I když se vládní nařízení každým dnem rozvolňují, zajít si v klidu do kina na film pořád ještě není možné. „Filmový zážitek na obrazovkách počítače či televize nelze srovnat s velkoplošnou projekcí. Chceme návštěvníkům nabídnout netradiční zážitek při zachování těch nejpřísnějších hygienických pravidel. Plánujeme až tři projekce denně včetně dopoledních hodin pro rodiny s dětmi. Začínáme v pondělí 27. dubna a zatím máme program připravený až do června,“ vysvětluje Dominika Antonie Pfister, PR manažerka Drive-in festivalu, pod který žižkovské autokino také patří.

Podobnou vizi mají i organizátoři autokina u letiště. „Společně s několika partnery jsme se rozhodli v tomto čase bez multikin a kulturních akcí malinko přispět – vzniklo tak autokino na okraji Prahy u Letiště Václava Havla, které bude v provozu od 24. – 26. dubna. V Americe, kde tato zábava vznikla, se takto bavili už před 77 lety, a proto věříme, že si autokino získá své příznivce i v Praze,“ říká Eva Polívková, PR manažerka Kinoautopraha.

Moderní technologie hrají prim

Díky moderním technologiím se návštěvníci nemusejí bát, že by třeba špatně slyšeli nebo zvuk byl něčím rušen. „Po příjezdu od nás každý dostane přijímač s AUX kabelem, který pouze zapojí do svého autorádia. Pokud vstup na AUX nemá, půjčíme mu přenosný reproduktor, který krásně ozvučí celé auto, zároveň však nikoho nerušíme,“ ujišťuje Dominika. Na letišti to vymysleli ještě trochu jinak. „Zvuk promítáme přímo pomocí FM pásma do vašich autorádií a vy si tak můžete vychutnat jedinečný zážitek pohledu na svůj oblíbený film,“ popsala Eva.

Bez popcornu ani ránu

Návštěvníci nebudou ochuzeni ani o občerstvení. „Vše bude jako v běžných kinech, jen za přísnějších hygienických opatření,“ shodují se organizátoři. „Přes mobil si kdykoliv během programu mohou návštěvníci objednat občerstvení, které jim doneseme do jejich vozu. Vše bude pečlivě zabalené, abychom dodrželi přísné bezpečnostní normy,“ uklidňuje návštěvníky žižkovského autokina Dominika. 

Cena vstupenky je vždy za jedno auto. Na Žižkově návštěvníci zaplatí 400 Kč, na letišti je to pak 600 Kč. A co se bude hrát? Program u letišti najdete zde. A co se bude hrát na Žižkově?

Historie

Už před 77 lety se takhle bavili v Americe, když s ojedinělým projektem přišel milovník filmů a fanda do aut Richard Hollingshead. Tehdy natáhl plátno mezi dva stromy, za něj umístil reproduktory, před ně zaparkované auto s projektorem, a když doladil kvalitu zvuku a vymyslel, jak rozestavit auta tak, aby každé mělo dobrý výhled na plátno, měl patent na autokina v kapse.

Fotogalerie
32 fotografií