví na místě odběru. Výsledek PCR testu se samoplátci dozví následující den, kdy jim ho laboratoř zašle e-mailem.

Osoby, které se dostaví k vyšetření na vyzvání svého praktického lékaře nebo hygienika, se výsledek PCR testu dozví od tohoto lékaře, uvedl vedoucí obchodního oddělení Spadia Lab pro oblast Čechy Milan Škába. „Pokud si žadatel přeje vystavení certifikátu o negativitě PCR vyšetření pro výjezd do zahraničí, připlatí si na místě 200 Kč,“ dodal Škába.

Odběrový stan bude v provozu každý pracovní den od 8:00 do 12:30 s výjimkou středy, kdy budou odborníci testovat od 13:00 do 17:30.

Podle Semerákové budou v odběrovém stanu na parkovišti Žlutých lázních odebírat vzorky celý květen, v případě zájmu o testování laboratoř službu nabídne i v červnu.

Nové odběrové místo u Polikliniky Agel Praha bude na adrese Italská 560/37. Nabízí zde testy metodou PCR nebo rychlotesty, které zjišťují přítomnost protilátek v těle. Cena vyšetření metodou PCR je 2 900 korun, test na protilátky zde stojí 1 500 korun. Odběrové místo bude v provozu každý všední den od 7:30 do 10:30 hodin, uvedla mluvčí Agel Radka Miloševská.

Veřejnost se může nyní nechat otestovat například v Ústřední vojenské nemocnici ve Střešovicích nebo na odběrovém místě u Polikliniky Prosek v Praze 9. Odběrové místo funguje také na bubenečském Výstavišti, kam mohou lidé přijet autem, pěším je tam vstup zakázán. S sebou musí mít žádanku.

Jirik-ta ( 29. dubna 2020 10:37 )

Byznys -důchodci zdarma

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa