Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Koronavir zasáhl kampaň k podzimním volbám. Strany mění strategie a povolávají zkušené

Autor: Jakub Veinlich - 
1. května 2020
05:15

Za normálních okolností by touto dobou startovala předvolební kampaň ke krajským a senátním volbám. Ty vyhlásil prezident Miloš Zeman na 2. a 3. října. Jenže politici teď řeší především boj s koronavirem – ten politický šel prozatím stranou a mění se i strategie. Volební manažeři tak mají plné ruce práce. Čeká nás kampaň, kterou jsme ještě nezažili. A to i díky novým a někdy i nečekaným politickým spojenectvím.

Bude to krátké a o to více asi intenzivnější. Politické strany, hnutí a další uskupení aktivovaly volební manažery, finišují s přípravou kandidátek, ale především mění strategii.

Pro vládní ČSSD to budou krajské volby zásadní. Obhajovat budou sociální demokraté 125 krajských mandátů a pět křesel hejtmanů. Jenže většina z nich půjde do voleb na kandidátce, která nebude ryze sociálnědemokratická.

Hašek znovu na scéně

Odrazit se straně ode dna volebních výsledků má pomoci Michal Hašek.Někdejší poslanec, bývalý hejtman Jihomoravského kraje, „lánský pučista“ a nyní například také člen poradního týmu prezidenta Miloše Zemana a poradce ministra zemědělství Miroslava Tomana.  

Jeho politické zkušenosti jsou více než bohaté. Vedle všech dosud vyjmenovaných funkcí byl totiž zároveň také statutárním místopředsedou ČSSD, poslanec, šéf Asociace krajů nebo také starosta obce Drásov. Teď má stranu vyburcovat k co nejlepšímu výsledku.

Za volebního manažera podzimních voleb do krajských zastupitelstev si ho vybral přímo šéf strany Jan Hamáček. Část straníků to podle informací Blesk Zpráv nenese příliš libě. „Nemyslím, že je to dobrá volba. Tohle řada sociálních demokratů ponese nelibě, to si pište. Ale třeba překvapí,“ řekl Blesk Zprávám na adresu Michala Haška jeden z vlivných sociálních demokratů.

„Moje role bude manažerská, sociální demokracii reprezentují volení představitelé,“ slíbil mediální zdrženlivost Hašek v SMS zaslané Blesk Zprávám.

Jak by mohla vypadat volební kampaň, zatím ale příliš prozradit nechtěl. Nejdříve ji chce nastínit hlavně sociálním demokratům. „Strategii, programové priority i hesla se nejdříve dozvědí spolustraníci, až pak média,“ dodal Hašek.

Obhajovat chce Netolický i Stráská

Křeslo jihočeské hejtmanky má obhajovat Ivana Stráská, po odchodu Jany Mračkové Vildumetzové na mateřskou dovolenou chce do voleb jít také pověřený šéf Asociace krajů, hejtman Kraje Vysočina Jiří Běhounek, který kandiduje tradičně jako nezávislý na kandidátce ČSSD. O hejtmanský řetěz stojí i nadále hejtman Pardubického kraje Martin Netolický. Nebude ale stát v čele kandidátky složené čistě z kandidátů ČSSD. Sociální demokraté totiž půjdou do voleb s hnutím Společně pro kraj. Projekt by se měl jmenovat Pro prosperující Pardubický kraj. Netolický je hejtmanem Pardubického kraje od roku 2012.  

„Čistou“ kandidátku pouze ze svých zástupců nepostaví sociální demokraté ani v Královéhradeckém kraji. Post hejtmana má sice obhajovat Jiří Štěpán, ale měl by být lídrem koaličního projektu.

Vystrčil a Kupka. Dva manažeři ODS 

V ODS budou mít dva volební manažery. První, místopředseda strany Miloš Vystrčil bude koordinovat senátní volby do třetiny horní komory parlamentu. Sám nyní Senátu po náhlé smrti Jaroslava Kubery šéfuje. Na kampaň jako manažer bude mít času dost, sám mandát neobhajuje – skončí mu až v roce 2022.

Druhým volebním manažerem, tentokrát pro krajské volby, bude další z místopředsedů ODS Martin Kupka. Sám bude mít ve volbách dvojroli. Nejenže bude mít odpovědnost za organizaci voleb, ale také kandiduje na hejtmana Středočeského kraje.

Video  „Volit v jednom dni místo dvou je efektivnější,“ řekl expert k chystaným změnám.  - Blesk TV
Video se připravuje ...

V předvolební kampani se podle Kupky určitě odrazí i současná koronavirová krize. „Nepochybně se kampaň přesune více do elektronických médií,“ míní. I Kupka se totiž obává, jak rychle se budou vládní opatření proti koronaviru rozvolňovat a jak rychle se lidé opět přestanou bát se setkávat.

