Odpolední hry pro děti i dospělé, koncerty, divadélka pod širým nebem, opékání špekáčků a hlavně mohutná hranice, na níž před zraky stovek lidí s pivem či limonádou v ruce se setměním shoří čarodějnice - tradice, kterou Pražané každoročně slaví ve velkém třeba v parku na Ladronce, v kempu na Žikově nebo na Pankráci, musí letos 30. dubna oželet. 

V Česku kvůli koronavirové pandemii platí od 13. března nouzový stav, který vláda prodloužila právě do 30. dubna, z nařízení vlády platí také omezení volného pohybu osob, které zakazuje, aby se na veřejných místech zdržovalo více než deset osob pohromadě. „Vláda s účinností ode dne 24. dubna 2020 nařizuje (...) zachovávat odstup od jiných osob nejméně 2 metry,“ stojí dále v prohlášení vlády.

To velkolepé akce, kterými pálení čarodějnic každoročně bývá, vylučuje.„Městské části žádné velké pálení čarodějnic organizovat nebudou a i pro tyto akce platí zákaz shromažďování více než deseti osob a nutnost nosit roušky a dodržovat dvoumetrové rozestupy,“ upozornil mluvčí pražského magistrátu Vít Hofman.

Hasičský záchranný sbor ale varuje i před menšími akcemi a vyzývá Pražany, aby pálení čarodějnic odložili na klidnější období. „Po dobu vyhlášeného nouzového stavu na území České republiky je nutné zasahující jednotky hasičů udržet v plné akceschopnosti pro případ akutní potřeby obyvatelům. Výjezdy spojené s kontrolami a dohašováním ohnišť, likvidací rozšířených požárů z ohnišť nebo popálenými osobami značně omezují dostupnost a akceschopnost jednotek,“ vysvětluje mluvčí pražských hasičů Martin Kavka. 

Upozorňuje zároveň na nepříznivé povětrnostní podmínky. „Navyšuje se pravděpodobnost vzniku a šíření požáru v přírodních porostech a lesních půdách. Spalování hořlavých látek na volném prostranství považujeme za velmi nebezpečné,“ uvedl s tím, že po ukončení krizového stavu budou mít lidé jistě spoustu příležitostí, aby si ty pravé čarodějnice užili jaksepatří, i když se zpožděním.

Magistrát se oficiální zákaz rozdělávání ohňů vydat prozatím nechystá. „Zákaz rozdělávání ohňů jsme vydali vždy pouze kvůli suchu a vydané výstraze Českého hydrometeorologického ústavu. Pokud ten nevydá žádnou výstrahu, k žádnému zákazu rozdělávání ohňů se v tuto chvíli nechystáme,“ sdělil Blesk.cz Hofman. 

Alespoň 50 m od lesa

Mluvčí Generálního ředitelství Hasičských záchranných sborů České republiky Nicole Studená připomněla, že organizátoři z řad firem a živnostníků mají ze zákona povinnost dopředu hlásit pálení ohňů na volném prostranství. I v případě, kdy pálení čarodějnic organizují samotní občané jako fyzické osoby, je doporučováno to hasičům oznámit předem.

Takto upálili čarodějnici v parku Gutovka v roce 2017:

Zcela zakázané je rozdělávání ohně ve vysoké suché trávě nebo ve vzdálenosti menší než 50 metrů od okraje lesa. Kvůli odlétajícím jiskrám je potřeba dodržet také bezpečnou vzdálenost od obytných a hospodářských budov. „Pro zajímavost lze v této souvislosti připomenout nařízení platné z doby Josefa II., kdy bylo povoleno pouze jedno obecní ohniště za vsí v bezpečné vzdálenosti od nejbližšího stavení,“ doplnila mluvčí hasičů.

Mohutná vatra v Řevnicích u Prahy:

Video
Video se připravuje ...

Plameny bylo vidět až zdaleka. Lidé ohromeně přihlíželi na impozantní vatru. David Malík

Fotogalerie
98 fotografií