Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Babyboom v karanténě: Rakušan nemohl k porodu, synky se chlubí i poslankyně a exministr

Autor: Jakub Veinlich - 
25. dubna 2020
05:20

I radostné chvíle prožívali v rodinách některých politiků během koronavirové pandemie. Jako první se radovala z novorozeného syna bývalá hejtmanka hnutí ANO Jana Mračková Vildumetzová, o třetího potomka se rozrostla rodina šéfovi hnutí STAN Vítu Rakušanovi a dočkal se také někdejší ministr průmyslu a obchodu a po pádu Petra Nečase také dočasně úřadující předseda ODS Martin Kuba. V ani jednom případě nemohli být muži svým manželkám při porodu oporou.

Dva šťastní otcové politici a jedna šťastná matka politička, plus jeden šťastný politický dědeček. Doba koronavirová přinesla také šťastné okamžiky. Narození potomků oslavují v rodinách šéfa hnutí STAN Víta Rakušana, bývalého ministra průmyslu a kandidáta na jihočeského hejtmana Martina Kuby (ODS) a poslankyně a bývalé karlovarské hejtmanky Jany Mračkové Vildumetzové. Osminásobným dědečkem se stal v průběhu pandemie také bývalý prezident Václav Klaus.

Rakušan kvůli porodu porušil předpisy

Ač nejmladší ze zmiňovaných rodičů, má Vít Rakušan (41) největší zkušenosti v oblasti novorozenců. Otcem se stal totiž už potřetí. K devítileté Agátě a dvouapůlročnímu synovi Matějovi nově přibyl syn Jonáš.

„Psal jsem vám o čekání, o radosti. Dnes přišel na svět Jonáš Rakušan. Radujte se s námi! Děkujeme,“ oznámil v neděli na Boží hod velikonoční na twitteru šéf STAN Vít Rakušan.

Při cestě do porodnice z chalupy podle svých slov porušil zřejmě několik pravidel na silnici, ale doba si to tak žádala.

„Ve 13 jsme vyjížděli z chalupy (všem radarům a jejich obsluze se omlouvám za rychlostní rekord) a v 15:00 přišel na svět,“ připsal hrdý otec ke šťastné události na facebook.

Hned po porodu ale prý Rakušan porušil slib, který dal manželce Marii. „Manželce jsem slíbil, že tři dny po porodu nebudu zvedat telefony, což jsem nevydržel, ale alespoň jsem byl ty tři dny doma,“ to se mu prý s prvním synem nepovedlo, takže alespoň to považuje za úspěch, „za který vděčím téhle podivné době,“ dodal novopečený trojnásobný otec.

Co je prý pro rodinu ale trochu smutné, že se s malým Jonášem nemohli ještě seznámit všichni osobně. „Jedna babička už se podívat byla a k mým rodičům jsme jeli jen na zahradu, protože jsou starší a nechtěli jsme je zatěžovat nějakým rizikem,“ snaží se rodina bývalého starosty Kolína dodržovat vládní nařízení o omezeném setkávání i v rámci jedné rodiny.

Oslava teprve bude

Jonáše tak nestihl šéf hnutí STAN ještě ani pořádně oslavit. „Že bychom se někde všichni sešli a oslavili narození malého, tak to ještě nebylo,“ novorozeného syna prý zatím ještě neviděli Rakušanovi sourozenci. „Zapíjení určitě počká, ale bude pak určitě o to pořádnější,“ chce dodržet tradici, aby i nejmladší dítě v politikově rodině bylo pořádně zdravé.

Jak dcera Agáta, kterou má Rakušan z prvního manželství, tak i syn Matěj prý nového sourozence přijali skvěle. „Agáta z něj má velkou radost. Už umí i pomáhat. Matěj je hodně živé dítě, tak jsme měli trochu strach, co na něj hodí a jestli ho nepraští,“ zatím se prý ale nic takového nestalo a malý hladí brášku po hlavě. „Možná čekal, že s novým bratrem přijde trochu víc akce, tak mu slibuji, že to přijde během půl roku až roku,“ chlácholí Matěje Rakušan.

Princip tří jedináčků

Zvládnout všechny tři děti postupně dá prý pořádně zabrat, a možná na novou situaci podle Rakušana doplácí dcera Agáta, která už je hodně samostatná. „Pokouším se tu a tam dělat princip tří jedináčků a udělat si na každého potomka alespoň na chvilku čas zvlášť. Protože to potřebují,“ dodal svědomitě Rakušan.