Právě boj s nákazou covid-19 prý ODS překazil start kampaně i schvalování kandidátek. „Za normálních okolností by ta kampaň už začínala. Celá řada kandidátů je aktivních v regionech, ve svých městech a obcích jako starostové, místostarostové nebo zastupitelé a intenzivně se věnují organizaci opatření. Víc lidé tentokrát asi pocítí kampaň ve svých e-mailových a poštovních schránkách,“ nastínil Kupka pro Blesk Zprávy, jakým směrem se bude kampaň ODS vyvíjet.

Bude to prý úplně jiná podoba kampaně, než jak ji Kupka plánoval. „Váhy se mění podle toho, čím si společnost v posledních týdnech prošla,“ popsal Kupka, který je dnes také poslancem.

V každém kraji bude linka kampaně odlišná. V každém regionu totiž trápí obyvatele něco jiného. Někde více doprava, někde více školství, jinde sociální služby nebo zdravotnictví. Vedle toho ale vylepí ODS také motivy s celostátními hesly a grafikou.

Kupka si „brousí zuby“ na místo Pokorné Jermanové

Stejně jako sociální demokraté, i ti občanští ještě kandidátky kompletují, hotovo by mělo být nejpozději v červnu. „V některých případech půjdeme na koaliční kandidátce, v některých případech půjdeme s podporou jiných subjektů, jinde to bude i účast kandidátů jiných uskupení na našich kandidátkách. Ve velké části krajů se už objeví signál spolupráce s dalšími podobnými subjekty,“ dodal Kupka pro Blesk Zprávy s tím, že to ale ještě neznamená automatickou spolupráci pro sněmovní volby v příštím roce.

Kampaň si budou financovat ve většině stran regionální buňky, z centrální pokladny půjde jen zlomek nákladů. Od politiky si zřejmě neodpočineme ani během prázdnin, kdy bude kampaň vrcholit. Kupka se chystá s dalšími kandidáty v srpnu objet na 15 let starém kole celý Středočeský kraj, který chce řídit místo současné hejtmanky Jaroslavy Pokorné Jermanové z hnutí ANO.

Hejtmanem za občanské demokraty chce být také například současný náměstek královéhradeckého hejtmana, šéf senátorského klubu ODS a bývalý policejní prezident Martin Červíček. Návrat do vyšších politických pater zkouší také bývalý ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba v Jihočeském kraji. V Jihomoravském kraji chce být hejtmanem ředitel výzkumného centra a někdejší náměstek ministra školství Jiří Nantl.

Pekarová Adamová: Už jsme to chtěli mít rozjeté

Své kandidátky lepí dohromady napříč regiony také například TOP 09 nebo hnutí STAN. Zatímco obě uskupení patřila tradičně k velkým spojencům, v letošních krajských volbách půjdou často s jinými partnery. Například v Královéhradeckém kraji půjde TOP 09 dohromady s Hradeckým demokratickým klubem.

A dalším průlomovým spojenectvím je spolupráce dvou dosud velkých pravicových rivalů ODS a TOP 09. Kandidovat budou spolu například v Plzeňském kraji, tradičně chtějí udržet spojenectví také v Moravskoslezském kraji, ale i v Pardubickém kraji.

I šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová pro Blesk zprávy přiznala, že strana chtěla mít kampaň už rozjetou. „Současnou koronakrizí se trochu zbrzdila, ale teď už nabírá na obrátkách. Už jsme představili několik kandidátů do Senátu a koalice do krajských voleb třeba v Libereckém a Pardubickém kraji a brzy představíme další,“ popsala přípravy na volby pro Blesk Zprávy předsedkyně TOPky Markéta Pekarová Adamová. TOP 09 bude kandidovat ve většině krajů v koalici. Například ve zmiňovaném Libereckém kraji bude společná kandidátka s KDU-ČSL pod názvem Společně pro Liberecký kraj.

V řádech týdnů odhaduje Pekarová Adamová, že TOP 09 představí také hlavní téma kampaně. TOP 09 je jedna z mála stran, která má stálého volebního manažera, takže na rozdíl od ostatních stran a uskupení může kampaň rozjet vždy poměrně rychle.

Jak volit v krajských volbách 2020 čtěte ZDE >>>

marmat ( 1. května 2020 08:49 )

Opozice....Fiala, Stanjura, Němcová, Kupka.......
Bartošek, Farský, Raku­šan.­...Pe­karo­vá, Pospí­šil,Ka­lousek­,Pirá­ti..­..
Nenajdete podporu vlády.....jen hledání NEGATIV !!!
Těm nepomůže žádný manažer....nemají vych­ování­...zá­klad­ní slušnost !!!
JEN POSEDLOST !

marmat ( 1. května 2020 08:44 )

Kampaň stran začala s příchodem COVIDU 19 ...Pandemie!!!
Nejšílenější manýry dodala opozice, která 100% předvedla "co umí"...
Deptat, podrejvat a okopávat vyčerpané vládě kotníky a narušovat klid,
který se snažil krizový štáb, zdravotníci s epidemiology nastolit ....
Házení VIDLÍ do čehokoliv podařeného jim lidi sečtou a podtrhnou...
Je to naprostý skandál co předvádějí....

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa