„Dle e-mailových adres a popsaných záborů se jedná o gastronomické podniky a ve většině případů se týká předzahrádek, stolků s židličkami, a v některých případech dokonce umístění výčepních zařízení a zmrzlinových strojů. Bohužel tímto dochází k nepochopení záměru, ke kterému byla tato podpora obchodníků vytvořena,“ uvedla mluvčí TSK Barbora Lišková. Z celkových 38 oznámení o záboru je jich chybně zaslaných 35. TSK dále eviduje 472 žádostí o restaurační předzahrádku a pak ještě dalších 347 smluv na předzahrádky na dobu neurčitou v pražské památkové rezervaci.

Hlavní město rozhodlo, že obchodníkům stačí poslat oznámení o umístění stolku s výrobky. Musí zároveň ale zachovat bezpečný průchod po chodníku a místo po sobě každý den uklidit a vyčistit. Rovněž nebudou smět porušovat vládní nařízení.

Restaurace musí postupovat jako obvykle

Tato pravidla ale neplatí pro restaurační předzahrádky. Žadatel o předzahrádky musí postupovat stejně jako v běžném režimu a doložit řadu dokumentů včetně souhlasu dané městské části nebo památkářů. Následně místo nájemní smlouvy dostane smlouvu výpůjční. U již uzavřených smluv bude připraven dodatek s nulovým nájemným.

TSK nyní eviduje pro letošní rok 819 žádostí, což je o 193 méně než v loňském roce. „Ovšem vzhledem k mimořádné situaci a teprve začátku sezony je pravděpodobné, že ještě nejsou všechny žádosti na předzahrádky podané,“ uvedla Lišková.

Hlavní město také odpouští hoteliérům poplatek z pobytu, podnikatelům odložilo splátky nájmů nebo odpustilo penále z prodlení jeho platby. Praha bude také krýt úvěry, na což vyčlenila v programu COVID Praha 600 milionů. Program podnikatelé minulý týden vyčerpali během deseti minut.

Fotogalerie
11 fotografií