Narozením syna Jonáše se prý politikovi splnil sen o třech dětech. „Ten pohled je něco, co mě naplňuje radostí. Cíl, který jsem si stanovil a mluvil o něm už někdy v mládí, jsem naplnil, takže z toho mám radost.“ Jestli bude čtvrté, nechtěl se slovy ‚Nikdy neříkej nikdy‘ úplně vyloučit. Doma o čtvrtém dítěti prý ale raději nemluví. „Kdybyste se teď zeptal mé statečné manželky, tak ta je teď ve stavu matky v šestinedělí, tak by vám teď řekla kategorické ne,“ cíleně prý ale čtvrté dítě u Rakušanů neplánují.

Video  Porod v době voleb: Kandidát do Sněmovny Rakušan už o jedno dítě přišel  - Jakub Veinlich, Jan Jedlička
Video se připravuje ...

Z neklidného a přetrhávaného spánku Rakušana „vysvobodila“ paradoxně Poslanecká sněmovna. Když její poslední jednání poslanců trvalo dlouho do noci, už se nepřesouval domů do Kolína, ale ustal si ve sněmovním bytě. „V poslaneckém bytu v Praze to byla asi nejklidnější noc za poslední týdny, i když to samotné jednání moc klidu samozřejmě nepřineslo,“ sám je ale podle svých slov spíš noční pták, takže na chronické nevyspání je prý zvyklý. „Spíš je to horší s tím, že ta doba je zvláštní a není jít kam na hřiště nebo výlety,“ dodal v rozhovoru pro Blesk Zprávy Rakušan, který je kromě politika také učitelem.

Asertivita u porodu

Protože se malý Jonáš narodil Rakušanům v době nouzového stavu, v době omezeného pohybu osob a také omezeného provozu ve zdravotnictví, nesměl šéf hnutí STAN, stejně jako ostatní otcové k porodu. Vyřešil to ale trochu asertivním přístupem. „Manželku jsem v roušce doprovodil až na sál a následně jsem si vyžádal to, co bylo možné i podle nařízení ministerstva zdravotnictví, tedy návštěvu nezletilého potomka,“ jinými slovy, manželku i s čerstvě narozeným synem navštívil hned po porodu, ale až po předchozí dohodě s primářem kolínské nemocnice.

Situaci ale zkomplikoval trochu svým brzkým příchodem samotný Jonáš. „Kdyby se Jonáš narodil v termínu, to znamená 16. dubna, tak už bych u porodu být v klidu mohl,“ ještě před tím se Rakušan z pozice poslance a také nastávajícího otce podle svých slov snažil intervenovat u ministra zdravotnictví, aby otcové mohli u porodu být, tak jako v době před šířením nákazy COVID 19.

V minulosti Vít Rakušan s manželkou prožívali ohledně dětí ale také smutné období. Když se těšili na vůbec prvního společného potomka, nakonec se ho nedočkali. Ale mezitím už se narodil také syn Matěj, takže na nic takového už manželé při posledním těhotenství ani nepomysleli. „Moje manželka je velmi statečná a věčně optimistická, tak jsme věřili, když se přečkali ty kritické týdny, že vše bude v pořádku.“ Poslanec, který je podle jeho manželky doma na čtýru s úklidem, se tak dočkal svého největšího dítěte. „Manželka donosila zdravé a největší dítě, které mělo 4,4 kila a 53 centimetrů, takže vše zvládla a jsme za to moc rádi."

Dítě z doby koronavirové 

Štastný otec bude jednou vzpomínat na dobu koronaviru v dobrém, i když bude jednou synovi vyprávět, že jeho maminku vezl na porodní sál také v roušce. „I když ta doba je mimořádně zlá a těžká a možná ještě bude ve svých důsledcích, tak jsem docela rád, že to mohu spojit ve své hlavě alespoň s něčím hezkým a zajímavým,“ uzavřel Vít Rakušan s tím, že zatímco někteří do dnes vyprávějí, že se narodili v roce 1968 nebo v roce 1989, tak jeho syn bude vyprávět, že přišel na svět v době celosvětové pandemie.

Kubova otcovská premiéra

Z přírůstku do rodiny se raduje také bývalý ministr průmyslu a obchodu a také někdejší úřadující šéf ODS Martin Kuba. Na prvorozeného syna si ale musel počkat až do 47 let. Manželka Denisa mu nadělila opožděný dárek k narozeninám. Ty kandidát na jihočeského hejtmana oslavil 9. dubna, syn Martin se jim narodil doslova před pár dny 21. 4. 2020. 

„Dneska jsem ho poprvé držel v náručí. Byla to nejkrásnější chvíle, kterou jsem kdy zažil. Máme kluka. Jmenuje se Martin,“ radoval se na facebooku Kuba a jako správný hrdý otec přidal také míry svého malého jmenovce. „Přišel na svět dneska v 8:50, váží 3,1 kg a je to strašnej sympaťák,“ pochlubil se a poděkoval veřejně také své manželce Denise. „Oba jsou s maminkou zdraví a v pořádku a ze mě se stal táta,“ dojal se jindy nekompromisní politik, který se nyní věnuje také svému vlastnímu podnikání.

Malému začal hned říkat Matýsku. Ani on nemohl být stejně jako Rakušan u samotného porodu. U Martina Kuby byl ale důvod trochu jiný. Manželka totiž nerodila „přirozenou“ cestou. „Malej se narodil císařským řezem, ale už jsem mohl být v místnosti vedle, takže jsem ho hned viděl,“ přidal první dojmy z porodu pro Blesk Zprávy.

Protože se malý Martin Kuba narodil doslova před pár dny, je s maminkou ještě stále v nemocnici. Doma ho čekají nejen dva psi, ale také natěšený otec, původním povoláním lékař, který byl například v březnu 2003 jako první lékař u tragédie autobusu u Nažidel. „Samozřejmě se moc těším, až si je přivezu,“ těší se na úplnou rodinu Kuba.

Poslankyně v šestinedělí

To bývalá hejtmanka Karlovarského kraje Jana Vidlumetzová se stala maminkou už 22. března. „Splnil sen nám sen, ten nejkrásnější a nejcennější, který v životě může člověk mít. Rádi bychom Vám představili našeho milovaného Honzíčka, který světlo světa spatřil včera (v sobotu) před půlnocí. Váží 3,05 kilogramů a měří 48 centimetrů,“ napsal tehdy na svůj facebook ještě z porodnice.

Kvůli mateřství se vzdala funkce hejtmanky i předsedkyně Asociace krajů. Poslanecký mandát si nechala, do Sněmovny v šestinedělí a v době koronavirové pandemie raději nechodí.

Porod musela zvládnout také bez svého manžela. Regionální politik a člen výkonné rady ODS Jan Mraček za ní nemohl kvůli riziku nákazy. Malého Honzíka si už ale manželé přivezli domů a užívají si ho plnými doušky. Vildumetzová těsně po porodu Blesk zprávám řekla, že právě nepřítomnost jejího muže při porodu ji hodně tížila. A spokojená nebyla úplně ani s péčí lékařů v motolské nemocnici, kde nakonec rodila.

Z předchozího manželství má Mračková Vildumetzová také dospělého syna Tomáše. 

Klaus znovu dědečkem

O jednoho člena – respektive členku, se rozrostla také rodina bývalého prezidenta Václav Klause. Jeho snacha Lucie 17. března mu porodila vnučku. Klaus je tak osminásobným dědečkem. „Jsme rodina. Amélie 17. 3.,“ připsala Lucie k fotce dcery, na které je vyfocena také se svým manželem, druhým synem Václav Klause Janem.

A pyšný dědeček se ve studiu Blesk Zpráv o novorozené vnučce pěkně rozpovídal „Viděl jsem vnučku, ano, je krásná, jak také má malá holčička být, myslím, že rodiče jsou šťastní a maminka to dobře zvládá a můj syn, tatínek, myslím, že také,“ vnučka se narodila témě přesně čtvrt roku před jeho 79. narozeninami.

 

Evka4 ( 25. dubna 2020 14:23 )

Vítám miminko pani Vildumetzové, mám ji moc ráda. Kuba s Rakušanem by měli podstoupit povinnou kastraci, aby se nerozmnožovali. Jsou to nenávistní arogantní zmetci. Mimča za nic nemohou, ale tatínkům nepřeju nic dobrého. Je mi z nich zle.

motola ( 25. dubna 2020 09:21 )

co by tam dělal copak je uchyl čekat u zakrvácané díry,a pokud je uchyl co dělá v poslanecké sněmovně! podle jeho kecu by už na něj měli hodit sít měl by být pod dohledem.Každý normální chlap rodicí žena nechce nikoho u porodu a chlap!! bud je chlap nebo uchyl.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa