Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Miliardářova žena beze stopy zmizela: Hagena po roce a půl obvinili z vraždy! Kde je tělo?

Autor: ČTK - 
28. dubna 2020
14:52

Norská policie zatkla multimilionáře Toma Hagena pro podezření z vraždy manželky, která před rokem a půl beze stopy zmizela. Informovala o tom agentura Reuters. Policisté původně předpokládali, že Anne-Elisabeth Falkevikovou Hagenovou někdo unesl, později ale uvedli, že ženu někdo možná zabil a následně její únos pouze předstíral.

Tehdy 68letá Falkeviková Hagenová zmizela 31. října 2018 ze svého domova v Lörenskogu, který je vzdálen asi 20 kilometrů od norské metropole Oslo a zhruba 50 kilometrů od hranice se Švédskem. Na místě se našel vzkaz, v němž kdosi za propuštění Falkevikové Hagenové požadoval jako výkupné devět milionů eur v kryptoměně monero, kterou lze převádět anonymně.

Policie zpočátku případ vyšetřovala tajně, zveřejnila ho až v lednu 2019. Dnes norské úřady sdělily, že zadržely manžela pohřešované ženy. Podle norských médií byl zatčen cestou do práce. "Po 18 měsících vyšetřování policie dospěla k názoru, že existují pádné důvody pro podezření Toma Hagena z vraždy nebo ze spoluúčasti na vraždě," uvedla policejní právnička Aase Kjustadová Erikssonová.

Jeho jmění činí 4,57 miliardy...

Stalo se tak na tiskové konferenci. "Nedošlo k žádnému únosu ani k žádnému vyjednávání. Vše naznačuje tomu, že cílem bylo odvést pozornost vyšetřovatelů," prohlásil na stejné tiskové konferenci policejní mluvčí Tommy Bröske. Sedmdesátiletý podnikatel v oblasti nemovitostí a v energetickém sektoru Tom Hagen byl v loňském roce veden jako 164. nejbohatší člověk v Norsku s odhadovaným jměním 1,9 miliardy norských korun (4,57 miliardy korun).

Policie uvedla, že na Hagena byla uvalena čtyřtýdenní vazba. K možnému motivu činu se policisté nevyjádřili. Podle deníku The Local by měl Hagena obhajovat právník Svein Holden, který vystupoval jako prokurátor v procesu s teroristou Andersem Behringem Breivikem. Policie ale zdůrazňuje, že vyšetřování Hagena je zatím teprve v počáteční fázi.

Jaká je role Toma Hagena?

"Nyní je především důležité zjistit, jakou roli Tom Hagen v případu sehrál, a najít Anne-Elisabeth Hagenovou," řekla právnička Kjustadová Erikssonová norské veřejnoprávní televizi NRK. Policie musí objasnit, zda jsou do zmizení či vraždy ženy zapleteni i další lidé, dodala.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání