Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Smrt, nebo vegetativní stav? Diktátor Kim se neobjevil už dva týdny, KLDR mlčí

Aktualizováno -
26. dubna 2020
06:50
Autor: Darina Jíchová, ČTK - 
25. dubna 2020
13:30

Už dva týdny se na veřejnosti neobjevil severokorejský diktátor Kim Čong-un (36). Podle spekulací, které kolují zahraničním tiskem, měl podle některých zdrojů podstoupit operaci srdce. Už v pátek se na sociálních sítích objevila neověřená informace, že diktátor zemřel, o chvilku později pak, že byl na pláži. Japonská médie přišla s tím, že diktátor je ve vegetativním stavu. Analytici předpokládají, že Kim, který bojuje s obezitou a do toho je silný kuřák, se brzy objeví.

Webový portál sídlící v Soulu Daily NK, který údajně získává informace od severokorejských přeběhlíků, na počátku tohoto týdne napsal, že Kim se zotavuje z kardiovaskulárního zákroku, který prodělal 12. dubna. Odvolával se na nejmenovaný zdroj z KLDR. 

Podle japonských médií musel být diktátor operován poté, co měl infarkt. Zákrok se prý zcela nepovedl a Kim je ve vegetativním stavu. Korejská ani čínská média informaci nepotvrdila.

Jihokorejští úředníci a úředníci z čínského oddělení pro mezinárodní vztahy ale zpochybnili následné zprávy naznačující, že Kim je po operaci ve vážném stavu. Jižní Korea uvedla, že nezaznamenala žádné známky nezvyklé činnosti v KLDR. Také americký prezident Donald Trump ve čtvrtek bagatelizoval zprávy o tom, že by Kim měl být vážně nemocný.

Čína vyslala své doktory

Čína vyslala do Severní Koreje tým zahrnující zdravotnické odborníky, který má radit severokorejskému vůdci Kim Čong-unovi, uvedla agentura Reuters s odvoláním na tři informované zdroje. Cesta čínských lékařů a úředníků přichází v době, kdy se objevují spekulace o zdraví severokorejského vůdce, a agentura Reuters nebyla schopná okamžitě určit, zda má cesta něco společného se zdravotním stavem Kima.

Delegace vedená vysokým členem oddělení pro mezinárodní vztahy čínské komunistické strany podle zdrojů odjela z Pekingu do Severní Koreje ve čtvrtek. Oddělení pro mezinárodní vztahy je hlavním čínským úřadem zabývajícím se vztahy se sousední Severní Koreou. Zdroje chtěly zůstat v anonymitě kvůli citlivosti záležitosti. V oddělení pro mezinárodní vtahy nebyl k zastižení nikdo, kdo by se ke zprávě vyjádřil, a čínské ministerstvo zahraničí na žádost o komentář neodpovědělo, uvedla Reuters.

Jihokorejský zdroj v pátek řekl agentuře Reuters, že podle jejich zpravodajských složek Kim žije a pravděpodobně se brzy objeví. Úředník napojený na americké zpravodajské služby uvedl, že o Kimovi je známé, že má zdravotní problémy, není však důvod věřit tomu, že je vážně nemocný nebo není schopný se znovu objevit na veřejnosti.

Zdraví jako věc státní bezpečnosti

Severní Korea je jednou z nejvíce izolovaných a uzavřených zemí světa. Zdraví jejích vůdců je považováno za záležitost státní bezpečnosti. Agentuře Reuters se nepodařilo nezávisle potvrdit detaily o Kimově místě pobytu nebo stavu. Severokorejská státní média naposledy informovala o Kimově pobytu 11. dubna. Neukázala ho však při oslavách narozenin jeho dědečka Kim Ir-sena 15. dubna, což je v zemi důležité výročí.

Severokorejská média přestala informovat o Kimovi i dříve. V roce 2014 o něm nemluvila měsíc a na pozdějších záběrech státní televize kulhal. Spekulace o zdraví Kima, kterému je nyní pravděpodobně 36 let, vyvolávají skutečnosti, že silně kouří, od nástupu do funkce přibral a v jeho rodinné anamnéze jsou kardiovaskulární problémy.

Čína je hlavním spojencem Severní Koreje a je důležitá pro přežití její ekonomiky těžce zasažené sankcemi OSN. Má také velký zájem o stabilitu v zemi, se kterou má dlouhou hranici.

villon ( 26. dubna 2020 20:33 )

Tak jestli po Karlosovy Goťálosovy přijdeme o další legendu šoubizu, tak se teda pěkně nas.eru.

BoziMilda ( 26. dubna 2020 12:46 )

Pan_Borat ( 26. dubna 2020 10:15 )

"To prase bylo hladové, museli jsme ho porazit" Vráťa Mynář

PPP150W ( 26. dubna 2020 08:27 )

Jak to myslíte, že všem vytře zrak? Tím, že se objeví? A jaký by to mělo podle vás strategický smysl?

offline ( 25. dubna 2020 18:37 )

Přesně tak. Dělá si ze všech blázny, raduje se, jak se radují, že natáhl bačkory a pak se objeví jako by nic a všem vytře zrak.

Zobrazit celou diskusi