Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Nezaměstnaní na pole, navrhuje ministr. Británie se pomalu chystá na volnější režim

Autor: tsv, ČTK - 
27. dubna 2020
16:10

Británie se zdá být z nejhoršího venku, řekl premiér Boris Johnson, který se do úřadu vrátil po třech týdnech, kdy se léčil z covid-19 a několik dní strávil i na jednotce intenzivní péče. Obchody se už pomalu připravují na znovuotevření. Ministr zahraničí Dominic Raab, který Johnsona zastupoval, ale varuje, že Britové musí přijmout všechna opatření a v nejbližší budoucnosti návrat do starých kolejí nevidí. Kabinet navíc přišel s nápadem, co by mohli dělat lidé, kteří nemají práci – chce je přimět, aby pomáhali se sklizní zeleniny.

Oblečení si lidé v obchodech nevyzkouší. Kabinky budou znepřístupněny, stejně tak sociální zařízení uvnitř nákupních center. Prodejny budou zřejmě také limitovat počet zákazníků v prostorách a najmou hlídače, kteří budou dohlížet na poctivé dodržování dvoumetrových rozestupů. U pokladen bude preferována bezkontaktní platba kartou.

Vláda bude dále požadovat po zaměstnavatelích, aby zajistili oddělené vchody pro zákazníky a zaměstnance. Zabraňovat budou i míjení lidí ve vstupech do prodejny, kupující budou muset vycházet a vcházet kyvadlově.

Maloobchodní průmysl, který v Británii zaměstnává přes tři miliony lidí, tlačí na vládu, aby co nejdříve povolila obnovení provozu. „Obchody neprodávající jídlo a potraviny by měly být znovu otevřeny až po tom, co akci podpoří experti na veřejné zdraví. Musíme ale být řádně připraveni a ujistit se, že byla zavedena potřebná opatření,“ sdělila novinářům mluvčí Obchodní unie (USDAW) Paddy Lillisová.

Na návrhu opatření pracuje i turistický průmysl. Chtějí zajistit požadované vzdálenosti mezi lidmi a díky nim tak znovu zprovoznit některé hotely, zábavní parky a atrakce. Místní malé kavárny již povolení obnovit provoz dostaly, poskytují však pouze výdej „s sebou“. Otevřeno mají i některá zámečnictví a opravny obuvi.

Zatím však vláda nepřišla s jasným postupem. Kancléř Rishi Sunak představil jako potenciální příklad jednání Němců a Rakušanů. V zemích byly otevřeny obchody nad 400 metrů čtverečních, železářství, zahradnictví a kadeřnické salony s podmínkou poctivého dodržování opatření a nošení ochranných pomůcek. Vyzdvihl i český pětistupňový plán, který má postupně uvolnit všechna nařízení do 8. června.

Británie je podle Johnsona z nejhoršího venku

Premiér Johnson nepochybuje, že pokud Britové zachovají „odhodlání a odvahu“ z posledních týdnů, Spojené království z krize vyjde „silnější, než kdy bylo“.

V Downing Street premiér uvedl, že země má na dosah první výrazný úspěch. Státní zdravotnický systém NHS podle něj i díky úsilí celého obyvatelstva extrémní situaci zvládl, přičemž počet nových hospitalizací aktuálně klesá stejně jako počet nejvážnějších případů covid-19.

Johnson hovořil o velké příležitosti, ale také o momentu „maximálního rizika“, ve kterém nelze i přes pozitivní signály polevit. Zejména podnikatele a firmy vyzval k trpělivosti. Vláda ohledně dalšího postupu v příštích dnech poskytne „mnohem více“ informací a bude rozhodnutí přijímat s „maximální možnou transparentností“.

„Vím, že je to těžké. Chci ekonomiku znovu rozpohybovat co nejrychleji,“ citovala Johnsona zpravodajská společnost BBC. V Británii už déle než měsíc platí omezení pohybu lidí, zavřené jsou školy, restaurace i další postradatelné podniky. Restrikce zůstanou přinejmenším do 7. května.

Miliony lidí doma chce vláda poslat na pole

Vláda sdělila, že lidi na nucené dovolené povede k brigádám na polích. Pracovníci, kteří obvykle sbírají ovoce a zeleninu, jsou povětšinou migranti. Ministr životního prostředí George Eustice se obává, že v létě do země sbírat plody dorazí pouze třetina obvyklého počtu. Brigáda na britských sklizních byla doposud velmi populární i mezi Čechy.

„Uvědomujeme si, že brzy začne sezona zeleniny, měkkého ovoce a salátů,“ sdělil. Dále podotkl, že pracují na plánu, jak přesvědčit alespoň část lidí, kteří jsou doma na nucené dovolené, nastoupit na brigádu. Řekl, že se zatím nejedná o akutní problém, jelikož sklizeň sotva začala a pracovní síla bude potřeba převážně v červnu.

motola ( 27. dubna 2020 17:47 )

A co u nás!! ja zapoměl máme rozdavačnou Maláčová tá dá každému!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa