Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Dítě bez režimu přibere i pět kilo, míní expert. „Obezitu si Češi nepřipouští,“ běduje

Autor: Nikola Forejtová - 
9. května 2020
07:15

Školák s více jak 100 kilogramy? Pro obezitology denní chleba. V Česku je dokonce 154 tisíc dětí s běžnou obezitou a karanténa statistiky zřejmě ještě zhorší. Přední dětský obezitolog Zlatko Marinov upozorňuje, že někteří jeho pacienti nabrali za koronavirové krize i pět kilo. Zároveň ale upozorňuje, že některé rodiny hlásí pravý opak. Blesk Zprávám popsal, co za tím stojí a spolu s dalším expertem poradil, jak během karantény udržovat váhu v normě. Pohrozil mimo jiné i zkrácením života o třicet let a pozastavil se nad tím, že nejen Češi trpí obezitogenní slepotou. Tedy zavírám očí před nelichotivými křivkamu. 

Karanténa uzavřela rodiny doma a děti jsou bez školy, přátel a často i bez pohybu. Co to udělá s jejich hmotností? „Každý si představuje, že automaticky přibere. To ale není pravda. Může to mít pozitivní i negativní efekt na hmotnost,“ míní přední dětský lékař a obezitolog z FN Motol Zlatko Marinov. 

Expert: Ukáže se, kde je chyba

Marinov vysvětluje, že karanténa přinesla takzvaný lázeňský efekt. „Pokud mají děti nastavený zdravý životní styl, tak se jim nepodaří zredukovat váhu ani v lázních. Pokud jsou ale režimová opatření doma strašidelná, tak v lázních zhubnou. Nyní se tak ukáže, je-li hmotnost způsobená rodinou. Pokud je to ale samo dítě, co si nakoupí po škole, tak doma zhubne,“ objasňuje expert Blesk Zprávám. 

Už nyní se podle odborníka ukazuje, jestli doma děti dodržují pravidla zdravého životního stylu. „První“ pacienti po karanténě do ordinace začali teprve docházet. „Ti, co od nás ještě neměli správný režim, přibrali i 5 až 6 kilo,“ zmiňuje. 

„Nárůst obezity je na pořadu dne a u dětí zvláště, protože nechodí do školy... Uvidíme, jak dopadneme po dvou měsících, ale určitě to nebude výsledek příznivý,“ konstatoval pro Blesk Zprávy také primář dětského oddělení ve Vítkovicích Jan Boženský.

Stejně jako Marinov ale zmiňuje, že pokud si člověk udrží správné stravovací návyky, měl by onen deficit z pohybu překonat. Důležité ale je, aby si člověk problém se svojí hmotností - či s hmotností svého dítěte - uvědomil, jak podotkl.

Každý čtvrtý Čech s nadváhou

V Česku má nadváhu každý čtvrtý obyvatel. Nepřiměřenou váhu má pak každé páté dítě. „V ČR je nyní 154 tisíc dětí do 16 let s běžnou obezitou. Z toho 85 tisíc dětí s komplexními metabolickými změnami ze ztukovatěním jater a 34 tisíc dětí s monstrózní obezitou,“ doplňuje Marinov statistiky. Pro představu - do ordinace kolikrát obezitologům chodí děti ze třetí třídy s 80 kily, páťáci se 100 kily, nebo sedmáci se 120 kilogramy. „Na první pohled si jich na ulici nevšimnete, protože vypadají jak dospělí. Možná fyzicky, ale psychicky je v nich o to menší dušička“, zmiňuje.

Obezita může rozběhnout pubertu dříve, než by tomu tak bylo při normální váze Obezita může rozběhnout pubertu dříve, než by tomu tak bylo při normální váze | profimedia.cz

Obezita je přitom zabijákem číslo jedna. Většinou stojí u počátku jiných civilizačních chorob a je spouštěčem problémů s játry, krevním tlakem, kostrou, klouby a předevsím předstupněm cukrovky. 

„Lidé si neuvědomují, že koronavirus je neohrožuje ani tak infekcí, jako tím, že neřeší dlouhodobě své zdraví. My se snažíme volat svým klientům a vyzývat je, aby hlavně nic neodkládali. Žádný měsíc, dva, tři…ale co nejdříve. Na civilizační chorobu umírá 95 procent zesnulých,“ pokračuje Marinov a dodává. „Jak na koronavirus, tak i u ostatních infekčních onemocnění mají obézní významně těžší průběh.“

Kvůli epidemii je sice část zákroků a některé konzultace odsunuty, to ale není podle expertů důvod zanevřít nad režimem. „Kvůli karanténě se nyní staráme o akutní pacienty a na prevenci tolik času nezbývá. Přesto se snažíme lidi kontaktovat. Bez kontroly se to ale nedá tak lehce vést,“ konstatoval Boženský. Expert doufá, že pár měsíců zvládnout rodiče své děti vést ke zdravému životnímu stylu. Oba experti pak poradili, jak na to. 

Choďte a nepijte „cukřenku“

„Zaměřil bych se především na pitný režim. Doporučil bych se především zamyslet nad tím, jestli jsou opravdu nutné slazené nápoje a pokud to situace dovolí, dostat se ven. Začít chodit,“ zmiňuje Boženský.  

Právě pitný režim je strašákem většiny obezitologů. Nejvíce cukru totiž do sebe děti, ale i řada dospělých, přijímá ze slazených limonád. „Na pití je voda a ne cukřenka,“ konstatoval také Marinov. 

Oba dva se také shodují na jednom: Chodit, chodit a chodit. „Chůze je královnou pohybu. Když se bavíme o obezitě, vždycky se člověk řekne, aby se hýbal. On to ale kolikrát na chvilku přežene a pak odpadne. Chodit by měl člověk denně, ideálně 4-6 kilometrů. Ne více, ne méně,“ uvádí dále Marinov. 

Boženský zmínil i možnost řešit dětskou nadváhu s praktickým lékařem. „Od ledna je možné řešit obezitu či nadváhu s pediatrem. Vkládali jsme naději, že se takto podaří vytipovat problémové pacienty. Snažíme se tak vytvořit speciální výživový program, kterým by se mohli lékaři řídit,“ uvedl. 

Děti mohou přijít i o 30 let života

Jak již bylo zmíněno výše, většinou se lidem s nadváhou, případně s obezitou doporučí pohyb. Ten je ale kolikrát prováděn nesprávně. „Mám 20 procent pacientů vrcholových sportovců. A oni jsou tlustí. Nemají robustní kostru nebo svaly, ale jsou tlustí. Jen v pohybu to není, na prvním místě jde o to, že musí být vyvážená strava vzhledem k pohybu. Navíc podávaná tak, aby se jídlo neukládalo do tuku, ale aby šlo do energie,“ konstatoval Marinov. 

„Na to je právě potřebný výživový program, který nejenže dítě dostane „zpátky do formy“, ale naučí ho tento režim dodržovat. V době dosažení pohlavní zralosti, se váha mírně srovná, to ale neznamená, že se spraví metabolismus, který v pětadvaceti selže a zkrátí jim život ne jen o jednu dekádu života, ale o tři nebo čtyři. Děti, co mají výraznou obezitu v dětství, mohou mít život zkrácený i o 30 let,“ dovysvětlil Marinov závěrem. 

bilakonvalinka ( 10. května 2020 09:28 )

Režim-nerežim -- to snad je vizitka hl. rodičů, ne ?

frantacizek ( 9. května 2020 07:44 )

nevyhnutelně .... je ráno

frantacizek ( 9. května 2020 07:43 )

více takových článků, situace u dětí je opravdu alarmující posledních pár let. Do toho korona, která některé z nich začne nevyhnutně také ohrožovat, o zkracování věku dožití, jak je zmíněno v článku, hovoří i poslední studie britských vědců, je to jeden z faktorů.. Dnes už fakt u některých těch dětí nepoznáte faktický věk v občance..

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa