Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Velká změna u nakaženého taxikáře (53): Byl na pokraji smrti, teď ho z kliniky přeložili

Autor: pom - 
27. dubna 2020
15:15

Skvělé zprávy přicházejí z pražské Všeobecné fakultní nemocnice (VFN). Na tamní Klinice anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny (KARIM) až do pondělí ležel taxikář (53), který byl ještě před několika týdny na pokraji smrti. Jako prvnímu pacientovi v Česku mu začali koncem března podávat experimentální lék Remdesivir, jeho stav se už zlepšil natolik, že ho z kliniky přeložili na standardní oddělení. Pokud bude mít negativní kontrolní test na koronavirus, pustí ho domů.

Nakaženého taxikáře do VFN přijali 15. března ve vážném stavu. Podle vedoucího lékaře KARIM byl obézní pacient s řadou dalších onemocnění takřka na pokraji smrti a musel být připojen na mimotělní oběh (ECMO). Ale stal se takřka zázrak a Balíkovu týmu se podařilo taxikáře udržet při životě. 

Vzhledem k jeho stavu pak americká firma Gilead Sciences, která vyvinula antivirotikum Remdesivir, povolila, aby byl právě taxikáři lék jako vůbec prvnímu pacientovi v Česku podán. Stalo se tak na konci března, desetidenní kúru, při níž taxikář dostával kapačkou denně jednu dávku léku, nemocnice ukončila 2. dubna. Jeho stav se od té doby výrazně zlepšil. Postupně taxikáře odpojili z ECMO, teď už komunikuje, dokáže se pohybovat a rehabilituje. 

První kontrolní test na koronavirus měl dokonce negativní. „Druhý test byl ale pozitivní. Pacient doléčuje infekci, minimálně ještě přes víkend zůstane na KARIM,“ řekla Blesk.cz v pátek ráno mluvčí VFN Marie Heřmánková.

V pondělí pak přišla dobrá zpráva. „Náš pacient na Remdesiviru, který prodělal experimentální léčbu jako první, je v tuto chvíli překládán na standardní oddělení,“ řekl ředitel nemocnice David Feltl. VFN zároveň taxikáři udělala další kontrolní test. Pokud bude negativní, dostane se taxikář po měsíci a půl konečně domů.

Dojemné poděkování taxikáře všem lékařům a sestrám:

Video  Slzy a roztřesený hlas! Nakažený taxikář (53) covid-19 promluvil: Jste andělé, vzkázal lékařům a zdravotníkům.  - Všeobecná fakultní nemocnice v Praze - VFN
Video se připravuje ...

stop-lharum ( 28. dubna 2020 11:17 )

sestry a samozřejmě pacienti.

stop-lharum ( 28. dubna 2020 10:55 )

Ředitel Thomayerky si dělal alibi pro případ, kdyby taxikář zemřel za zanedbání péče a zveličoval jeho váhu i jeho nemoci, mluvil o něm hodně urážlivě. Jedno je jisté, že pro americkou studii o Remdesiviru byl taxikář vhodný kandidát, USA by nepovolili, aby studii ohrozil někdo s beznadějnou diagnozou. Navíc se začal uzdravovat ještě dřív, než dorazil lék. Lhaní a zametání kauzy pod koberec dobré jméno Thomayerově nemocnici nevrátí, jen je vidět jací jsou tam arogantní křiváci a pak to odnesou sestry.

villon ( 28. dubna 2020 06:57 )

Ve všeobecné jsem se léčil s močovímy kameny a můžu potvrdit že servis tam byl provotřídní. A v tom parčíku takhle hodně vzadu se dá celkem, solidně zašít s lahváčem a retkem.

villon ( 28. dubna 2020 06:54 )

Vim to z první ruky - Simča Glázrová (manželka Mirečka Glázra od nás od stolu u Šulců) dělá v Tomajerce uklízečku na gyndě. Poměry zná dobře, protože m.j. pýchá s jednim doktorem z jipky (Mireček ji to tak nějak víceméně toleruje, bylo by to na celí příběh a nechci se zase o tom rozepisovat, protože to zase až tak úplně s tématem nesouvisí. Ale žijou pořád spolu (a i intimě) by se to dalo v kostce shrnout).

villon ( 28. dubna 2020 06:50 )

Je to prý jeho milenka.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa