Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Čechům se otevřely hranice. Do kterých dovolenkových rájů nás koronavirus pustí?

  • Autor: Darina Jíchová,ČTK - 
    27. 4. 2020
    05:30

    Jak to bude letos s dovolenou? To je otázka, nad kterou si lámou hlavu snad všichni Češi. Mnozí z nich plánují vyjet někam v tuzemsku, jsou tu ale i tací, kteří stále s nadějí hledí na svoje oblíbené destinace jako Chorvatsko, Kanáry, Řecko nebo Egypt. V Česku se po více než měsíci znovu otevřely hranice, podmínky pro výjezd zatím nejsou nijak příhodné. Premiér Andrej Babiš (ANO) to shrnul pod prohlášení „prakticky se de facto nedostanete nikam“. Dovolenkové ráje se ale už připravují na první vlnu pokoronavirových turistů, například na Mallorku už budou smět přijet v srpnu, do Řecka dokonce v červenci, italská Sicílie láká slevami.

  • 1.Výjezdy k sousedům

    Co se týče výjezdů k nejbližším sousedům, ministerstvo zahraničí radí Čechům s výlety k Baltu, do Tater či Alp zatím ještě počkat. „Situace v Evropě není taková, abychom přemýšleli, že bychom jeli někam na víkend. Do Polska, na Slovensko je to velmi omezené, v případě Rakouska je třeba mít test ne starší než tři dny,“ připomenul ministr zahraničí Tomáš Petříček.

    Německé pláže: Plážové koše jsou na Baltu tradicí, pobřeží je jimi poseté. Německé pláže: Plážové koše jsou na Baltu tradicí, pobřeží je jimi poseté. | Reuters

    Lidem, kteří se rozhodnou cestovat do zahraničí, ministerstvo zahraničí doporučuje ověřit na ambasádě daného státu, jaké podmínky platí pro vstup do země a pobyt v ní. Tyto podmínky se totiž s uvolňováním restrikcí budou měnit. Osobní dopravci a jejich zákazníci s napětím vyčkávají na obnovení mezinárodních spojů do Polska, Rakouska a na Slovensko. Doprava je ale až na výjimky od 14. března stále přerušená.

  • 2.Jadran se otevře snad už v červenci

    Konkrétně Chorvatsko je připraveno turistům otevřít své hranice, k břehům Jadranu ale nepustí všechny, jen občany některých zemí, uvedl premiér Andrej Plenković.

    O možném otevření Chorvatska pro dovolenkáře jednal s německou kancléřkou Angelou Merkelovou, rakouským kancléřem Sebastianem Kurzem, maďarským premiérem Viktorem Orbánem a jeho slovinským protějškem Janezem Janšou. S Babišem telefonicky hovořil již minulý týden.

    Pag - pláž Čista plaža. Pag - pláž Čista plaža. | Michal Protivanský

    Podle Plenkoviče není otevření hranic přáním pouze Chorvatska, nýbrž i dalších států, které o to výslovně projevily zájem. Konkrétně zmínil Slovinsko, jehož občané vlastní na chorvatském pobřeží Jadranu množství prázdninových sídel. Zákaz cestování v důsledku pandemie nemoci covid-19 těžce dopadá na chorvatský turistický ruch, který tvoří zhruba 20 procent hrubého domácího produktu země.

    „Je jasné, že letos nebudeme mít rekord (v počtu návštěvníků) jako v posledních třech letech, ale pracujeme na tom, abychom turismus umožnili v nových rámcových podmínkách,“ dodal Plenković.

    Podle slovinského premiéra Janeze Janši je k záchraně sezóny zapotřebí vytvořit pro turismus společné „koronavirové standardy“ na úrovni států i Evropské unie. Slovinsko hraje klíčovou úlohu tranzitního státu pro české a další občany při cestách do Chorvatska.

    Na Jadran už v červenci?

    Portál telegram.hr uvedl, že chorvatské ministerstvo cestovního ruchu zvažuje realizaci návrhu české Asociace cestovních kanceláří (ACK), který by zahrnoval vytvoření pozemních či leteckých „turistických koridorů“. Po nich by do země mohli přicestovat turisté vybavení potvrzením, že nejsou nakaženi koronavirem, čímž by se zároveň vyhnuli nutnosti trávit po příjezdu čas v karanténě.

    ACK rovněž pracuje na projektu dvoustranných dohod se zeměmi s nízkým rizikem nákazy, které by zaručovaly možnost cestování pro Čechy bez povinnosti karantény a pro cizince by stanovovaly jasná pravidla, jak se v ČR mají chovat a pohybovat. V první vlně dvoustranných dohod by mohlo být Chorvatsko, Slovensko, Černé Hory, Rakousko, Německo, Bulharsko, Slovinsko a Maďarsko, kam by mohli lidé vyrazit za příznivé situace třeba už začátkem července. 

