Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Starostu Prahy 6 „uklidila“ policie, ochranu má Hřib i Novotný. Kvůli agentům z Ruska?

Aktualizováno -
28. dubna 2020
22:40
Autor: for - 
28. dubna 2020
13:30

Tři pražští politici jsou nyní pod ochranou Policie ČR. Jedná se o starostu Řeporyjí Pavla Novotného (ODS), starostu Prahy 6 Ondřeje Koláře (TOP 09) a o primátora Prahy Zdeňka Hřiba (Piráti). Upozornila na to Česká televize, podle které jde o preventivní opatření, které souvisí s odstraněním sochy maršála Koněva i dalšími kroky proti Rusku. Přesný důvod všichni aktéři tají, může ale souviset s aktivitami ruských agentů.

Minulý týden se objevila zpráva, že je starosta Prahy 6 Ondřej Kolář (TOP 09) pod policejní ochranou. „Jsem na odlehlém místě, vypnul jsem si telefon, vypnul jsem si všechno. Je pravda, že je tady nějaký bezpečnostní režim,“ řekl starosta České televizi. 

Policejní ochranu získal i primátor Prahy Zdeněk Hřib a také kontroverzní starosta Řeporyjí Pavel Novotný. Se všemi aktéry mluvila právě ČT, obrnili se ale mlčením. Redaktoři se optali, zdali ochrana souvisí s odstraněním sochy maršála Koněva.

„Výjimečně nebudu komentovat (...) I kdybych řekl, že to nesouvisí, tak poruším nějakou dohodu s policií,“ uvedl Novotný, který vede už od loňského listopadu „válku“ s Ruskem. Hřib pak neodpověděl údajně z časových důvodů.

Ruští agenti v Česku? 

Novotný se ale ke kauze vyjadřuje na twitteru. Nicméně nic konkrétního neuvedl. „Já se moc těším, až po čase budu moci v klidu říct pár slov k těmto dnům. Vojtěch Filip ví, že já, Zdeněk Hřib a Ondřej Kolář leccos nemůžeme říct, a tak si hřeje svoji smrdutou polívčičku. Zbabělý ubožák. A skvělá Policie ČR. To si budu z jara 2020 pamatovat určitě,“ napsal.

Reagoval tím na komentář předsedy KSČM Vojtěcha Filipa, který si dvě hodiny před tím na twitteru do politiků za jejich postoj k Rusku rýpnul. „Někteří tzv. komunální politici mají dost drzosti dělat bez mandátu od voličů dokonce i zahraniční politiku, a to i proti vládě ČR. Když se pak proto dostanou do potíží, tak škemrají, aby je za peníze daňových poplatníků Policie ČR chránila. Jejich strážníci jim najednou nestačí,“ komentoval Filip.

I přesto, že nebylo jasně řečeno, že je policejní ochrana způsobena postojem politiků k Rusku, informace tomu napovídají. Časopis Respekt totiž přinesl informaci, že na české území přicestovali ruští agenti. Týdeník se zmínil také o přítomnosti ruského občana, který představuje pro starostu Koláře bezpečnostní riziko. Policie i tajná služby odmítly situaci kolem tří pražských politiků komentovat.

„Je faktem, že zhruba před třemi týdny se ze služební cesty do Prahy vrátil řádně akreditovaný ruský diplomat, kterého jeho kolegové skutečně vyzvedli na letišti. K detailům se ministerstvo zahraničí vyjadřovat nebude, to je otázka na tajné služby,“ řekla mluvčí ministerstva zahraničí Zuzana Štíchová.

Podle ruského velvyslanectví se ale nic takového nestalo. „Od poloviny března t.r. ani jeden z diplomatických pracovníků Velvyslanectví Ruské federace v České republice nepřicestoval na pražské letiště,“ sdělilo dnes velvyslanectví ČTK.

„Bojím se o svého syna. Každý normální rodič se o své děti bojí. Pokud oni chtějí někoho zničit, tak na to jdou. Viděli jsme případ (Alexandra) Litviněnka – otrava plutoniem. Viděli jsme (Sergeje) Skripala – novičok,“ uvedl otec starosty Koláře, někdejší poradce prezidenta Václava Havla a bývalý velvyslanec v Rusku a Spojených státech Petr Kolář.

Dalším vodítkem jsou výhrůžky, se kterými se politici setkávají od té doby, co se 3. dubna přesunula socha maršála Koněva z Prahy 6. „Když byl vyhlášen nouzový stav, přiznávám, že jsme si řekli, že se nám ta situace hodí k tomu, aby byla socha sundána naprosto v klidu a bez šarád, které se tam odehrávaly v září,“ uvedl tehdy Kolář. Narážel tím na incidenty, kdy se socha polévala barvou či se konaly vůči odstranění protesty. 

Jeřáb odstranil sochu maršála Koněva z náměstí Interbrigády v Praze 6, 3. dubna 2020. Jeřáb odstranil sochu maršála Koněva z náměstí Interbrigády v Praze 6, 3. dubna 2020. | Blesk:Robert Klejch

Rusko na to i přes krizi ostře reagovalo. Podle nich je to porušení úmluvy a dokonce podalo trestní oznámení. „Ruská strana dneska tvrdí, že pomník maršála Koněva je válečný pomník a že si zaslouží ochranu. Statut válečného hrobu, o který se Česká republika stará, je vymezen zákonem a podmínkou je, že připomíná padlé hrdiny. Toto socha maršála Koněva nesplňuje,“ doplnil Karel Vrána z odboru pro válečné veterány ministerstva obrany.

Věc komentoval i prezident Miloš Zeman:. „Je to vměšování do vnitřních věcí, ač odstranění sochy maršála Koněva považuji za hloupost. Zničení totiž nemusí být jen fyzické, to může být dáno i přesunutím.“

Jirik-ta ( 7. května 2020 11:32 )

++++­++++++­++++++­++++++­++++++­++++++­++++++­++++++­++++++­++++++­++++++­+++1
přesné

Jirik-ta ( 7. května 2020 11:27 )

Prostě už na to nemá. (lidi)

Jirik-ta ( 7. května 2020 11:25 )

Každý si svou neschopnost nahrazuje něčimm jiným. Když mi nejde zpráva obce, tak alespoň odstraním sochu. A když už odstraňuji sochu, tak za své. Mě bude chybět-součást naší historie. Ideologicky sice za jedna, ale jinak je to smutné.

MirdaKradousek ( 7. května 2020 08:33 )

Praha by už neměla být hlavním městem ČR.Jsou to fašističtí kolaboranti!!!!

cid2000 ( 3. května 2020 19:07 )

To,že tahle náckovská svoloč vyvolala zbytečně problém je jedna věc!! Teď brečí a prosí o ochranu za naše peníze občanů!! Mají se schovat na USA ambasádu, která to řídila celé přes privátní US-firmu!!!Horší je,že mlčí Babíš,Petříček a další!! Mlčení je souhlas!!Ruský aent s kufrem jedu jezdí po Praze a bude honit nácky,­,Ková­ře,No­votné­ho,Hři­ba?Pa­nebo­že,, Respekt " dělá zahraniční politiku??? Oni to napíšou fašounský bakalovští fanatici z Respektu takovou bejkárnu a politici to berou za reálný?Kde to jsme? To ,že podporují nacisty je normální, ale,když člověk řekne, že naši zem a národ zachránila od vyvražďění Rudá armáda je skoro protistátní na zavření v dnešní době !! Německo připravovalo konečné řešení České otázky!!!Ještě tak dva ,tři roky a Češi by zmizeli z povrchu zemského!! Naštěstí spojenci a Rudá armáda ten německý vraždící dob.yt.ek zlik­vido­valy!­!Vla­sovci pár dnů před koncem války převkli kabát a čekali milost po tom jejich vraždění ve Varšavě a na Slovensku !A novodobý pohrobci přívrženci nacistů prodělávají historii a ničí symboly vítězství nad Německem a památníky Rudé armády a jejich významných představitelů!!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa