Výstava Praguescape je k dispozici buď v online podobě nebo se dá zakoupit i jako zištěná publikace, která zájemce provede po pražských parcích, veřejných zahradách anebo dětských hřištích a vybízí návštěvníky k seznámení s pražskou krajinářskou architekturou ještě před zahájením festivalu. Výstava s knihou vznikla před dvěma lety v rámci Landscape festivalu Praha 2018 a jejich realizaci finančně podpořilo Hlavní město Praha.

Zpátky na Vítkov

Landscape festival se rodil v letech 2014 a 2015 na pražském Žižkově. Jeho první dva ročníky se konaly v areálu Nákladového nádraží a v jubilejním roce 2018 se vrátil na Vítkov a do jeho okolí. Právě na ně se bude snažit letošní osmý ročník navázat, a tak znovu svou pozornost zaměří na krajinu Žižkova.

Cílem festivalu je nejen vyvolat diskusi o krajinářské architektuře a umění ve veřejném prostoru, ale také opět zasáhnout formou happeningů, či architektonických a uměleckých instalací do života obyvatel a návštěvníků této městské části,“ vysvětlil Jakub Hepp, koordinátor festivalu,

Z Vítkova na Krejcárek a zpátky

Trasa festivalu bude tvořit okruh, který provede návštěvníky zelenou infrastrukturou Žižkova tak, aby upozornila na výjimečné množství parků a dalších typů městské zeleně a podtrhla jejich krajinářský, přírodní a rekreační potenciál. Kromě tří významných městských parků – Vrchu Vítkov, Vrchu svatého Kříže a Židovských pecí – bude obsahovat také cyklostezku, která vede pod Vítkovem místo bývalé železniční tratě. Ta byla otevřena v roce 2020 a zájemci se po ní dostanou do lesa Krejcárek, který byl vysázen v 70. letech dobrovolníky v rámci akce Z,“ popsal Hepp

Na této trase se mohou návštěvníci těšit na instalace od mnoha architektů, mezi jinými Davida Vávry, Mód architektů, Richarda Loskota nebo H3T architektů. Autory uměleckých instalací budou Pavel Karous, Jan Zdvořák, Jakub Černý či Jan Turner. Součástí Landscape festivalu Žižkov budou rovněž murály (legální street-art, vytvořený na zakázku/po dohodě s majitelem objektu) Patrika Hábla a streetartisty Tima.

Projekt organizuje Galerie Jaroslava Fragnera ve spolupráci s městskou částí Praha 3, Magistrátem hlavního města Prahy a IPRem. Spolupracují na něm také žižkovské galerie jako například Galerie Atrium, Hunt Kastner gallery, Nevan Comtempo nebo Galerie 35 m2. Některé happeningy a performance budou realizovány ve spolupráci s festivalem Tanec Praha.

Fotogalerie
64 fotografií