Z hlediska botanické zahrady se vedle výstavby skleníku Fata Morgana jedná o jednu z nejvýznamnějších investic v její historii. Řeč je o novém objektu, který vzniká ve svahu přímo pod Fata Morganou. K té se lidé od jejího vzniku museli dostávat provizorní svažitou cestou, což nový vstupní areál změní. Jeho stavbu ovšem na jaře ohrozila pandemie koronaviru.

Minimálně měsíc zdržení

„Stavbu bohužel zkomplikoval odchod zahraničních dělníků zpět do jejich vlasti,“ připouští ředitel botanické zahrady Bohumil Černý. „Z toho důvodu očekáváme při dokončení stavby zpoždění, které v optimistických odhadech předvídáme až na měsíc.“

Multifunkční budova se staví už od loňského roku, přičemž její výstavba by měla stát do 100 milionů korun. Původně měla být dokončena koncem roku 2020, nicméně podle ředitele je pravděpodobnější spíše začátek roku 2021. „Ani výjimečná situace kvůli koronaviru nezastavila naše investiční akce. Naopak, pokračování městských investic je jeden z důležitých nástrojů, jak v současné době pomoct ekonomice,” uvádí náměstek primátora Petr Hlubuček (STAN).

Skleník v novém prostředí

V současnosti prostor pod Fata Morganou připomíná jedno velké nevzhledné a rozryté staveniště, které v mezi kvetoucí pestrobarevnou květenou okolo působí doslova jako pěst na oko. Podle vizualizací ale rozhodně je, nač se těšit. „Základní monolitický železobetonový korpus budovy už je dokončen, stejně jako veškeré terénní modelace. V současnosti se dosypává substrát, zemina, připravují se energetické sítě,“ popisuje ředitel současný stav stavby.

Pod Fata Morganou vzniká nový objekt za bezmála 100 milionů korun. Bude disponovat fontánou, restaurací, ale i výtahem, který hůře se pohybující návštěvníky bez problému přepraví zpod svahu na úroveň skleníku.
Autor: David Malík

Její součástí kromě pěstebního zázemí, bude například nové sociální zázemí, konferenční prostory a zejména také restaurace se slunnými kaskádovitými terasami a letním výčepem. „Počítáme s restauračním zařízením s běžnou sezónní nabídkou jídel,“ odpověděl ředitel na otázku, jak se restaurace hodlá svými pokrmy a službami profilovat. „Restaurace bude vařit denně, a to jak pro zaměstnance, tak i veřejnost bez toho, aniž by bylo zapotřebí zakoupit si vstupenku do areálu zahrady.“ Doteď se zaměstnanci stravují díky dovozu hotových jídel.

Vizualizace, která představuje dostavbu areálu západ, v němž se nachází veřejnosti dobře známý skleník Fata Morgana. Takto by měl celý areál vypadat po přestavbě, která počítá s kaskádou schodišť i s novou budovou, v níž bude restaurace.
Autor: Botanická zahrada hl. m. Prahy

V rámci nového objektu se počítá také s novými pokladnami do Fata Morgany, ve které ve vstupních prostorách zůstane zachovaná pouze šatna. Střecha nové budovy bude zatravněná, doplněná různými cibulovinami a trvalkami, které v podstatě poslouží jako výkladní skříň areálu. „Naše zahrada totiž disponuje jednou z nejucelenějších sbírek trvalek v Evropě,“ přibližuje ředitel. Pomyslnou třešinkou na dortu by pak měl být vodní prvek - ředitel prozradil, že se počítá s jezírkem, v němž bude fontána. Součástí budovy má být také výtah, který značně ulehčí méně mobilním obyvatelům „výšlap” nahoru ke skleníku.

Zpoza obzoru vykukují další změny

Vstupní prostor ke skleníku na západě zahrady není jediný, který v nadcházejících měsících a letech projde změnou. Zahrada počítá také s novým proskleným objektem u severního vstupu směrem od Bohnic, kde vznikne větší parkoviště zhruba pro 300 vozidel. Jeho kapacity hodlá zahrada přes noci nabídnout i bohnickým obyvatelům. V ulici Trojská vzniká další bezbariérový vstup, a změn dozná také vstup v Nádvorní ulici. „Tam se počítá s výstavbou výstavního pavilonu bistra, a objektu určeného na prodej předmětů,“ přiblížil ředitel.

Motýlci letos nebudou

Jsou ovšem i méně veselé změny, které se zahrady týkají. Po výstavě orchidejí musela zahrada kvůli koronaviru odřeknout i návštěvnicky velmi vděčnou výstavu motýlů. Je to dáno jednak tím, že je stále nejisté, kdy bude moci být skleník oproti venkovním prostorám zahrady otevřen, a pak také z logistických důvodů.

„Motýlí kukly nám chodí z farmy u Stratfordu nad Avonou. Jelikož se koronavirus vyskytuje i v Anglii, tak nám bohužel nemohou garantovat, že se k nám kukly dostanou za 24 hodin tak, jako tomu bylo v předešlých letech,“ vysvětlil ředitel. Motýli se líhnou už během přeletu mezi Anglií a Českou republikou, a v případě zdržení by mohlo docházet k poničení kukel. „Motýli by se pak mohli líhnout deformovaní, což bychom opravdu neradi zapříčinili,“ vysvětluje Černý. První větší akcí zahrady, které se tedy nejen Pražané v botanické zahradě dočkají, by měla být v létě výstava jehličnanů.

Unikátní procházka

Díky nastalé situaci kvůli pandemii koronaviru, kdy byla botanická zahrada od 13. března do 20. dubna zcela uzavřena, jsme měli mimořádnou příležitost navštívit ji trošku netradičně z ptačí perspektivy. Dronem nad venkovní expozice vzlétl dlouholetý fotograf blesku David Malík. Ten pořídil ojedinělé snímky, které nezevšední, a které už jen tak nevzniknou! Jindy totiž bývá botanická zahrada plná návštěvníků.

„Focení by se nemohlo uskutečnit bez svolení ředitele botanické zahrady Bohumila Černého, zrovna tak jako bez povolení Úřadu civilního letectví,” vysvětluje. Focení a natáčení mu zabralo celkem tři dny časných ranních budíčků. „Do botanické zahrady jsem vyrážel těsně po svítání, když se po areálu ještě nepohybovali ani zaměstnanci.” Záběry vznikaly v průměrné výšce okolo 20 metrů.

Podívejte se do galerie na ojedinělé snímky Botanické zahrady hl. m. Prahy:

Video
Video se připravuje ...

Nechte se pozvat na krátkou procházku trojskou botanickou zahradou. Takové pohledy jen tak nezažijete! David Malík

Fotogalerie
109 fotografií