  • 3.Zavřená Itálie, podnikavá Sicílie

    Stamiliony lidí ročně navštíví Itálii, lákají je jak překrásné pláže, tak malebná alpská krajina či barvitá historie země s nespočtem památek. Kvůli pandemii koronaviru je ale dovolená na Apeninském poloostrovu v ohrožení. Země, která v době krize zaznamenala téměř 200 tisíc nakažených a 26 tisíc obětí, se po dlouhé karanténě probouzí k životu.

    Italové se pečlivě připravují na letní sezónu, na pláží se budou dodržovat rozestupy. Italové se pečlivě připravují na letní sezónu, na pláží se budou dodržovat rozestupy. | Reuters

    Majitelé pláží hledají řešení, jak se popasovat s opatřeními, hlavně pak se sociálním odstupem. Zatím zvažují, že slunečníky s lehátky rozmístí v bezpečné vzdálenosti 1 a půl metru. Problém představuje i občerstvení, turisté si většinou k moři, hlavně na soukromé pláže, nesmí nosit vlastní jídlo a stravují se v plážových barech a restauracích.

    Itálie se neotevře do konce roku 2020

    „Italský turismus budeme muset zcela transformovat,“ nechal se slyšet italský ministr turismu Dario Franceschini. Vyjádřil se i k problematice restauračních zařízení. „Vznikaly by u nich fronty, a to nemůžeme dopustit,“ řekl a naznačil, že lidé by si měli nosit vlastní svačinu.

    Většinu dovolenkářů ale zajímá, kdy budou moct zase vyjet do Itálie. Podle vlády vše záleží na vyjádření epidemiologů. Ministr Franceschini však předvídá, že pro zahraniční turisty zůstane země uzavřená až do konce roku 2020, uvedl to v rozhovoru pro deník La Repubblica.

    Na Sicílii s velkou slevou

    Franceschini sice upozonil na uzavření pevninské Itálie, ostrovní Sicílie ale vymýšlí plány, jak do svých měst nalákat turisty. V pondělí 4. května přestane na ostrově, stejně jako v Itálii, platit další sada restrikcí, otevřou se bary, obchody, restaurace ad.

    Regionální vláda chce prosadit, že turistům zaplatí každou třetí noc, kterou stráví v hotelu, a uhradí jim vstupenky do muzeí a dalších památek. Dokonce se zvažuje, že by návštěvníkům přispěli na jejich letenky. Vláda vyzvala, aby lidé sledovali jejich web, kde se v nejbližších dnech mají objevit informace o slevách. Nikde ale nebylo zmíněno datum, od kterého by turisté mohli najíždět na Sicílii.

  • 4.Na Mallorku už v srpnu, na Kanáry na podzim

    Ve Španělsku, které patří mezi evropské země nejhůře postižené koronavirem, už se povalu uvolňují restrikce. Lidé se vracejí do normálního života a ulice, které více než měsíc zely prázdnotou, se opět zaplňují.

    Pro turisty se ale země otevře nejdřív za několik měsíců, varují experti. Poněkud odlišná situace je na automních ostrovech Španělska: Kanárech a Baleárech.

    Kanáry

    Kanárské ostrovy v čele s Tenerife, Lanzarota a Grand Canaria chtějí otevírání hranic co nejvíce urychlit. Na přelomu dubna a května plánují rozvolňovat restrikce, otevírat restaurace a bary a zpřístupnit opět pláže. Regionální vláda se obrátila na Madrid a zažádala o speciální povolení, aby mohla přísná opatření odvolat ještě před pevninským Španělskem.

    Na podzim do tepla

    Předseda regionální vlády Kanárských ostrovů Ángel Víctor Torres zdůraznil, že znovu otevření ostrovů bude probíhat na fáze, ta první zahrnuje pouze pokyny pro místní obyvatele. Lidé budou moct opustit své domovy a vrátit se do práce, bude ale povinné nošení roušek, ve druhé fázi budou otevřeny všechny obchody, kosmetické salóny, fitness centra a turistická letoviska, všude budou platit přísná hygienická opatření.

    Ve třetí fázi se otevřou restaurace, pláže a plavecké bazény, ve čtvrté fázi bude obnovena letecká doprava mezi ostrovy. V dalších týdnech by se Kanáry mohly otevřít i pro turisty, výjimka bude platit pro Brity. Pokud vše bude pokračovat podle plánu, první dovolenkáři sem zavítají na konci léta, případně v poslední čtvrtině roku, což je pro oblast stále ještě v sezóně.

    Mallorca a Baleáry obecně jsou oblíbenou destinací evropských turistů. Mallorca a Baleáry obecně jsou oblíbenou destinací evropských turistů. | Reuters

    Baleáry

    Otázku britských turistů řeší také Baleárské ostrovy, stejně jako Kanáry pro ně zůstanou až do odvolání uzavřené. Důvodem je, že Velká Británie pozdě přijala restrikce spojené s koronavirem. Mallorca, Ibiza, Menorka a Formentera první návštěvníky uvítá už v srpnu, soustroví se otevře občanům těch zemí, které zavčasu zavedly přísná karanténní a hygienická opatření. Česko patří mezi skupinu těchto států. Dovolená u španělských břehů tak pro Čechy vypadá velmi nadějně.

  • 5.Řecko se otevře v červenci

    V Řecku nadále platí přísné restrikce, jejich uvolňování by mohlo začít příští měsíc. Experti na turismus se nechali slyšet, že má země před sebou smutnou letní sezónu. Je otázkou, zda se turistům vůbec otevře, ministr turismu uklidňuje, že ano.

    Řecký Zakyntos. Řecký Zakyntos. | archiv Blesku

    Nicméně některé ostrovy jako Kréta, Kos nebo Théra dosud nezaznamenaly žádné případy koronaviru, neznamená to však, že zde neplatila bezpečnostní opatření. Naopak vláda před víkendem pro celé Řecko prodloužila zákaz letů z a do země až do 15. května.

    K rozvolňování bezpečnostních opatření by mělo dojít v druhé polovině května a do července by se život v Řecku měl vrátit do normálu. To ale jen pokud se podaří zpomalit šíření koronaviru, varují epidemiologové. Řecký ministr Haris Theoharis se domnívá, že právě v červenci už by se země mohla otevřít i pro turisty, sezóna podle něj potrvá až do pozdního září.

  • 6.Turci jsou v klidu

    Přestože v Turecku denně přibývá nových případů koronaviru, tamní asociace cestovních kanceláří a experti na turismus zůstávají v klidu. Návrat turistů očekávají už na konci května.

    Dovolená v tureckém městě Side: Především na sever od centra Side se táhne pás luxusních hotelů až na horizont. Podél pobřeží vede promenáda. Dovolená v tureckém městě Side: Především na sever od centra Side se táhne pás luxusních hotelů až na horizont. Podél pobřeží vede promenáda. | Adam Jaroš - archiv autora

    „Doufáme, že se turismus plně obnoví kolem Svátku přerušení půstu po skončení ramadánu, tedy po víkendu 23. až 24. května,“ uvedl ministr turismu Mehmet Nurí Ersoy. Nejprve to bude pro domácí turisty a hotely v letoviscích budou muset mít certifikáty na to, že dodržují striktní hygienická pravidla.

  • 7.Tunisko

    Severoafrické Tunisko si kvůli koronaviru prochází krizí, další spojená s poklesem turismu zemi teprve čeká. Ročně tamní pláže navštíví více než 9 milionů lidí, je otázkou, kolik dovolenkářů se po bělostném pobřeží projde letos. „Právě teď můžeme říct, že většina termínů zarezervovaných pobytů byla posunuta, záleží na tom, jak se bude pandemie vyvíjet,“ komentoval situaci ministr turismu Mohamed Alí Toumí.

    Dovolená v Tunisku: Moře s dlouhými písčitými plážemi. Co víc si na dovolené přát? Dovolená v Tunisku: Moře s dlouhými písčitými plážemi. Co víc si na dovolené přát? | Tonda Tran

    „Turismus je pro nás základní sektor, pokud by krachl, dotkne se to všech oblastí,“ upozornil Toumí, dodal, že přímo na turismu závisí půl milionu zaměstnání, nepřímo pak 1 a půl milionu. Vláda prodloužila karanténu do 4. května, potom přistoupí k rozvolňování restrikcí. Odkdy se země otevře turistům, jasné není.

  • 8.Do Egypta až v roce 2021?

    Egyptští epidemiologové varovali, že smrtící koronavirus se v zemi bude šířit přinejmenším do září. Toto tvrzení zklamalo turisty, kteří vyhlíželi, kdy se budou moct vrátit na tamní pláže. Oblíbená letoviska vyzývají dovolenkáře, aby si zarezervovali pobyt na sezónu 2021.

frantacizek ( 27. dubna 2020 12:26 )

koroně můžeme poděkovat za mnohé, i za slevy o letošních dovolených. Tohle by měl využít každý! Tak hlavně nezapomeňte, že rouška se ladí s kapesníčkem, ne s ponožkama v sandálích.

y1xcvbnm ( 27. dubna 2020 11:31 )

honem honem ať můžou ti chudáci do destinacích , šup šup a ůžou tam už zůstat

pulnoc ( 27. dubna 2020 08:57 )

Vlastnim velky,krasny dum s bazenem na Bilem pobrezi,mohu ubytovat az 16 osob.Nechate mi. zde cislo,zavolam va

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa