Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 10°C

Šokující fotky z vězení v El Salvadoru: Zločinci prý ovládají zemi ochromenou koronavirem i zpoza mříží

Autor: ran - 
28. dubna 2020
20:19

Prezident středoamerické země Nayib Bukele čelí kritice lidskoprávních organizací za svá velmi přísná nařízení ohledně odsouzenců ve vězení, jež podle ochránců lidských práv přibližují El Salvador k plnokrevné diktatuře. Prezident svá opatření brání s poukazem na extrémní zvýšení počtu vražd za jediný den, kdy došlo k 22 vraždám! A viní z nich již právě odsouzené. Do vězení ale prý pošlou každého, kdo poruší karanténu. Bez soudu!

El Salvador je v přísné karanténě již od 22. března, a to přesto, že má 6milionová země jen 298 potvrzených případů nákazy koronavirem a osm mrtvých. Po počátečním uklidnění, kdy se čísla násilných činů s následkem smrti pohybovala kolem nuly, došlo v pátek doslova k explozi! Za jediný den bylo v zemi zavražděno 22 lidí, napsal deník Mirror. 

Prezident poté téměř okamžitě maximálně zpřísnil režim ve všech věznicích s tím, že je přesvědčený, že většinu vražd organizují šéfové gangů právě z vězení. Nyní budou muset vězni zůstávat ve svých celách, aby jim byla znesnadněna možnost se spolu dorozumívat. Přijdou také o šanci mít jakýkoli program, o možnost pohybu či získávání bonusového zboží. A místní kápové budou navrch drženi v absolutní izolaci na samotkách.

Podle informací serveru infobae.com není jasné, zda obrovský skok v počtu vražd jde na vrub vyřizování účtů mezi členy gangů, či zda se jedná o oběti i mezi civilisty. Gangy jsou nicméně v El Salvadoru obrovský problém, země je považována za jednu z nejnebezpečnějších zemí vůbec. Jen dva největší gangy na území státu čítají neuvěřitelných 60 000 členů. 

Prezident je právem kritizován také za to, že policie může nově v ulicích bez varování střílet, buď v sebeobraně, nebo na ochranu života obyvatel. Dále může jít do vězení kdokoli za sebemenší porušení karanténních opatření, a to bez soudu. A je asi zbytečné dodávat, že do salvadorského vězení se člověk rozhodně dostat nechce... A to nejen proto, že v době pandemie jsou trestanci nuceni mačkat se jeden na druhého a jen sem tam někomu z nich visí na bradě rouška.

Brzy by se tak země mohla stát nejen jedním velkým vězením, ale i velmi tuhou diktaturou.

offline ( 29. dubna 2020 20:03 )

No a když je tam mají takhle pěkně vyskládané v čem je problém tu halu zaplynovat a pak shrnout buldozerem obsah do jámy? Nevinný tam není ani jeden.

Citronel ( 28. dubna 2020 21:32 )

Jsou počmáraný skoro jako u nás většina zoufalců co chtějí zaujmout a nemají čím.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa